Σε εξέλιξη βρίσκεται η τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι υπάρχει μετατόπιση της διασποράς της πανδημίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς από τους νέους ανθρώπους που νόσησαν παρατηρήθηκε μετακίνηση του ιού προς ανεμβολίαστους. «Αυξάνονται τα κρούσματα σε ηλικίες 40-60 ετών», είπε για να συμπληρώσει ότι αυτό «θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και σε πίεση στο σύστημα υγείας».
Κατόπιν η καθηγήτρια έκανε έκκληση: «Επείγει ο άμεσος εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 40 ετών». Πρόσθεσε δε ότι το 99% των πολιτών που χρειάστηκε να διασωληνωθούν αφορούσε σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.
Τόνισε ότι η Μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από την «Α».
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε την επέκταση του μέτρου του διπλού testing για τους εργαζόμενους στον τουρισμό σε όλη την επικράτεια:
- Μια φορά με τη μέθοδο του self test
- Μια φορά με αυτή του rapid.
Νωρίτερα είχε επισήμανε την ύφεση ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, σημειώνοντας ειδικότερα ότι «βρίσκεται στο 12% αυτή την εβδομάδα, ενώ την προηγούμενη είχαμε διπλασιασμό».
Είπε δε ότι ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων καταγράφεται στα 2.568 περιστατικά, σημειώνοντας ότι η νυχτερινή διασκέδαση είναι η πιο συχνά αναφερόμενη αιτία έκθεσης στον ιό όσον αφορά στους νεότερους ηλικιακά πολίτες που νόσησαν.
LIVE
Τα κρούσματα
Σε 2.604 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 5 θάνατοι. Παράλληλα, σε 126 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Έκρηξη στις εισαγωγές
Στην αύξηση που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό αναφέρθηκε η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία, και Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, τόνισε ότι χθες Τετάρτη -σε πανελλαδικό επίπεδο- έγιναν περίπου 200 εισαγωγές όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 40. Πρόσθεσε ότι -χθες Τετάρτη- μόνο στο νοσοκομείο Σωτηρία έγιναν 30 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 14 αφορούσαν νέους ανθρώπους ηλικίας 20 με 30 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα που δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν.
Συγκριτικά, η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι πριν από μια εβδομάδα οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ανέρχονταν σε μόλις μια με τρεις. Πρόσθεσε ότι στην πολυδύναμη κλινική ΜΕΘ του Σωτηρία το τελευταίο δίμηνο νοσηλεύεται μόνον ένας εμβολιασμένος ασθενής. Γνωστοποίησε ακόμα ότι σε αλλά δυο νοσοκομεία που επίσης εφημέρευαν χθες έγιναν 26 εισαγωγές.
Μετάλλαξη Δέλτα: «Τρομακτικός» ο ρυθμός μετάδοσης
Την ανησυχία του για το ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρμουμανέας, μιλώντας για «μία πανδημία των ανεμβολίαστων».
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για τρομακτικό ρυθμό μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, σημειώνοντας πως «ήδη είναι η κυρίαρχη στα καινούργια κρούσματα στη χώρα μας, Είχαμε ανακοινώσει το 60 – 61% των καινούργιων στελεχών προ ημερών. Σύμφωνα με τα καινούργια στοιχεία ανεβαίνει γοργά, 10 μονάδες περίπου την εβδομάδα. Θα φτάσει γρήγορα το 70% πλέον το παρατηρούμε και στα νησιά, ειδικά στα νησιά που έχουν αύξηση κρουσμάτων» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε ακόμα ότι είναι κατά 99% ανεμβολίαστοι όσοι νοσηλεύονται και πάνε σε ΜΕΘ, καθώς ο εμβολιασμός σώζει ζωές.
«Καμπανάκι» στο ΕΣΥ για την αύξηση των εισαγωγών
Την ίδια ώρα, αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό στα νοσοκομεία με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν πως η έξαρση κρουσμάτων ήρθε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, εξαιτίας και της μετάλλαξης Δέλτα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς τόνισε πως η αύξηση κρουσμάτων ήταν προφανώς αναμενόμενη. «Για να είμαι ειλικρινής το περιμέναμε, αλλά δεν το περιμέναμε τόσο γρήγορα. Δηλαδή πιστεύαμε ότι θα ερχόταν κατά το τέλος Αυγούστου αυτό το τσουνάμι αλλά ήρθε πολύ πιο γρήγορα», είπε, εξηγώντας πως το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ πιο μολυσματικό και συγχρόνως δυστυχώς δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί, στον βαθμό που θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει.
Πολύ αποτελεσματικές κατά της «Δέλτα» οι δύο δόσεις Pfizer ή AstraZeneca
Ο πλήρης εμβολιασμός με τα σκευάσματα είτε της Pfizer είτε της AstraZeneca κατά της Covid-19 είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικός κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορωνοϊού, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα, όπως ήταν και κατά της προηγούμενης κυρίαρχης παραλλαγής Άλφα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό κατά του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που τώρα έχει εξελιχθεί στην κυρίαρχη παραλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι μόνο μία δόση των εμβολίων δεν είναι αρκετή για υψηλή προστασία.