Κυβέρνηση: Σταθερότητα 4ετίας, δίχως εκλογές και φθινοπωρινό lockdown – Πολιτική

Estimated read time 1 min read

Αίσθηση σταθερότητας με προοπτική τετραετίας. Το μήνυμα αυτό επιθυμεί να επικοινωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση,  όπως έδειξε  η τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο πρωθυπουργός. Αναγνωρίζοντας όμως αβεβαιότητες τόσο για την πανδημία, όσο και για την οικονομία. Στο πνεύμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού ενώ έδωσε μικρή πιθανότητα για επιβολή ενός δεύτερου lockdown το φθινόπωρο. Παράλληλα όμως παραδέχθηκε ότι η πανδημία παραμένει μη προβλέψιμη όπως και το εύρος της ύφεσης. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης την φημολογία περί παρέμβασης στο ασφαλιστικό, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πλεόνασμα που θα ζητήσουν οι εταίροι για το 2021.

Εκλογές για ποιο λόγο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές γιατί «δεν είμαι τακτικιστής» τονίζοντας πως «πήρα μία εντολή τετραετίας». Εμφανίστηκε μάλιστα με μεγάλη αυτοπεποίθηση λέγοντας ότι «έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές». Όσο για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού το παρέπεμψε στο μέλλον αφού σημείωσε πως «δεν είναι του παρόντος ο ανασχηματισμός, γιατί θεωρώ ότι βασικά η Κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά».

Δύσκολα lockdown το Φθινόπωρο

Την αίσθηση πως μόνο σε περίπτωση μεγάλων ανατροπών στα υφιστάμενα δεδομένα θα οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο lockdown το ερχόμενο φθινόπωρο, θέλησε να την δώσει ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τα δεδομένα. Όπως τόνισε αναφορικά με τον ιό «το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, γιατί δεν είμαστε σίγουροι, θα είναι διαφορετικό». Επισήμανε πως «είμαστε όλοι πολύ πιο εκπαιδευμένοι», και «πολύ πιο έτοιμοι ως προς την αντιμετώπιση  στο Σύστημα Υγείας». Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει εμβόλιο για τον κορονοϊό ενώ σημείωσε πως μπορούν «τα όποια lockdown να μην είναι οριζόντια, να είναι στοχευμένα».

Παρόλα αυτά ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως «δεν ξέρω αν θα επιστρέψει ο κορονοϊός, οι ειδικοί μάς λένε ότι μάλλον θα επιστρέψει», ζητώντας «να μην πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος έχει παρέλθει πλήρως. Ναι, έχει μειωθεί στο ελάχιστο, αλλά πρέπει ακόμα να προσέχουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αβεβαιότητες στην οικονομία

Η κυβέρνηση πάντως φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει «ξεκάθαρο τοπίο» στο πεδίο της οικονομίας. Αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως όλα «εξαρτώνται από το τι δημοσιονομικό περιθώριο θα έχουμε, πόσα χρήματα θα πάρουμε από την Ευρώπη. Τι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπουν από το ’21 και μετά. Είναι νωρίς να πούμε ακριβώς τι θα κάνουμε». Αυτά ενώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε ότι εκτιμά πως το δημοσιονομικό ζητούμενο για το 2021 θα είναι πλεόνασμα της τάξης του 2%. Η κυβέρνηση πάντως – όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός – δεν θα ζητήσει δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνον επιχορηγήσεις ενώ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει το ποσοστό της ύφεσης που θα κυμανθεί μεταξύ του 5 και 10 % για την τρέχουσα χρονιά.

Στο ασφαλιστικό η πρώτη παρέμβαση

Από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη προέκυψε ότι η πρώτη γενικευμένη παρέμβαση θα είναι στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Στην κατεύθυνση μάλιστα της δημιουργίας των προϋποθέσεων αντιμετώπισης της ανεργίας. Μια και αυτή αποτιμάται ως η Νο 1 οικονομική απειλή. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή  είναι  η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι. Θα είναι  στα πλαίσια μιας νέας παρέμβασης που θα κάνουμε για το ασφαλιστικό σύστημα».

Για την κυβέρνηση φαίνεται να έχει κλείσει το θέμα με τα πρόσφατα γεγονότα στον Έβρο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ουδέποτε υπήρξε κάτι περισσότερο από τεχνικά θέματα στην συνοριογραμμή. Παράλληλα -αν και δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων- σημείωσε πως «δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν διπλωματικοί» ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θέμα με αυτοπεποίθηση.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author