Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση καλείται από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της, οι οποίες συνοψίζονται σε δύο βασικά σημεία.
- Πρώτον, να χαράξει την πολιτική της ως προς το ζήτημα των υποχρεωτικών εμβολιασμών για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών.
- Δεύτερον, να αποφασίσει αν θα προχωρήσει εν τέλει τα όσα ακούγονταν τον τελευταίο καιρό ως προς το «καυτό» θέμα της διαμόρφωσης των χώρων εστίασης, των μπαρ και των κέντρων διασκέδασης, ήτοι το διαχωρισμό του σε σε αμιγείς Covid free χώρους για εμβολιασμένους πολίτες αλλά και σε μεικτούς χώρους.
Προσώρας, πάντως, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας φαίνεται να κράτα αποστάσεις από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σε επικοινωνία που είχε το CNN Greece με μέλος της Επιτροπής, υπογραμμίστηκε ότι προς το παρόν δεν έχει τεθεί το θέμα της διάκρισης των χώρων αυτών.
«Ο διαχωρισμός ήταν μια καθαρά κυβερνητική πρωτοβουλία. Με βάση τα νέα δεδομένα της αναζωπύρωσης της πανδημίας, οποιαδήποτε δραστηριότητα σε εσωτερικό χώρο είναι ασφαλής, μόνον για εμβολιασμένους και βέβαια σε κάποιο ποσοστό πληρότητας και με την τήρηση των σχετικών αποστάσεων. Δείτε, για παράδειγμα, τα γήπεδα που μάλιστα είναι και σε εξωτερικούς χώρους», επισήμανε το εν λόγω μέλος της Επιτροπής.
Σύψας: Μας περιμένει δύσκολο φθινόπωρο
Την ίδια στιγμή, ο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, προέβλεψε πως θα έχουμε ένα ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο, τονίζοντας πως θα κολλήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι, ενώ εκτίμησε πως με την πανδημία θα ξεμπερδέψουμε το επόμενο καλοκαίρι του 2022.
Ο κ. Σύψας έκανε λόγο για επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και σημείωσε πως το φθινόπωρο θα ζήσουμε δυστυχώς μια πολύ δύσκολη φάση, αφού όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν και συνεπώς θα υπάρξει ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα καταλήξει στο νοσοκομείο και ορισμένοι φυσικά δεν θα τα καταφέρουν.
«Μετά το φθινόπωρο, θα υπάρχουν οι εμβολιασμένοι που θα είναι προστατευμένοι και θα έχουν την ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο και οι ανεμβολίαστοι που θα έχουν κολλήσει και θα έχουν αποκτήσει αντισώματα», είπε ο κ. Σύψας, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα, με θέμα «Covid 19: Η αντιμετώπιση και η επόμενη μέρα», εκτιμώντας ότι έτσι θα δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και έτσι θα τελειώνουμε με την πανδημία.
«Η μετάλλαξη Δέλτα, είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Θα προσβάλει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Επομένως, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε αντισώματα είτε από το εμβόλιο είτε από τη νόσηση. Και κάπου εκεί τελειώνει η ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
https://www.youtube.com/watch?v=JP47lHP-TQY
Περιγράφοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, είπε: «Οι νέες ηλικίες αυτήν τη στιγμή μολύνονται ταχύτατα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το στέλεχος “Δ” θα καλύψει όλη την Ελλάδα ίσως και εντός του Ιουλίου, οπωσδήποτε όμως εντός του Αυγούστου, και ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων θα έρθει στις αρχές Αυγούστου, με βάση τις προβολές που κάνουμε αυτήν τη στιγμή. Μέχρι στιγμής το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, με την έννοια ότι προσβάλλονται νέοι άνθρωποι που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Ομως ταχύτατα θα περάσει στους ανθρώπους που είναι ευπαθείς, δηλαδή σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Και εκεί θα αρχίσει η κρίση στο σύστημα υγείας, η οποία πιστεύω ότι θα παρατηρηθεί τον Αύγουστο ή στις αρχές Σεπτεμβρίου» .
Ο ίδιος σημείωσε ότι το 40% των πλήρως εμβολιασμένων θα βοηθήσει ώστε να μη φτάσει στα όριά του το ΕΣΥ, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι απόλυτοι αριθμοί των ανεμβολίαστων είναι αρκετοί για να πιεστεί το σύστημα. «Επομένως το παιχνίδι παίζεται στο πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούμε και πόσο γρήγορα θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις μάσκες, χαρακτήρισε πολύ κακή ιδέα να τις βγάλουμε τώρα που η πανδημία ξαναμπαίνει σε εκθετική πορεία. Οπως επεσήμανε, «όσον αφορά τις μάσκες είναι προφανές ότι συνεχίζουμε να τις φοράμε παντού, σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση βέβαια περιοχών χωρίς συνωστισμό, όπως σε έναν ερημικό δρόμο ή στο βουνό. Στην πόλη μέσα, όπου γύρω μας κυκλοφορούν άνθρωποι, δεν είναι καλή ιδέα να βγάλουμε τη μάσκα ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί».
Σαρηγιάννης: Σε 15 ημέρες θα έχει επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα
Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε την Παρασκευή ότι είναι θέμα πλέον δύο εβδομάδων μέχρις ότου επικρατήσει τελικά η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως « μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά».
«Το επιδημιολογικό φορτίο σημειώνει ανοδική πορεία και γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκα και φυσικά πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Παγώνη: Οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν από την μετάλλαξη Δέλτα
Ως «μεγάλη» και «μη αναμενόμενη» χαρακτηρίζει την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν από τη μετάλλαξη Δέλτα.
«Ο κόσμος πρέπει να προσέχει παντού. Τα παιδιά που πήγαν στα πάρτι και βγήκαν θετικά, παρόλο που στις οικογένειές τους ήταν εμβολιασμένοι, οι περισσότεροι νόσησαν. Όχι με βαριά συμπτώματα, αλλά έκαναν πυρετό. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή» σημείωσε.
«Είναι άλλο να μην έχεις εμβολιαστεί και να κολλήσεις και να βρεθείς σε ΜΕΘ και άλλο να έχεις εμβολιαστεί, να νοσήσεις και να είσαι σπίτι σου με πυρετό ή απλά συμπτώματα. Νοσούν τελείως διαφορετικά εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι» πρόσθεσε η κυρία Παγώνη.
Ταυτόχρονα, η γιατρός επισήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν οι νέοι πριν τις διακοπές. «Η μετάλλαξη “Δέλτα” αναφέρεται στους νέους ανθρώπους, ηλικίας 14-25. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Πρώτα να εμβολιαστούν οι νέοι και μετά να πάνε διακοπές».
Σε ότι αφορά στο τείχος ανοσίας, τόνισε ότι αυτό πρέπει να είναι πάνω από 80%.
«Το τείχος ανοσίας πρέπει να είναι 80% και πάνω. Γιατί έχουμε τις μεταλλάξεις. Γιατί η “Δέλτα” είναι 50-70% μεταδοτική. Όμως αν έχουμε μέχρι τα τέλη Αυγούστου τ
ΕΟΔΥ: 1.997 κρούσματα, 12 θάνατοι και 141 διασωληνωμένοι
Κατά τα λοιπά, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 9 Ιουλίου τα εξής:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.997, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 435.018 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.785 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 141 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.728 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή -13.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 53
ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).