Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Σοβαρά ερωτήματα μετά τη διαρροή για τη συνάντηση με Κάρολο

Estimated read time 1 min read

Οι αοριστολογίες του Μητσοτάκη για το Τατόι και η διαρροή του Μαξίμου που έρχεται σε αντίθεση από τα όσα δήλωσε το μεσημέρι ο Οικονόμου

Με μία λιτή ανακοίνωση 205 λέξεων τοποθετήθηκε η κυβέρνηση για τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κάρολο στην Ουαλία στο ιστορικό κτήμα και τα κτίρια του 18ου αιώνα του Dumfries House, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυμα του Πρίγκιπα της Ουαλίας με τη μορφή κοινωνικής προσφοράς.

Πρόκειται για μία ενημέρωση γεμάτη αοριστολογίες που δεν απαντά σε κανένα από τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί στον ελληνικό λαό για για τα κυβερνητικά σχέδια στο Τατόι. Μάλιστα από το Μέγαρο Μαξίμου προχώρησαν και σε διαρροή, η οποία ωστόσο προκαλεί σύγχυση, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα όσα υποστήριξε το μεσημέρι ο Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μπουν τελικά ιδιώτες στον Φορέα Διαχείρισης. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι για νέο ατελείωτο τσιμέντωμα, όπως έγινε και στην Ακρόπολη.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η «ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε “πράσινο” τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική». Η κυβερνητική ενημέρωση καταλήγει με την αναφορά ότι ο «πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου».

Η διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι «στο πλαίσιο αυτό ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές. Αυτός ο πρώτος κύκλος έργων κεντρικής σημασίας είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025».

Στη συνέχεια έρχεται η διαφοροποίηση από τα λεγομένα του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών καθώς προστέθηκε η φράση «μπορεί να διατεθούν» προς «αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές 22 κτήρια».

Στο non paper που μοίρασε η κυβέρνηση επισημαίνει ότι στο «χαρτοφυλάκιο των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η αποκατάσταση πολλών κτισμάτων και εκτάσεων, όπως το παλιό ανάκτορο, οι ανακτορικοί κήποι, τα μαγειρεία, ο στάβλος και το νέο βουστάσιο, καθώς επίσης και η αποκατάσταση – συντήρηση περίπου 50.000 κινητών αντικειμένων και η ψηφιοποίηση – συντήρηση περίπου 10.000 εγγράφων. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτήρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες – επενδυτές μπορεί να διατεθούν 22 κτήρια». Ο Γιάννης Οικονόμου είχε εμφανιστεί κάθετος, λέγοντας ότι «το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτήρια».

Από το Μέγαρο Μαξίμου λένε παράλληλα ότι «ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης υποδομές λειτουργικότητας σε έκταση 670 στρεμμάτων. Παράλληλα, εκπονούνται ήδη οι αναγκαίες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες ενώ υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών και Μεταφορών για την αναβάθμιση δημόσιων μέσων μεταφοράς και οδικών αξόνων, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους χώρους του Τατοΐου».

Η δε αναφορά σε «υποδομές λειτουργικότητας» με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού μόνο προβληματισμό γεννά, καθώς θυμίζει τα «έργα και τις ημέρες» της Λίνας Μενδώνη στην Ακρόπολη.



Πηγή άρθρου www.avgi.gr

You May Also Like

More From Author