Κύκλωμα αστυνομικών – Είχαν προμηθεύσει με πλαστή ταυτότητα το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στη Νίκαια

Estimated read time 1 min read

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το κύκλωμα αστυνομικών, που προμήθευε με πλαστές ταυτότητες αλλοδαπούς.

Συγκεκριμένα, τα στοχεία της αστυνομικής έρευνας συνδέουν τη δράση του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών με τη μαφιόζικη εκτέλεση ιδιοκτήτη βενζινάδικου στη Νίκαια στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλβανικής καταγωγής άντρας, που δέχθηκε τους πυροβολισμούς πριν λίγες μέρες στο βενζινάδικο, είχε προμηθευτεί μια πλαστή ταυτότητα από το συγκεκριμένο κύκλωμα, η οποία τον εμφάνιζε ως Έλληνα ομογενή.

Το θύμα της μαφιόζικης εκτέλεσης στη Νίκαια με το όνομα «Marios D» είχε βαρύ ποινικό μητρώο, ενώ μετονομάστηκε σε «Στέργιος Μ.» και ήταν ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου όπου έγινε η δολοφονική επίθεση, εμφανιζόμενος ως Έλληνας ομογενής.

«Ξέπλυμα» ποινικών με βαρύ παρελθόν έκανε το κύκλωμα

Η σύνδεση του θύματος της δολοφονικής επίθεσης στη Νίκαια με το κύκλωμα των αστυνομικών δεν είναι τυχαία, αφού τα μέλη του κυκλώματος έκαναν, κατά κύριο λόγο, ακριβώς αυτό – «ξέπλεναν» κακοποιούς με βαρύ ποινικό παρελθόν, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επίορκοι αστυνομικοί χορηγούσαν νόμιμα δελτία ταυτότητας, διαβατήρια και άλλα έγγραφα σε ποινικούς, προκειμένου να «σβήσουν» με αυτό τον τρόπο το εγκληματικό τους παρελθόν και να μπορούν να κινούνται ελεύθερα.

Για το λόγο αυτό, ήταν και τόσο υψηλή η τιμή του κάθε εγγράφου. Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι ενδιαφερόμενοι πλήρωναν 30.000 ευρώ για κάθε έγγραφο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, «πελάτες» του κυκλώματος ήταν στην πλειοψηφία τους Αλβανοί με «ανοιχτούς λογαριασμούς» με το νόμο, στους οποίους τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν δικαιολογητικά, με τα οποία φαίνονταν κυρίως ως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη παραμονή στη χώρα, με όλα τα δικαιώματα, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και άλλα και, ταυτόχρονα, την άνετη έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, όπου ορισμένοι κάτοχοι των εγγράφων αυτών έχουν συλληφθεί.

Επισήμως, έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή 34 αστυνομικών στο κύκλωμα, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται και στη δικογραφία. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι στο κύκλωμα εμπλέκονται ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί και ότι από την έρευνα, που συνεχίζεται, θα προκύψουν και άλλα στοιχεία, ακόμα και για βρώμικο χρήμα, που αποκτήθηκε με αυτό τον τρόπο.

Βαριές διώξεις στους συλληφθέντες του κυκλώματος

Εν τω μεταξύ, «βαριές» ποινικές διώξεις για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Αθήνας σε βάρος των 20 συλληφθέντων – τουλάχιστον 34 αστυνομικοί φέρεται να εμπλέκονται στο κύκλωμα – ανάμεσά τους αστυνομικοί, υπάλληλοι ΟΤΑ και ένας δικηγόρος.

Από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στους 20 συλληφθέντες ασκήθηκε κατά περίπτωση ποινική δίωξη για:

Εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, δωροδοκία υπαλλήλου για ενέργεια που αντίκειται στα καθήκοντά του από κοινού κατ’ εξακολούθηση και κατά μόνας, ψευδής βεβαίωση, διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη από κοινού και κατά συρροή, από υπαίτιους που ενήργησαν με σκοπό τη κερδοσκοπία και κατ’ επάγγελμα.

Επίσης ασκήθηκαν διώξεις για: Διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών των αστυνομικών αρχών για σύλληψη και απέλασή τους, διακίνηση ναρκωτικών (αγορά και κατοχή), συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση, συνέργεια στη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολίτη τρίτης χώρας και συνέργεια στη διευκόλυνση παράνομης διαμονής πολιτών τρίτης χώρας με δυσχέρανση των ερευνών

Ακόμη, ποινική δίωξη, κατά περίπτωση, ασκήθηκε για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και μη, προμήθεια και κατοχή ποσότητας ναρκωτικών, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών και ψευδή βεβαίωση.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε ανακριτή.



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author