Κορωνοϊός: Σε «συναγερμό» για τη διασπορά στις Γιορτές η κυβέρνηση

Estimated read time 1 min read

Σταθερή αλλά όχι καθησυχαστική αποτυπώνεται η πορεία της επιδημίας στη χώρα και σήμερα, με 942 νέα κρούσματα σε σύνολο 35.015 ελέγχων, 443 διασωληνωμένους και 58 νέους θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών. Υπενθύμισε πως η εικόνα της συμπεριφοράς των πολιτών θα αποτυπωθεί σε μία εβδομάδα για τα Χριστούγεννα και σε 15 ημέρες για την Πρωτοχρονιά.

Τον επιδημιολογικό βραχνά εντείνουν 10 περιοχές όπου τα κρούσματα χτύπησαν «κόκκινο», σύμφωνα τα στοιχεία της επιτροπής με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου (12 κρούσματα), Κοζάνης (19), Κιλκίς (24), Δυτικής Αττικής (30), Έβρου(48), Θάσου (4 χθες), Ροδόπης (21), Φλώρινας (10), Λέσβου(12) και Ξάνθης(13). Σε υψηλά διψήφια νούμερα κινήθηκαν ακόμα η Λάρισα (28), η Πιερία (20) και η Μαγνησία (19). Συνολικά, η Αττική βρέθηκε πρώτη με 341 νέα κρούσματα και ακολουθεί με 170 η Θεσσαλονίκη.

Ο δείκτης θετικότητας στο 2,69%, σταθερά κάτω από το 4%, δίνει μια ανάσα ανακούφισης, όπως επεσήμανε όμως ο υπουργός, οι δείκτες που πηγαίνουν καλύτερα «δεν μπορούν να μας κάνουν να εφησυχάζουμε», ιδίως με τη σκληρή επιδημιολογική κατάσταση παρά τα μακρά lockdown και ενόψει των επόμενων 2-3 επικίνδυνων μηνών.

Τη σφοδρότητα της πανδημίας περιέγραψε με τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Αγγλίας ο κ. Κικίλιας, όπου τα εθνικά συστήματα υγείας τους λύγισαν παρά την πολλαπλάσια ισχύ τους, με τη δεύτερη να έχει φτάσει στο σημείο διαλογής ασθενών για την πρόσβαση σε αναπνευστήρα και ΜΕΘ. Με το τρίτο κύμα να χτυπά ήδη χώρες της Ευρώπης, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να παρερμηνευθεί η έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα «ως σήμα χαλαρότητας και μη εφαρμογής των μέτρων».

Οι ζωές μας πίσω από τα μέσα του 2021 – Δεν σταματάμε να προσέχουμε

Με συναισθηματικά φορτισμένο λόγο, τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και ο κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επεσήμαναν την ανάγκη για υπομονή και προσήλωση στα μέτρα προστασίας, κυρίως το επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε «να σωθούν όσες περισσότερες ζωές γίνεται».

Για την κρίσιμη καμπή στην οποία βρισκόμαστε μετά τον ερχομό των αποτελεσματικών εμβολίων έκανε λόγο ο κ. Γαργαλιάνος, καθώς η συλλογική ανοσία που θα επαναφέρει την κανονικότητα απαιτεί τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.

Από τα μέσα του 2021 να βιώσουμε «μία καλύτερη ζωή, ελεύθερη, με κανονικότητα, να λειτουργήσουν όλες οι δομές του κράτους» ήταν το μήνυμα του κ. Γαργαλιάνου, ο οποίος έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων και σύνεση, με αφορμή το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο αλλά και την αυξημένη κινητικότητα των ημερών που είχε προαναφέρει ο υπουργός Υγείας. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να τύχουμε των ευνοϊκών αποτελεσμάτων των εμβολιασμών για να βρεθούμε το 2021 σε ένα καλύτερο μέλλον».

«Ελευθερία»: Πώς εξελίσσεται η επιχείρηση εμβολιασμού

Ερωτηθείς για τον εμβολιασμό στη χώρα, ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως, έως σήμερα, έχουν διενεργηθεί 1.763 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 1.695 αφορούν υγειονομικό προσωπικό και οι 68 πολιτικούς, αρχηγούς ενόπλων δυνάμεων και ασφάλειας.

Με βάση τον σχεδιασμό, από τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ο εμβολιασμός επεκτείνεται σε 40 νοσοκομεία, σε ακόμα 40 στις 7 Ιανουαρίου και στις 11 του ίδιου μήνα σε άλλα 36 νοσοκομεία, με στόχο πάνω από 60.000 υγειονομικοί να έχουν εμβολιαστεί έως τις 20 Ιανουαρίου. Επίσης, στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις δομές πρόνοιας και έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί και οι ιδιωτικοί γιατροί σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Όσον αφορά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ο υπουργός διευκρίνισε πως θα είναι για ιδιωτική χρήση και ο πολίτης θα μπορεί, μπαίνοντας στο gov.gr, να ενημερώνεται και να τα εκτυπώνει.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη δαπάνη για την εκστρατεία ενημέρωσης περί τον εμβολιασμό, ο υπουργός δήλωσε πως αποτελεί κομμάτι της «εθνικής πατριωτικής ανάγκης να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», μια πρωτοβουλία που στηρίχθηκε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ευχαρίστησε. Την απάντηση του κ. Κικίλια υποστήριξε με δήλωση του ο κ. Γαργαλιάνος: «σε συνθήκες πανδημίας, χρειαζόμαστε ενίσχυση του ΕΣΥ και σωστή ενημέρωση για να αποφεύγονται οι ψευδείς ειδήσεις που διασπείρονται από κάποιους άφρονες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author