Κορωνοϊός : Οι φόβοι για τρίτο κύμα πανδημίας και η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων – Ειδήσεις – νέα

Estimated read time 1 min read

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις τάξεις των ειδικών για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας με πολλούς να προεξοφλούν ένα τρίτο κύμα έξαρσης της πανδημίας μετά τη χαλάρωση τήρησης των μέτρων στις γιορτές αλλά και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας βέβαιο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουμε «μάρτυρες» εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων, με πολλούς να κάνουν ήδη λόγο για τρίτο κύμα κορωνοϊού, περίπου τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση που θα επικρατήσει στη χώρα τις επόμενες μέρες εξέφρασαν φόβους ότι μπορεί να γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα.

Eρευνα: Τα lockdown βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία – H εικόνα στην Ελλάδα

Τα χθεσινά 510 κρούσματα, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ένδειξη για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, αφού πρόκειται για αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν χθες, Τετάρτη, ανήμερα της γιορτής των Θεοφανείων. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη διενεργήθηκαν πάνω από 30.000 τεστ, έναντι 8.697 την Τετάρτη. Πρόκειται για μείωση περίπου 21.000 τεστ, που δικαιολογούνται από την υπολειτουργία των διαγνωστικών κέντρων, λόγω της αργίας.

Παρ ‘όλα αυτά και παρά την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν χθες άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων σε όλες τις περιοχές, ακόμα και σε αυτές με επιβαρυμένο φορτίο. Πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί προβληματισμό, αφού μπορεί να λένε ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν το ίδιο με τους μεγάλους από τον φονικό ιό, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση προκαλούνται ερωτηματικά για την αρχική απόφαση να κλείσουν τα σχολεία. Μάλιστα, σε μια κρίσιμη περίοδο για την κατάσταση της χώρας, θα αυξηθεί η κινητικότητα στους δρόμους από γονείς που πηγαινοφέρνουν τα παιδιά από και προς τα σχολεία.

Και αν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο με τα γυμνάσια και τα λύκεια. Αυτό διότι, οι ειδικοί φαίνεται πως προβληματίζονται και θέλουν περιμένουν περίπου μια εβδομάδα για να πάρουν την απόφασή τους. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση τουλάχιστον για 10 ακόμα μέρες.

Ακόμα πιο δύσκολη εξίσωση θεωρείται το άνοιγμα της αγοράς, αφού παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για άνοιγμα των καταστημάτων με τη μέθοδο του click away, ωστόσο αυτό είναι ένα σενάριο που δείχνει να απομακρύνεται. Η κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο, όπου οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν με θέμα το άνοιγμα της αγοράς, με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται μέσα στη μέρα.

Κρίσιμο είναι και το ζήτημα της άρσης του lockdown, το οποίο -όπως όλα δείχνουν- δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Επιτροπή, σύμφωνα με το Star, αναφέρουν πως η πλειοψηφία των γιατρών που συμμετέχουν στην Επιτροπή έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν την Παρασκευή θα εισηγηθούν συνέχιση του lockdown, συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό,  «όχι» στο λιανεμπόριο ακόμα και με τη μέθοδο του click away, φυσικά «όχι» στην εστίαση, αλλά ούτε κομμωτήρια – «νυχάδικα».

Το σκεπτικό των επιστημόνων

Το σκεπτικό τους είναι ότι πρώτα πρέπει να αποτυπωθεί η επίδραση του ανοίγματος των σχολείων στα κρούσματα και μετά να προχωρήσουμε, «ένας τομέας τη φορά λένε χαρακτηριστικά».

Άλλωστε ακόμα δεν έχουν καταγραφεί και τα κρούσματα της εορταστικής περιόδου. Αυτή βέβαια θα είναι η εισήγηση που σε καμιά περίπτωση δε δεσμεύει την κυβέρνηση, καθώς πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα προβλήματα που φέρνει το συνεχόμενο lockdown στην οικονομία.

«Μαύρες» προβλέψεις επιστημόνων

Οι επιστήμονες πλέον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα της φονικής πανδημίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το τρίτο κύμα ενδέχεται να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά. Την ώρα μάλιστα, που ακόμη δεν έχει κοπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός.

Στο MEGA μίλησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκφράζοντας την αντίθεσή του τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την επαναλειτουργία των καταστημάτων, δεδομένου ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για τρίτο κύμα της φονικής πανδημίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το τρίτο κύμα ενδέχεται να εμφανιστεί στη χώρα μας από τον Φεβρουάριο και μετά.

Την ώρα μάλιστα, που ακόμη δεν έχει κοπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει υψηλός.

