Κορωνοϊός – Τα νέα δεδομένα για τη διαχείριση της πανδημίας – Η επικείμενη έξαρση και το τείχος ανοσίας – Ειδήσεις – νέα

Estimated read time 1 min read

Τα νέα δεδομένα για τη διαχείριση της πανδημίας παρακολουθούν με έντονο προβληματισμό οι αρμόδιοι εκτιμώντας ότι οι επόμενοι μήνες μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μεγάλη διασπορά της πανδημίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Εργα €2 δισ. για την κλιματική αλλαγή από το Ταμείο Ανάκαμψης

Χαρακτηριστικά την Κυριακή τα κρούσματα που ανιχνεύτηκαν στην Αττική ήταν 230 ενώ  στη Θεσσαλονίκη 226. Επίσης από τα 1.305 κρούσματα που εντοπίστηκαν, τα 26 ήταν στην Ημαθία, 51 στη Λάρισα, 30 στην  Ξάνθη, 26 στην Καβάλα, 50 στην Αχαΐα, 27 στην Πέλλα, 26 στην Πιερία, 28 στη Χαλκιδική, 32 στη Ρόδος, 25 στην Κέρκυρα και 24 στην η Κορινθία.

Στη βόρεια Ελλάδα το ιικό φορτίο συσσωρεύεται και μάλιστα σε περιοχές όπου όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού είναι χαμηλό, αρκετά κάτω από το 50%.

Πέθαναν 722

Ομως η κοινωνία δεν πορεύεται αμέριμνη για το εύρος της εξάπλωσης και του αντίκτυπου που αναμένεται να έχει τις επόμενες εβδομάδες η μετάλλαξη Δέλτα. Ηδη εδώ και πολλές μέρες βιώνει μπαράζ καθημερινών θανάτων, κάποιες φορές υπερβαίνουν τους 40, την Κυριακή έφτασαν τους 33 και από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 του μήνα ο αριθμός τους ανήλθε σε 722.

Είναι τρομακτικό το μέγεθος απώλειας, ουδεμία σχέση έχει με την αντίστοιχη εικόνα της χώρας πέρυσι τέτοια εποχή και πολλοί επιστήμονες συσχετίζουν τη λοιμογόνο δράση της κυρίαρχης μετάλλαξης με την ανοσιακή ευαλωτότητα των ανεμβολίαστων ανθρώπων.

Για δεύτερη φορά σε δύο χρόνια τα στελέχη του κοροναϊού αναχωνεύονται στη βόρεια Ελλάδα με τη σημαντική διαφορά ότι η μετάλλαξη που είναι εγκατεσπαρμένη σε όλη τη χώρα πλήττει με θαυμαστή ευκολία τα παιδιά.

Εξαρση στα σχολεία

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις συστάσεις περί εμβολιασμού, στις ηλικίες από 12 χρονών και πάνω, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η έξαρση θα εκδηλωθεί στα προαύλια και τις σχολικές αίθουσες στέλνοντας πολλά παιδιά στα νοσοκομεία.

Η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζεται ιδιαίτερα μολυσματική και στον παιδικό πληθυσμό όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη απ’ ότι στους ενηλίκους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών, είναι ορατός.

Ενα στα τέσσερα κρούσματα

Σε παιδιά και ειδικότερα σε μαθητές 5-17 ετών εντοπίζονται πλέον ένα στα τέσσερα κρούσματα στη χώρα. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων οι μολύνσεις σε παιδιά έως 17 ετών ξεπέρασαν τις 3.400.

Μπροστά στον κίνδυνο του ιού χιλιάδες γονείς σπεύδουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ήδη το 17% των μαθητών ηλικίας 12-15 ετών έχει εμβολιαστεί, έστω με μια δόση.

Τις επόμενες εβδομάδες τα βλέμματα των ειδικών θα είναι στραμμένα στα σχολεία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κλείσει κάποιο σχολικό τμήμα, αφού πλέον βασική προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι να μολυνθούν οι μισοί και πλέον μαθητές.

Βρήκε τοίχο το τείχος

Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα πάντως προβληματίζει τους επιστήμονες, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για το τείχος ανοσίας. Ορισμένοι θεωρούν πως τα υψηλά νούμερα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού για να επιτευχθεί η ανοσία, έτσι όπως αυτά είχαν καθοριστεί πριν αρχίσει το καλοκαίρι, δεν πρόκειται να επιτευχθούν.

Ωστόσο είναι μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από κοροναϊό, επισήμως ανέρχονται σε πάνω από 400.00. Συνυπολογιζόμενοι σε αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, τότε το ποσοστό ανοσίας ανεβαίνει πολύ ψηλά  περιτειχίζοντας το ελεύθερο πεδίο δράσης της μετάλλαξης.

Ο χρόνος περνά

Ομως επειδή ο χρόνος περνά, και για κάποιους ανθρώπους η δεύτερη δόση του εμβολίου που έκαναν φαντάζει ήδη μακρινή, με εξασθενημένη προστατευτική επίδραση στον οργανισμό τους, οι επιστήμονες συνηγόρησαν στην πραγματοποίηση και τρίτης δόσης, σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκεπτικό της απόφασης για την τρίτη δόση σε ομάδες πληθυσμού υψηλού κινδύνου για λοίμωξη.

«Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους-άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας».

Γιατί να εμβολιαστούν

Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.» Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει η κ. Παπαευαγγέλου, ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Αποφυγή λοιμώξεων

Στους υγειονομικούς υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, αναφέρει η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία. Είναι αυτοί με ιστορικό έκθεσης στον ιό. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι καθοριστικής σημασίας για την μετάδοση του ιού στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και για την αποφυγή αποδυνάμωσης του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει εάν μεγάλος αριθμός υγειονομικών νοσήσε

Σμηναγός Ζερόμ Τουλ – «Τα drones είναι το μέλλον, ο άνθρωπος όμως θα παίρνει πάντα την τελική απόφαση»
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tovima.gr

You May Also Like

More From Author