Κορωνοϊός: Μειώνεται η θετικότητα, αλλά όχι και οι διασωληνωμένοι -Πού έρχονται αυστηρά lockdown | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Σημάδια υποχώρησης παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ωστόσο οι επιβαρυμένες περιοχές βρίσκονται στα πρόθυρα αυστηρότερων μέτρων και τοπικών lockdown.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός ανακοίνωσε 1.190 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σημειώνοντας πως ο δείκτης διάδοσης του ιού, Rt, παραμένει κάτω από το 1, στο 0,86.

Ταυτόχρονα, την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,3% (ποσοστό θετικών κρουσμάτων επί των τεστ), γεγονός που επιτρέπει μια χαραμάδα αισιοδοξίας, πως περιορίζεται η διάδοση του ιού.

Απομακρύνεται
ο στόχος των 300 διασωληνωμένων τα
Χριστούγεννα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ωστόσο, στο μέτωπο του συστήματος υγείας, οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως και το ποσοστό θνητότητας από τον κορωνοϊό.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο στόχος της επιτροπής λοιμωξιολόγων να φτάσουμε τους 300 διασωληνωμένους ως τα Χριστούγεννα μοιάζει να απομακρύνεται. Σήμερα ανακοινώθηκαν 552 διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ 85 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Φαίνεται πως η διάδοση του κορωνοϊού επιμένει σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε περισσότερες από 5 εβδομάδες σε καθεστώς lockdown.

Μιλώντας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε Θεσσαλονίκη (270 κρούσματα σήμερα), Κοζάνη (60), Ξάνθη (27), Κιλκίς (22), Πιερία (23), Πέλλα (18), Δράμα (15), Ροδόπη (22), Λάρισα (38), Γρεβενά (3) και προειδοποίησε εμμέσως με σκληρά τοπικά lockdown.

Διέκοψαν τη συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι -Θα συνεχίσουν το πρωί

Αυτός είναι και ο λόγος που οι λοιμωξιολόγοι φέρονται να ζητούν την εφαρμογή επιπλέον μέτρων σε περιοχές όπου η επιδημιολογική εικόνα μοιάζει επιβαρυμένη, ειδικά για περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα.

Η επιτροπή ειδικών συνεδρίαζε όλο το απόγευμα της Τετάρτης για το θέμα, χωρίς ωστόσο να καταλήξει. Οι ειδικοί διέκοψαν τη συνεδρίασή τους αργά το βράδυ, για να συνεχίσουν αύριο το πρωί και να κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Ενδεχομένως, και εφόσον το υποδείξουν οι λοιμωξιολόγοι, ο κ. Πέτσας να ανακοινώσει νέα μέτρα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύσκεψη
Χρυσοχοΐδη με τοπικούς φορείς στη Δυτική
Αττική

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τυχόν έξαρση στη Δυτική Αττική, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμετείχε σε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Να σημειώσουμε πως με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Δυτική Αττική εμφανίζεται μεταξύ των πιο επιβαρυμένων περιοχών τόσο στην Αττική όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, με 22,37 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Κραυγή αγωνίας και στην Κοζάνη

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση αλλά και να συζητήσουν τρόπους καλύτερης αντιμετώπισης της πανδημίας στην περιοχή.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δύο τοπικές κοινότητες (Λυγερή Κοζάνης και Φούφα Εορδαίας) καταγράφουν σημαντικό πρόβλημα διασποράς, αφού νοσούν ή έχουν συμπτώματα περίπου 30 άτομα.

Η Κοζάνη κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 44 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ βρίσκεται στην πρώτη θέση των πιο επιβαρυμένων περιοχών στην Ελλάδα στον δείκτη θετικών δειγμάτων ανά 100.000 πληθυσμού.

Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Χαρδαλιάς

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ανάμεσα στις επιβαρυμένες περιοχές παραμένει και η Θεσσαλονίκη. Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, έχει δηλώσει πως προκειμένου η εικόνα στη συμπρωτεύουσα να είναι στα ίδια επίπεδα με την Αττική θα πρέπει στην πόλη να καταγραφούν μόλις 80 κρούσματα.

Σήμερα, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 270 νέες μολύνσεις, την ώρα που το ΑΠΘ παρατηρεί μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, αλλά με τάσεις επιβράδυνσης στην ελάττωσή του.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει αύριο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς θα έχει σειρά συναντήσεων για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων όπως εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, την πορεία των ελέγχων που διενεργούνται από τις αρμόδιες αρχές για την τήρηση των μέτρων, καθώς και το επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 που έχουν αναπτύξει οι κατά τόπους αρμόδιοι φορείς ενόψει των εορτών.

Πέτσας: Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, μόνο σκλήρυνσης

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε ζητήσει από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εορτών, έτσι ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, υπάρχει μόνο σκλήρυνση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας σκληρότερα μέτρα, αν χρειαστεί, σε περιφερειακές ενότητες όπου τα κρούσματα δεν υποχωρούν, ή πέφτουν αργά ή παρατηρούνται αναζωπυρώσεις.



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author