Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα -Δωρεάν εμβόλια και μάσκες, μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Estimated read time 1 min read

Το φθινόπωρο είναι πλέον προ των πυλών, οι διακοπές φτάνουν στο τέλος τους, η κοινωνία αναμένεται να επανέλθει σε λίγες ημέρες στους κανονικούς της ρυθμούς και η κυβέρνηση προχωρά σταδιακά στη λήψη μέτρων κατά του κορωνοϊού προκειμένου να σταματήσει από τη μία την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και να βοηθήσει την οικονομία να αναπνεύσει.

Τα δύο στοιχήματα αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού στα αστικά από εκδρομείς που πιθανότατα να κόλλησαν τον ιό στις διακοπές τους, καθώς και η όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία και λήψη μέτρων για το άνοιγμα το σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στα μαθήματά τους και τις τάξεις του.

Δωρεάν το εμβόλιο για τους Ελληνες πολίτες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής στην τηλεδιάσκεψη που είχε με αρμόδιους υπουργούς και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων πως το εμβόλιο όταν έρθει στην Ελλάδα θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. «Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Ελληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Ελληνες πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε αποκαλύψει το πρωί ότι με εντολή του πρωθυπουργού θα δοθούν δωρεάν μάσκες σε όλα τα σχολεία προκειμένου να μοιραστούν στους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών, προετοιμαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες για μάσκες όλων των μαθητών μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης». Στη συνέχεια με ανάρτησή τπυ στο twitter ανέφερε πως θα δοθεί στους δήμους ειδική έκτακτη επιχορήγηση 5,2 εκατομ. Ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τις δωρεάν μάσκες στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη για τον κορωνοϊό. «Ολες οι χώρες του κόσμου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία τους. Αυτή είναι και η ομόφωνη εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής και με αυτή συντάσσεται και η ελληνική κυβέρνηση. Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί, έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού.

Μία από αυτές τις προβλέψεις είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στις τάξεις για όλα τα παιδιά, ξεκινώντας από το Νηπιαγωγείο και καταλήγοντας στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει να διαθέσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανταποκριθεί στην ελάχιστη υποχρέωσή της να μπορεί να παρέχει στα παιδιά τη μάσκα, για την οποία ζητά την υποχρεωτική χρήση της στα σχολεία».

Κάλεσμα στα κόμματα να λάβουν επίσημα και υπεύθυνα θέση

Ο πρωθυπουργός κάλεσε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να λάβει επίσημα και υπεύθυνα θέση όσον αφορά τις κεντρικές επιλογές που έχει κάνει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες, για την έγκαιρη επαναλειτουργία των σχολείων, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στην προφύλαξη του κοινού.

Δραματικές οι προβλέψεις για τον τουρισμό

Οι δυσοίωνες προβλέψεις από τον κόσμο του Τουρισμού για τα φετινά έσοδα, το καλοκαίρι του κορωνοϊού, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο. Οπως αναφέρει ο ΣΕΤΕ η αρχική εκτίμηση για έσοδα από το εξωτερικό μεταξύ 4-5 δισ. ευρώ, δυστυχώς διαψεύδεται, κυρίως λόγω των εξελίξεων της πανδημίας διεθνώς και ο πήχης πλέον έχει τοποθετηθεί στο επίπεδο των € 3-3,5 δισ. ευρώ για όλο το 2020. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως η λήψη νέων μέτρων είναι πιο επιτακτική από ποτέ με το φθινόπωρο και τον χειμώνα προ των πυλών.

Το νέο πακέτο στήριξης -Ποια μέτρα «κλείδωσαν»

Οπως έγραφε σήμερα ο Γιώργος Παππούς στο ρεπορτάζ του για το iefimerida.gr στοπ οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται ήδη τα νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και εργαζομένους. Οπως όλα δείχνουν έχει κλειδώσει η γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής στους κλάδους που επλήγησαν, τα κρατικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακές μηχανές, με βασικό κριτήριο τον τζίρο του καλοκαιριού, δηλαδή την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου.
Παράλληλα αναμένεται να δοθεί παράταση στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας για ένα ακόμα τρίμηνο, δηλαδή ως το τέλος του έτους. Το μέτρο θα αφορά τα καταλύματα -καλύπτοντας και εκείνα που λειτουργούν τους χειμερινούς μήνες- στην εστίαση, στον χώρο του πολιτισμού, στον αθλητισμό.

Η παράταση του πάντως εν λόγω μέτρου φέρνει, πάντως, επιτακτικά στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της καταβολής επιδομάτων καλοκαιρινής αδείας και Χριστουγέννων γι’ αυτούς τους εργαζόμενους. Το ενδεχόμενο να «χαθούν» δεν συζητείται καν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο προσανατολίζονται -παρά το υψηλό κόστος- στην ίδια λύση με αυτή που υιοθετήθηκε με το Δώρο Πάσχα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα αναλάβει το κόστος, με τις λεπτομέρειες να τελούν ακόμα υπό διαμόρφωση.

Ακόμα θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη και η παράταση του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σχετική εισήγηση για επέκταση του προγράμματος ως το τέλος του έτους και η εκτίμηση είναι ότι κλάδοι όπως το λιανεμπόριο και η μεταποίηση, που ως τώρα είχαν «χλιαρή» συμμετοχή, θα υπαχθούν στο σχήμα επιδότησης μισθού-εισφορών.

Τέλος ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται και η απόφαση για νέα παράταση της επιδότησης ανεργίας κατά ένα δίμηνο, με ένα κόστος που ξεπερνά τα 150.000.000 ευρώ.



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author