Κυβέρνηση και ειδικοί δεν παραβλέπουν ασφαλώς την πίεση που εξακολουθεί να ασκείται στο σύστημα υγείας, ωστόσο με το νέο «όπλο» των self test στη «φαρέτρα» γίνεται σαφές ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί. Κι αυτό διότι οι ασυμπτωματικοί που διενεργούν τα self test και διαπιστώνουν ότι είναι θετικοί αυτοπεριορίζονται και δεν έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, εκ των οποίων κάποιο ποσοστό θα έφθανε μέχρι τη νοσηλεία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ακόμα και πάνω από 8.500 νέα κρούσματα κορωνοϊού θα μπορούσαν να προκύψουν από 500 άτομα, μαθητές κι εκπαιδευτικούς, που διαγνώστηκαν θετικά με τα self test. «Αυτοί οι 500 που απομονώνουμε με τα self tests, υπολογίζουμε με βάση τα μοντέλα μας, ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έδιναν από 5.250-8.765 νέα κρούσματα. Έχουμε αυτό το όπλο των self tests» δήλωσε στον ΣΚΑΙ.
Σε σύνολο 245.093 self tests που διενεργήθηκαν πριν την έναρξη της δια ζώσης επαναλειτουργίας των λυκείων τη Δευτέρα, 613 (359 αφορούν μαθητές και οι 254 εκπαιδευτικούς) έδειξαν θετικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας το ποσοστό θετικότητας των self test ήταν 0,25%. Οι 613 δυνητικά νοσούντες δεν προσήλθαν στο σχολείο σήμερα, Δευτέρα, και αναμένεται να επιστρέψουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μόνο εάν το επαναληπτικό test θα «δείξει» αρνητικό αποτέλεσμα.
Διευρύνεται η χρήση των self test
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την πρεμιέρα του μέτρου των self test εμφανίζεται η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει το πρωί επέκταση σε εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές και τα delivery στο τέλος της εβδομάδας και την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να διευκρινίζει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ότι θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε 900.000 εργαζόμενους.
Πρόκειται, όπως εξήγησε η κ. Πελώνη, για εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα –όπως για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.
Στην εισήγησή του στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως το ξεκίνημα του μέτρου των self test ήταν «ιδιαίτερα επιτυχημένο» και είπε πως αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες των παιδιών, που στήριξαν την «τολμηρή πρωτοβουλία της πολιτείας».
«Έδειξαν ότι, όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα. Πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι εντοπίσαμε 613 μαθητές και καθηγητές -ως επί το πλείστον- ασυμπτωματικούς, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο self test» είπε ο κ. Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε:
«Έμειναν σήμερα στο σπίτι τους, δεν εξέθεσαν τους συμμαθητές τους και τους συναδέλφους τους σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Και αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό».
Self test και «Πάσχα στο χωριό»
Τα self-test, όπως έγκαιρα έχει γράψει το CNN Greece, εξετάζονται ως το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει και τις υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα.
Ενδεχόμενο που επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
«Ναι θα μπορούσε», ήταν η λακωνική αποστροφή του κ. Σκέρτσου.
Ο Άκης Σκέρτσος όμως, έδωσε έμφαση στην επιδημιολογική χρησιμότητα του εργαλείου των αυτοδιαγνωστικών τεστ για την επιτυχή εφαρμογή του οδικού χάρτη επιστροφής στην κανονικότητας.
Αναλύοντας τις θετικές συνέπειες της εισαγωγής στην καθημερινότητα μας, της λογική της τακτικής και της συστηματικής διάγνωσης είπε:
«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία, ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα μέτρα που υπάρχουν εδώ και κάποιους μήνες στην καθημερινότητα όλων μας. Άρα από το Πάσχα και μετά, από το Μάιο και μετά, με βάση τα τεστ αλλά και με την ανάπτυξη του εμβολιασμού, που έχουμε πει ότι οι ευάλωτοι του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, μπορούμε να συζητάμε για οριστική άρση των περιορισμών στην οικονομία».
«Άνοιγμα» και άλλων δραστηριοτήτων
Το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής, θα εισηγηθεί στην επιτροπή των ειδικών, για την μεθεπόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Επισήμανε πως εάν δεν είχαμε τα self tests, θα είχαμε σήμερα φορείς να διασπείρουν τον ιό στα σχολεία και προανήγγειλε πως σύντομα το «εργαλείο» αυτό θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο, ώστε να υπάρχει καλύτερη «χαρτογράφηση». Επίσης, σημείωσε πως, ως υπουργός Ανάπτυξης, υποστηρίζει το αίτημα του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς ραντεβού.
Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως η κινητικότητα του κόσμου συνδέεται με την ανάγκη να ανοίξει η εστίαση με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Ερωτηθείς σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, είπε πως «μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς να ανοίξει η εστίαση», παρά το γεγονός ότι ο συνδυασμός θα ήταν πολύ καλύτερος.
«Ανεβάζει» ταχύτητα ο εμβολιασμός
Τα self test δεν είναι το μοναδικό «όπλο» στη μάχη κατά της πανδημίας. Αντιθέτως, τα εμβόλια είναι το πιο ισχυρό και για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα «ανεβάζει» ταχύτητα, καθώς πλησιάζει και η ημερομηνία για το «άνοιγμα» του τουρισμού.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ανοίγει από την προσεχή Παρασκευή 16 Απριλίου και σταδιακά έως τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών.
Κατά την ενημέρωση για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας στη χώρα, ο κ. Θεμιστοκλέους αποσαφήνισε πως το «άνοιγμα» της πλατφόρμας για την εν λόγω ομάδα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα -θα ανοίξει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Ενδεικτικά, για κάποιον πάσχοντα από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να ανοίξει η πλατφόρμα την Παρασκευή ή ενδεχομένως το Σάββατο, διευκρίνισε.
Στη συγκεκριμένη ομάδα ανήκουν 800.000 άτομα, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Επίσης, την Τετάρτη 21 Απριλίου, βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί, καθώς και η ηλικιακή ομάδα των 55-59 ετών.
Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.
«Ευελπιστούμε ότι εάν πάνε όλα βάσει σχεδίου και τηρηθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν και άλλες ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε να φτάσουμε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας» επισήμανε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε, επίσης, ότι από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια. To προηγούμενο διάστημα η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή για αυτές τις ηλικίες μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο ίδιος ανέφερε κατά την ενημέρωση πως έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί έως σήμερα. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.
Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι την Τετάρτη 14 Απριλίου παραλαμβάνει η Ελλάδα 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα πρόκειται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.