Κορωνοϊός: Το «αποτύπωμα» του Πάσχα – Πού παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων

Estimated read time 1 min read

Ορισμένες τοπικές εξάρσεις με διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι το αποτύπωμα της περιόδου του Πάσχα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Δείκτης Rt στο 0,83

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια κατά την ενημέρωση για την πανδημία, παρατηρείται σταθερά πτωτική πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων με αισιόδοξα μηνύματα. Όπως είπε, έπεσαν τα ποσοστά στις εισαγωγές, στους θανάτους και στη θετικότητα, ενώ ο δείκτης Rt στην επικράτει ανέρχεται στο 0,83.

Ωστόσο, η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου, με αφορμή την αύξηση κρουσμάτων σε διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας, σημειώνοντας ότι φαίνεται το «αποτύπωμα» της περιόδου του Πάσχα.

Όπως είπε, παρατηρούνται πολλές εξάρσεις σε νησιά όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα και η Σκιάθος, με βασικό χαρακτηριστικό την νεότερη ηλικία όσων μολύνονται. Αναφέρθηκε επίσης στην Αιτωλοακαρνανία.

Η ίδια τόνισε ότι «όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία των ατομικών μέτρων προστασίας». Υπογράμμισε, δε, πως «άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας».

Self – tests

Παραδέχθηκε επίσης ότι οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Στάθηκε επίσης στη σημασία των self tests. Όπως είπε, την προηγούμενη εβδομάδα ένα στα τέσσερα κρούσματα διαγνώστηκε χάρη σε αυτοδιαγνωστικά τεστ.

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 10 περιοχές

Σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης τέθηκαν δέκα περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της επιδημιολογικής τους εικόνας, όπως ανακοίνωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των παρακάτω περιοχών γιατί παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Οι περιοχές με το αυξημένο ιικό φορτίο: 

  • Κέρκυρα
  • Ορεστιάδα
  • Κάρπαθος
  • Σκιάθος
  • Πάτμος
  • Ικαρία
  • Αγρίνιο
  • Μεσολόγγι
  • Νάξος
  • Μηλοποτάμος Ρεθύμνου

Υψηλή πίεση στο ΕΣΥ, αλλά σημάδια αποκλιμάκωσης

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε στα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, τονίζοντας πως παρουσιάζεται μείωση, με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους αναλογικά να καταγράφονται στην Ινδία. Παράλληλα, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βελτίωση στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο καθηγητής τόνισε πως σταδιακά βγαίνουμε από την απομόνωση, ωστόσο -όπως είπε- η πανδημία δεν έχει τελειώσει και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.   

Ως προς την Ελλάδα, είπε ότι η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεν υψηλή, ωστόσο δείχνει σημάδια αποσυμπίεσης. Όπως είπε, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Σε ό,τι αφορά τα self tests, επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

2.188 νέα κρούσματα

Σε 2.188 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου, ανακοινώθηκαν 56 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 677 ασθενείς.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Άρση lockdown: Τι ισχύει για καταστήματα, μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 373.881 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 11.322 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ως προς τους 677 διασωληνωμένους, το 62% είναι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. Τo 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.255 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 381 (ημερήσια μεταβολή +30%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 344 ασθενείς.

Τεστ 

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 65.033 τεστ (46.333 PCR και 18.700 rapid), με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 3,36%. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 55.153 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων, έχουν συνολικά ελεγχθεί 4.876.916 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 3.895.894 δείγματα.

Έως τις 13 Μαΐου 2021, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 4.883.978 δηλώσεις αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (Self-tests), ενώ 129.596 άτομα προσήλθαν για επανέλεγχο.

Σημειώνεται ότι στις 13 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν 142 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 20.524 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 342 θετικά (1,67%).

Πάνω από 1,4 εκατ. πλήρως εμβολιασμένοι

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη 13 Μαΐου ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.167 νέα κρούσματα Covid-19 και 55 νέους θανάτους, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 683 ασθενείς. Την προηγούμενη Παρασκευή 7 Μαΐου είχαν ανακοινωθεί 2.691 νέα περιστατικά Covid-19 και 63 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 749 ασθενείς. 

Χθες ο αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα ξεπέρασε τα 4.000.000, ενώ περισσότεροι από 1.400.000 πολίτες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (είχαν κάνει και τις δύο δόσεις ή είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson).

Άρση lockdown

Σημειώνεται πως ένα βήμα προς την κανονικότητα έκανε σήμερα η χώρα, καθώς προχώρησε σε ακόμη μια σειρά άρσης περιορισμών κατά του νέου κορωνοϊού, που αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις, τις ώρες κυκλοφορίας, τη λειτουργία των καταστημάτων και τον τουρισμό. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Ταξίδι στα νησιά: Τι ισχύει από σήμερα

Μέτρα μέχρι να χτιστεί τείχος ανοσίας

Τα μέτρα προστασίας από την COVID-19 θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτιστεί το εθνικό τείχος ανοσίας. Αυτό τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η άρση των περιορισμών στην κίνηση των πολιτών, η οποία ισχύει από σήμερα, πρέπει να γίνει με την απαραίτητη προσοχή. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Με πέντε «κλειδιά» το άνοιγμα του τουρισμού

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author