«Δεν γνωρίζω για την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης. Οι προσκλήσεις για τις συνεδρίασης της επιτροπής έρχονται την τελευταία στιγμή.», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος ερωτηθείς για την συνεδρίαση σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων η οποία αναβλήθηκε.

«Σήμερα έχουμε μια ανακοίνωση από την πλευρά του ΠΟΥ προειδοποιεί όλη την Ευρώπη για την επίπτωση του νέου στελέχους τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε στη συνέχεια.

Αναφορικά στο άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε: «Έγινε συζήτηση, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, μειοψήφησα. Δεν συζητήσαμε το άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν είχε συζητηθεί και η ορθή απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων.

Όλα μαζί δεν γίνονται. Θα βρεθούμε μπροστά σε διλήμματα. Δεν είναι εφικτό να είναι ανοιχτά σχολεία και καταστήματα όταν βλέπουμε το τρένο να έρχεται πάνω μας».

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ κ. Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στο iatropedia.gr δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για την κατάσταση αυτή, καθώς όπως λέει, η αύξηση των τελευταίων ημερών στην Αττική αντικατοπτρίζει την αύξηση που εντόπισαν οι επιστήμονες στα λύματα μόνο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. «Την αύξηση της Πρωτοχρονιάς που είναι μεγαλύτερη, δεν την έχουμε δει ακόμα» αναφέρει.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θωμαϊδης, τονίζει: «Την αύξηση που είδαμε εμείς την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, θα την δούμε σε κρούσματα και εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μία εβδομάδα με 10 μέρες. Ίσως να αρχίσει μετά από την Πέμπτη και Παρασκευή. Η αύξηση που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι των Χριστουγέννων. Ναι είναι δυνατό να υπάρξει ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Γενάρη, ενδέχεται να κορυφωθεί τον Φεβρουάριο και θα σβήσει τέλος Μαρτίου. Η πιθανότητα είναι αυτή. Στο χέρι μας είναι να μην συμβεί».

Οι επιστήμονες παρατήρησαν στα λύματα μια απότομη αύξηση των προβλεπόμενων φορέων του κοροναϊού, και συγκεκριμένα, από τους 8 με 10 χιλιάδες φορείς που εντοπίζονται σταθερά το τελευταίο διάστημα:

Ο Καθηγητής εξηγεί ότι στην επιδημιολογία τα κύματα των ιώσεων στην Ελλάδα είναι δύο: Το ένα κύμα έχει μέγιστη επίπτωση τον Δεκέμβριο και το δεύτερο έχει μέγιστη επίπτωση τον Φεβρουάριο. Αυτό επαναλαμβάνεται φέτος με τον κοροναϊό, σημειώνει ο κ. Θωμαϊδης:

«Ο κόσμος αυτό δεν το ξέρει, αλλά αυτό είναι τυπικό. Η εποχή αυτή Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος είναι η κατ’ εξοχήν επικίνδυνη εποχή ιώσεων. Επομένως γνωρίζουμε ότι η μεταδοτικότητα του ιού αυξάνεται αυτούς τους μήνες, άρα είναι επικίνδυνη εποχή, επομένως είναι πιθανό να συμβεί. Η κυβέρνηση το ξέρει και γι’ αυτό και έχουν επιτάξει τρία νοσοκομεία επιπλέον στην Αττική, από 1/1/21, που τα είναι αποκλειστικά Covid και ακόμη δύο στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει ο ειδικός.

Αυτό εξηγεί και την έξαρση του πρώτου πανδημικού κύματος τον περασμένο Μάρτιο, σημειώνει ο ίδιος, αν και υπήρξε μία υστέρηση φάσης στην Ελλάδα, καθώς ο ιός δεν κυκλοφορούσε στη χώρα, ήταν εισαγόμενος: «Τώρα, όμως, υπάρχει. Είναι εδώ και ενδέχεται να ακολουθήσει μια τέτοια τυπική πορεία» υπογραμμίζει.

«Έρχεται 3ο κύμα, θα θρηνήσουμε πολλά θύματα»

Την εκτίμηση ότι «έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» εξέφρασε  ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νικόλαος Καπραβέλος.

«Δε φοβάμαι ότι θα ζήσουμε αντίστοιχα περιστατικά, είμαι σίγουρος. Χειρότερα πολύ χειρότερα, με αυτά τα μυαλά δε θα μιλάμε μόνο για τραγωδία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος αλλά της χώρας… Να είσαστε σίγουροι ότι έχουμε τρίτο κύμα μπροστά, και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η διαφορά μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου είναι ότι το ΕΣΥ είναι πολύ πιο πιεσμένο χωρίς διαθέσιμες ΜΕΘ εξήγησε.

