Κορωνοϊός: Σημάδια σταθεροποίησης μετά από 7 εβδομάδες

Estimated read time 1 min read

Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του τρίτου πανδημικού κύματος στην Ελλάδα, μετά από 7 εβδομάδες συνεχούς αύξησης, αρχίζουν να διακρίνουν οι επιστήμονες, όπως δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε στο 6%, εισημαίνοντας, ωστόσο, ότι τα αποτελέσματα σε επίπεδο πίεσης των νοσοκομειακών μονάδων θα αργήσουν αρκετά, καθώς οι εισαγωγές εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τις εξαγωγές, ενώ το μέσο διάστημα παραμονής των ασθενών με Covid στα νοσοκομεία, είναι πάνω από τρεις εβδομάδες.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πλευρά του ανακοίνωσε την ένταξη άλλων πέντε περιοχών στο «βαθύ κόκκινο», καθώς και την παραμονή τόσο της Αττικής, όσο και της Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων 27 περιοχών, σε καθεστώς «σκληρού lockdown».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε επίσης στη συζήτηση για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηροτήτων, λέγοντας πως τα δεδομένα θα εξεταστούν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να παρθούν οι όποιες αποφάσεις.




Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ca7fq6ab3aoh-se)

Παπαευαγγέλου: Ο δέικτης θετικότητας παρέμεινε στο 6%

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη γενική επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, κάνοντας λόγο για σημάδια σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων μολύνσεων μετά από 7 εβδομάδες.

Τόνισε δε, πως ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός περίπου στο 6%.

Πιο αναλυτικά:

«Στο επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την τελευταία εβδομάδα μία σταθεροποίηση. Ο μέσος όρος είναι 2.500 κρούσματα ανά ημέρα. Έχουμε 23.500 ενεργά κρούσματα. Βλέπουμε μία σταθεροποίηση σε ορισμένες περιπτώσεις και σε άλλες όχι.

Ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6% την προηγούμενη εβδομάδα. Μας ενδιαφέρει ο δείκτης θετικότητας στα νοσοκομεία και σε τυχαία δειγματοληψίας. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη, με μέσο όρο 474 εισαγωγές, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πάνω από 5.000.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς έχει επιβαρυνθεί το φορτίο στη Μακεδονία. Έχουμε κάλυψη ΜΕΘ στο 77%.

Θέλω να αναφερθώ και στις ανθρώπινες απώλειες. Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο δείκτης θνησιμότητας είναι σταθερά κάτω από 5%. Μειωμένη είναι και η πιθανότητα της βαριάς νόσησης, πιθανόν λόγω της καλύτερης παροχής υπηρεσιών.

Ο σακχαρώδης διαβήτης και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επιβαρύνουν. Η σωστή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν.

Στην Επιτροπή επεξεργαζόμαστε το άνοιγμα της επόμενης ημέρας. Περιμένουμε τη μείωση των κρουσμάτων και των νέων ασθενών. Η βασική στρατηγική είναι όχι μόνο να εξασφαλιστεί το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, αλλά και η αποφυγή ενός ακόμα κλεισίματος.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί η χρήση σε ανοιχτούς χώρους. Συζητείται η χρήση διπλής λη ενισχυσμένης μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τα ατομικά τεστ. Με τη διενέργεια ατομικού τεστ από τους πολίτες, θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τους ασυμπτωματικούς και την ιχνηλάτιση των επαφών τους έγκαιρα. Το αρνητικό τεστ θα πρέπει να διαπιστώνεται και με ένα μοριακό τεστ.

Τηρώντας τα μέτρα προστασίας, θα περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ποιες περιοχές εντάχθηκαν στο «βαθύ κόκκινο» και ποιες παραμένουν σε «σκληρό lockdown»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις περιοχές που παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» και τις περιοχές που εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν από αύριο το πρωί στις 6 οι περιφερειακές κοινότητες Κοζάνης και Πέλλας και οι δήμοι Γρεβενών, Κιλκίς και Βέροιας.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Αττική και η Θεσσαλονίκη, καθώς και οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες και δήμοι που είχαν ενταχθεί στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς δεν καταγράφηκε αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, ώστε να αποφασιστεί η άρση των έκτακτων μέτρων.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα εξεταστούν τα δεδομένα και θα εκτιμηθεί η κατάσταση, ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης στα σχολεία (σ.σ. σε Γυμνάσια και Λύκεια, σύμφωνα με πληροφορίες), καθώς και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με αυστηρούς κανόνες.

Πιο αναλυτικά τόνισε:

«Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγουν από το βαθύ κόκκινο την άλλη βδομάδα.

Επίσης, στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από αύριο το πρωί στις 06.00 οι ακόλουθες περιοχές:

Κοζάνη, που εμφάνισε αύξηση 81,8% στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες.

Πέλλα που εμφάνισε αύξηση 101,9% στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες.

Στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται και οι Δήμοι Γρεβενών, όπου τετραπλασιάστηκε το ιικό φορτίο, Κιλκίς, όπου παρουσιάστηκε αύξηση 129,4% και Βέροιας, όπου παρουσιάστηκε αύξηση 116,2%».

Αναφερόμενος στα self test, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:

«Είναι ένα όπλο που δεν είχαμε και σ’ αυτό το νέο πλαίσιο, η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας για να συζητήσει την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Αμέσως μετά την εισήγησή τους θα ακολουθήσουν οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση».

Ειδήσεις σήμερα: 

«Κούρεμα» ενοικίων Μαρτίου: Ποιοι δικαιούνται μείωση 100% και ποιοι 40%

Θεσσαλονίκη: Πορεία φοιτητών κατά του νόμου για τα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν rapid tests στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘΣε

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author