Κορωνοϊός: Μειώνεται ο δείκτης Rt στη χώρα -Ανησυχούν οι ειδικοί, ξεπέρασαν τους 4.000 οι νεκροί | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Πληθαίνουν οι αχτίδες αισιοδοξίας αναφορικά με τη διάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας, την ώρα που η πίεση στο σύστημα υγείας επιμένει και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους παραμένει ανησυχητικά υψηλός.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή αναφέρει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν 916. Ο χαμηλός αυτός αριθμός νέων διαγνώσεων γίνεται ακόμη πιο ελπιδοφόρος αν αναλογιστεί κανείς πως το τελευταίο εικοσιτετράωρο πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 35.000 τεστ.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας τόσο από τη διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου, όσο και από τον επικεφαλής της επιτροπής, λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, παρατηρείται περαιτέρω μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ξεπέρασε
τους 4.000 ο αριθμός των νεκρών από τον
κορωνοϊό

Ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων από την πανδημία συνεχώς αυξάνεται. Την Παρασκευή διαπιστώθηκαν 96 ακόμη θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των θανόντων από κορωνοϊό στη χώρα να φτάνει πλέον τους 4.044.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σήμερα σε 527, αριθμός που φαίνεται πως απέχει αρκετά από την πρόγνωση των λοιμωξιολόγων για 300 ασθενείς σε ΜΕΘ Covid ως τα Χριστούγεννα.

Την ίδια ώρα, βέβαια, μια ακόμη θετική εξέλιξη έρχεται από τα νοσοκομεία της χώρας.

Όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση την Παρασκευή, πρόκειται για την πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός όσων βγήκαν από τις ΜΕΘ είναι υψηλότερος από εκείνον όσων διασωληνώθηκαν. «Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του Rt, αλλά πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος παραμένει σε υψηλά επίπεδα», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Αποκλιμάκωση νέων κρουσμάτων, αυστηρά μέτρα σε Κοζάνη και Δ. Αττική

Η αποκλιμάκωση της διάδοσης του κορωνοϊού είναι εμφανής και στη γεωγραφική κατανομή, με 245 νέα κρούσματα στην Αττική και 186 στη Θεσσαλονίκη και καμιά άλλη περιφέρεια πάνω από τις 50 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο πως η επιδημιολογική εικόνα σε Δυτική Αττική και Κοζάνη προβλημάτισε σοβαρά τις Αρχές, γεγονός που αποτυπώθηκε στις αποφάσεις για αυστηρό lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας από πολύ νωρίτερα στις περιοχές αυτές.

Ανησυχία της επιτροπής για την περίοδο των εορτών

Ωστόσο, η επιτροπή για τον κορωνοϊό εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαγρύπνηση… «Ανησυχούμε πολύ, στην επιτροπή. Γνωρίζουμε καλά ότι αν δεν τηρηθούν οι συστάσεις μας θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ. Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες», σημείωσε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Το βλέμμα ειδικών και κυβέρνησης στρέφεται τώρα στην περίοδο των εορτών, κατά την οποία υπάρχουν φόβοι πως ο συγχρωτισμός και οι μετακινήσεις ίσως οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Είναι ενδεικτική η έκκληση του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, που ζήτησε από τους Ευρωπαίους να κάνουν Χριστούγεννα μόνοι, μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους.



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author