Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από ECDC για νέο στέλεχος της Όμικρον

Estimated read time 1 min read

Φωτ. AP/ Manu Fernandez

Ένα νέο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, η BQ.1 και η υποπαραλλαγή της BQ1.1 αναμένεται να γίνουν τα επικρατέστερα στελέχη του ιού στην Ε.Ε. και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο στα μέσα Νοεμβρίου και στις αρχές του Δεκεμβρίου 2022.

Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια αύξηση του αριθμού κρουσμάτων της Covid-19 τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με νέα επιδημιολογικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από το ECDC. 

Εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι η BQ.1 έχει τη δυνατότητα να διαφεύγει σε σημαντικό βαθμό της ανοσολογικής απόκρισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα περιορισμένα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η BQ.1 σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης συγκριτικά με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 της Όμικρον.

Όπως σημειώνει το ECDC, η ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με τις πρώτες όσο και με τις ενισχυτικές δόσεις στις πληθυσμιακές ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, παραμένει προτεραιότητα.

Αναμένεται επίσης ότι θα χρειαστούν πρόσθετες ενισχυτικές δόσεις για τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως οι ενήλικες άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες γυναίκες αλλά και όσοι υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author