«Έχω χάσει τα λόγια μου, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να προσθέσω για να βοηθήσω τους πολίτες και την πολιτεία να αποφύγουμε την τραγωδία η οποία συνεχίζεται και βλέπουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Αποκάλυψε δε ότι η εισαγγελία της πόλης τον κάλεσε για να διερευνήσει τυχόν ευθύνες για την τότε κατάστααση. «Σε μια από τις μαύρες μέρες του Νοεμβρίου είχα κάνει την επισήμανση ότι χάνονται και θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν κερδηθεί. Μετά από εβδομάδα με είχε καλέσει η εισαγγελία Θεσσαλονίκης με τρία ερωτήματα 1ον τι δεν έγινε που μπορούσε να γίνει 2ον ποτέ έπρεπε να γίνει και 3ον ποιοι ευθύνονται… βρέθηκα σε πολύ δύσκολη θέση να εξηγήσω ότι ό,τι έγινε τον Οκτώβριο έγινε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα,  την πληρώσαμε με εκατόμβη θυμάτων και συνεχίζουμε» δήλωσε.

Ο κ. Καπραβέλος διευκρίνισε ότι για την επιδημική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη δεν ευθύνεται μόνο η γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά σειρά άλλων δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.

«Φοβάμαι μην γίνει Θεσσαλονίκη όλη η χώρα»

«Έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης  και επεσήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.

«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνια χθες με 6/12 με σόκαρε, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία».

«Δεν είναι θέμα πίστης είναι θέμα καθαρών επιστημονικών στοιχείων. Αυτό που έγινε ως γενικότερη δραστηριότητα με συνωστισμούς και συγχρόνως κάποιοι άνθρωποι να μοιράζονται ένα κουταλάκι σημαίνει ότι απορρίπτεται θεσμικά η επιστήμη», τόνισε αναφέροντας πως δεν θα μπει σε αναλύσεις επί αριθμού κρουσμάτων, αλλά θα πει κάτι πάρα πολύ απλό.

«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο».

Άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων και στις «κόκκινες» περιοχές εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι

«Πράσινο φως» για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, και σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικά φορτίο, άναψε η επιτροπή λοιμωξιολόγων σε έκτακτη συνεδρίασή της το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα βέβαια με τις πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον «διχασμό» των εμπειρογνωμόνων σε ότι αφορά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, αφού αρκετοί ήταν αντίθετοι με το άνοιγμα γενικώς των σχολείων.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν τη συνεδρίαση των επιστημόνων, ο δήμος Σητείας είχε ανακοινώσει πως αναβάλλει το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων, λόγω της έξαρσης κοροναϊού.

Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Με ανακοίνωση για τα σχολεία που εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Παιδείας, «κλείδωσε» ότι τα δια ζώσης μαθήματα -δηλαδή τα κανονικά μαθήματα με φυσική παρουσία- για τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων θα ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση για τα σχολεία ελήφθη στη βάση της επιτροπής των ειδικών, ενώ υπενθυμίζει ότι με εγκύκλιο που εστάλη στις μονάδες γνωστοποιείται ότι «οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1».

Με την ίδια ανακοίνωση επισφραγίστηκε και η ημερομηνία έναρξης μαθημάτων με τηλεκπαίδευση για τα γυμνάσια και τα λύκεια. Το υπουργείο Παιδείας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης».

Με βεβαίωση μετακίνησης η επιστροφή στα θρανία

Όπως είχε και στην προηγούμενη φάση, κατά την οποία είχαν ανοίξει τα σχολεία, οι γονείς θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 για τη μεταφορά μαθητών στο σχολείο.

O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Επίσης, απαιτείται συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή που θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Η μεμονωμένη μετακίνηση μαθητή είναι επίσης εφικτή με τη συμπλήρωση της σχετικής βεβαίωσης κίνησης.

Η βεβαίωση μετακίνησης ανήλικου μαθητή (PDF)

«Όχι» στο άνοιγμα λέει η Σητεία

Σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες, με απόφαση του Δημάρχου, Γιώργου Ζερβάκη, μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου αναστέλλεται η λειτουργία όλων των Παιδικών – Βρεφονηπιακών Σταθμών αλλά και των Μονάδων Ειδικής Αγωγής του Δήμου Σητείας, ενώ τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν μέχρι και τις 17 του μήνα να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του cretalive, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς πέρα από τα πολλά κρούσματα κοροναϊού που «οδήγησαν» στο σκληρό lockdown την Τοπική Κοινότητα Παλαικάστρου, ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα μέσα στην πόλη της Σητείας.

Δείτε την απόφαση του Δημάρχου για τα σχολεία:

ΒΗΜΑτοδότης: Η συγκινητική ιστορία της οικογένειας ενός πνευμονολόγου
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tovima.gr

You May Also Like

More From Author