Κόλαφος Μπερνς κατά Τουρκίας : Αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας – Να παραγκωνιστεί από το ΝΑΤΟ

Estimated read time 1 min read

Τη σθεναρή υποστήριξή του στην απόφαση της διοίκησης Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, εξέφρασε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Δεν είναι δημοκρατία

Ο Νίκολας Μπερνς υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει από την Τουρκία να επανεξετάσει την απόφασή της για τους S-400, όμως η Αγκυρα δεν το έχει πράξει και είναι ορθό να επιβάλουν κυρώσεις, σημείωσε. Πρέπει να υπάρχει κύρωση στους Τούρκους γι’ αυτό, πρόσθεσε.

Ο Νίκολας Μπερνς, ο οποίος διδάσκει διπλωματική πρακτική και διεθνείς σχέσεις στο Harvard, εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη περίοδο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων για πάνω από μια γενιά.

«Πρέπει κάποιος να πάει πίσω τέσσερις και πέντε δεκαετίες για να βρει παρόμοια δύσκολη στιγμή, λόγω της απόφασης της Τουρκίας για τους S-400, που είναι πολύ επικίνδυνη» τόνισε.

Αναφερόμενος στη σημερινή Τουρκία, είπε πως έχει γίνει με πολλούς τρόπους αυταρχική, με επικεφαλής έναν αυταρχικό ηγέτη, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις δημοκρατία.

«Να παραγκωνιστούν οι Τούρκοι»

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως η Τουρκία αμφισβητεί αδίκως την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρεμβαίνοντας στα δικαιώματα για φυσικό αέριο της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκολας Μπερνς είπε πως είναι σημαντική η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και προσέθεσε: «Εάν οι Τούρκοι αποχωρήσουν; Αμφιβάλλω. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι σημαντικό για αυτούς, αλλά ίσως υπάρχει κάποια στιγμή που πρέπει να παραγκωνιστούν οι Τούρκοι».

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως το ΝΑΤΟ παραγκώνισε την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μεταξύ του 1967 και του 1974 και συμπλήρωσε πως ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε μια παραλλαγή του ίδιου θέματος σήμερα με την Τουρκία.

Δεν θέλουμε αυταρχικές χώρες

Επίσης, υποστήριξε πως πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, επειδή συμπεριφέρεται με αυταρχικό τρόπο, όπως επίσης στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.

Εξήγησε πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ είναι δημοκρατικοί οργανισμοί, συμμαχίες δημοκρατιών και δεν θέλουμε να έχουμε αυταρχικές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author