Κορωνοϊός: Η Δέλτα «κτυπά» νέους και ανεμβολίαστους

Estimated read time 1 min read

Με αγωνία παρακολουθούν οι ειδικοί την εξέλιξη της επιδημίας κορωνοϊού και το νέο της «πρόσωπο», αυτό που συντίθενται πλέον από άτομα νέας ηλικίας, που μολύνονται και νοσούν με λοίμωξη covid-19, έχοντας βρεθεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, δηλαδή είτε σε ευρεία συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο είτε σε χώρο βραδινής διασκέδασης. Στο επίκεντρο της επιδημίας βρίσκεται η Αττική, η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ενώ σημαντικό μερίδιο στην έξαρση της επιδημίας αποδίδεται στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας αλλά και στο εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού που έχει διεισδύσει στους νέους. Η γονιδιωματική επιτήρηση της τελευταίας εβδομάδας έδειξε πως το 70% των στελεχών Δέλτα που απομονώθηκαν, αφορούσαν άτομα ηλικίας κάτω των 40 χρόνων.
Το ιικό φορτίο των νέων προς το παρόν δεν φαίνεται να μετακυλίεται στους μεγαλύτερους ηλικιακά όπου υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη, για παράδειγμα δεν μεταδίδουν σε γονείς και παππούδες, όταν αυτοί είναι εμβολιασμένοι. Ωστόσο, οι ειδικοί βρίσκονται σε φάση αναμονής για το επόμενο διάστημα για το πως θα επηρεάσει αυτή η δραστική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στους νέους και τις άλλες ηλικιακές ομάδες και κυρίως αν οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες, καθώς γνωρίζουν πως οι εμβολιαστικές «τρύπες» μπορεί να ανατρέψουν την κατάσταση.

Τα στοιχεία που παρέθεσε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, απεικονίζουν με σαφήνεια το «νέο πρόσωπο της επιδημίας που βλέπουμε πια καθαρά» όπως η ίδια υπογράμμισε, και υπαγορεύουν αναλόγως τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Έπεσε κατά μια 10ετία ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων

Η μεγάλη έξαρση της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας έχει ως πυρήνα τους νέους ηλικιακά πολίτες, με το μέσο όρο ηλικίας των νέων περιστατικών να υποχωρεί ραγδαία, αποκαλύπτοντας έτσι τον άπλετο χώρο που βρίσκει ο κορωνοϊός να κινείται και να κυκλοφορεί στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, και μάλιστα στην πιο μεταδοτική, μεταλλαγμένη μορφή του, εκείνη του στελέχους Δέλτα. Τις τελευταίες 10 ημέρες ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μολυσμένων περιστατικών μειώθηκε κατά μία 10ετία: από 33 έτη που ήταν ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στο τέλος Ιουνίου πλέον έχει φτάσει τα 23 έτη.
Το 75% των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας είναι ηλικίας κάτω των 34 χρόνων, με την πλειονότητα αυτών να περιορίζεται ακόμη περισσότερο στην ομάδα των εφήβων και των νέων, ηλικίας 15 έως 24 χρόνων. Στην Αττική όπου καταγράφονται 4.000 ενεργά κρούσματα -τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της χώρας- η διάμεση ηλικία είναι τα 24 έτη.

Σε ημερήσια βάση τουλάχιστον 15 άτομα ηλικίας 25-55 χρόνων εισάγονται σε νοσοκομείο, καθώς χρειάζονται νοσηλεία για την αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 που έχουν εμφανίσει. Και 1 στις 10 εισαγωγές αφορά ασθενή ηλικίας κάτω των 24 χρόνων.

«Κανένας δεν είναι άτρωτος» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στις εισαγωγές και νέων ατόμων σε νοσοκομεία, και απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση στους νέους «να εμβολιαστείτε πριν πάτε διακοπές, να ελέγχεστε με self test, να τηρείτε τα μέτρα προστασίας για σας και να προστατεύετε τους αγαπημένους σας».

Σαφές μήνυμα για την εντατικοποίηση των εμβολιασμών τους έστειλε η ειδικός και στους πολίτες ηλικίας 50 χρόνων και άνω – η εμβολιαστική κάλυψη αφορά περίπου το 53%.

Η σύγκριση νότιας και δυτικής Αττικής

Οι περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη έχουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην παρούσα φάση όπου με όχημα τους νέους ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ταχέως. Όπως εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, στο νότιο τομέα Αθήνας όπου η θετικότητα των τεστ έχει χτυπήσει «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες λόγω των πάρτι σε κλαμπ και παραλίες, παρότι το 66% των κρουσμάτων αφορούσε άτομα ηλικίας 15-24 χρόνων, οι νέες μολύνσεις δεν επεκτάθηκαν σε ηλικιωμένους. «Στις περιοχές αυτές το ποσοστό των εμβολιασμένων φθάνει το 60%, οπότε δεν υπήρχε ευρύς χώρος για τον ιό. Δεν καταγράφηκαν μεταδόσεις σε γονείς και παππούδες» είπε.

Αντίθετα, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στη Δυτική Αττική επέτρεψε στον κορωνοϊό μέσω των κρουσμάτων νέων ατόμων να επεκταθεί και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. «Στις περιοχές αυτές τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 55-65 χρόνων που είναι ανεμβολίαστοι και κολλάνε πολύ εύκολα από τους νέους. Σε όσες περιοχές έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, η επιδημία θα φουντώσει» είπε η καθηγήτρια, εκτιμώντας πως τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν αυξηθούν και οι νοσηλείες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα

Στο Ηράκλειο της Κρήτης εντοπίστηκαν τα 58 από τα 121 στελέχη του κορωνοϊού που φέρουν τη μετάλλαξη Δέλτα, όπως προκύπτει από τη σημερινή έκθεση γονιδιωματικού ελέγχου που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ.

Άλλα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στη Λάρισα, την Εύβοια, την Αχαϊα, την Κορινθία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα, 4 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,67% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί συνολικά. Στο 80,35 % έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη Άλφα, στο 17,57% η νιγηριανή μετάλλαξη Β.1.1.318 και στο 0,64% η νοτιοαφρικανική Β.1.351.

Στην εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «το συγκεκριμένο στέλεχος έχει σαφές πλεονέκτημα διεισδυτικότητας, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά και από αυτό».

Ειδήσεις σήμερα:

Επείγουσα προειδοποίηση ασφαλείας από την Microsoft: «Κάντε update αμέσως»

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ξεκινά από τους επαγγελματίες υγείας, ακολουθούν σώματα ασφαλείας, μέσα μεταφοράς και εκπαίδευση

Κώστας Καραμανλής – Νατάσα Παζαΐτη: Αποφοίτησαν από το σχολείο τα δίδυμα παιδιά τους

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author