Κορωνοϊός : Μετά το Πάσχα η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα – Οδικός χάρτης για την επόμενη μέρα του lockdown – Ειδήσεις – νέα

Estimated read time 1 min read

Οριστικά μετά το Πάσχα τοποθετείται χρονικά η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και η μερική επιστροφή στην κανονικότητα όπως την προσδιόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας σε στελέχη της ΝΔ.

Πλέον πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό αφού τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

Πάνος Τσακλόγλου για Ασφαλιστικό: Οι ανατροπές που έρχονται για τους νέους – Οι κίνδυνοι, οι λύσεις

Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναμένεται να τα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός μέσα από το διάγγελμα αυτό θα εξηγήσει τους λόγους που μας οδηγούν σε ένα ακόμη Πάσχα με απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού αλλά ταυτόχρονα θα επισημάνει πως πολύ σύντομα θα δούμε «φως στον ορίζοντα» με επιστροφή στην κανονικότητα.

Ορόσημο τα μέσα Μαΐου για επιστροφή στην κανονικότητα

Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημία Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία – Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις», ο κ. Μητσοτάκης «έδωσε» το πρώτο στίγμα του οδικού χάρτη για την επόμενη μέρα, δείχνοντας στα μέσα Μαΐου.

«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος» είπε χαρακτηριστικά.

«Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», σημείωσε.

Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της χώρας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν εκ νέου οι δραστηριότητες.

Αναλυτικότερα, το πιθανότερο είναι πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει πλήρως με κατάργηση της υποχρέωσης για αποστολή μηνύματος, αμέσως μετά το Πάσχα δηλαδή, στις 3 Μαΐου.

Όσον αφορά την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία εντούτοις καθώς βαρύνουσα σημασία θα έχει η αυριανή εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που θα συνεδριάσει το πρωί της Τετάρτης, το πιθανότερο θεωρείται πάντως πως το άνοιγμα θα γίνει μεταξύ 6- 10 Μαΐου.

Με βάση το παραπάνω, λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου, υπολογίζεται πως θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων, με το Υπουργείο Παιδείας να επιμένει ως προς την κατεύθυνση επιστροφής όλων των μαθητών στις σχολικές τάξεις.

Σε κάθε περίπτωση ως προς  το ζήτημα των σχολείων θα ληφθούν υπ΄όψιν οι εκτιμήσεις των ειδικών καθώς τα τελευταία κρούσματα που έχουν καταγραφεί έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Ημερομηνία-«κλειδί» πάντως θεωρείται η 14η Μαΐου όπου και μετά την επανεκκίνηση όλων των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων υπολογίζεται πως η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα είτε έχοντας εμβολιαστεί για τον κοροναϊός είτε με αρνητικό PCR τέστ.

«Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ

Στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όπως όλα δείχνουν, το «Χριστός Ανέστη» θα δονήσει τη χώρα. Οι πιστοί φέτος θα ακούσουν το «Δεύτε Λάβετε Φως» στα προαύλια των εκκλησιών.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οι ιεράρχες μετά τη συνεδρίασή τους πρότειναν:

  • Ανάσταση στις 21:00 οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας να μετατεθούν μισή ώρα νωρίτερα
  • από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα ξεκινούν στις 18.30
  • τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17.30
  • τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18.00

Η περιφορά του επιταφίου θα γίνει από το εσωτερικό του ναού προς τα έξω χωρίς να μετακινηθούν ούτε αυτοί που θα βρίσκονται μέσα στον ναό ούτε αυτοί που θα βρίσκονται έξω από τον ναό. Θα γίνει μόνο από τους ιερείς και τους ψάλτες. Περιμετρικά των ναών όχι στους δρόμους γύρω.

Οι ναοί πέρυσι έμειναν άδειοι. Φέτος ένας μικρός αριθμός πιστών θα παρακολουθήσει από κοντά τα Θεία Πάθη. Η Εκκλησία προτείνει να είναι ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά, μέχρι 100 άτομα σε καθεδρικούς και μητροπολιτικούς ναούς και ένα άτομο ανά 2 τετραγωνικά στο προαύλιο.  Οι ιερείς και οι ψάλτες θα κάνουν τεστ ενώ θα υπάρχουν εθελοντές που θα επιτηρούν την τήρηση των μέτρων.

Πάσχα με πιο χαλαρά μέτρα

Το Πάσχα στο χωριό απομακρύνεται. Το είπε και ο Αρχιεπίσκοπος μετά τη συνομιλία που είχε, χθες, με τον Πρωθυπουργό.

Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι συζητούν να χαλαρώσουν λίγο τα μέτρα στις πόλεις:

  • η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει στις 23:00 το βράδυ από τις 21:00 που ισχύει τώρα
  • οι διαδημοτικές μετακινήσεις να επιτραπούν και τις καθημερινές
  • στο Πασχαλινό τραπέζι να βρίσκονται το πολύ 9 με 10 άτομα, όπως τα Χριστούγεννα.  Κατά προτίμηση έχοντας κάνει self- test

Υπενθυμίζεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 23 Απριλίου.

Εμφύλιος στο ποδόσφαιρο αξίας πολλών δισ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tovima.gr

You May Also Like

More From Author