Κορωνοϊός: Εκρηκτικό μείγμα ενόψει χειμώνα ανεμβολίαστοι πολίτες και κενές θέσεις στο ΕΣΥ

Estimated read time 1 min read

Κρίσιμος για την πορεία της χώρας θα είναι ο Σεπτέμβριος καθώς θα διαφανεί η δυναμική της πανδημίας.

Η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στον ρυθμό αύξησης των εμβολιασμών, στο εύρος των αντοχών του ΕΣΥ αλλά και στο άνοιγμα των σχολείων και των ΑΕΙ, καθώς το νέο πλαίσιο βασίζεται στο ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έχει δοκιμαστεί ενέχει τον κίνδυνο της απώλειας του ελέγχου της διασποράς.

Διαβάστε επίσης

⇒Τείχος ανοσίας: Η Δέλτα ανέβασε το ποσοστό στο 90%

⇒Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς – Στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού το ποσοστό

Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού προς τα τέλη του μήνα αλλά θεωρούν πως δεν θα απαιτηθούν μέτρα τύπου λοκντάουν. 

Την κατάσταση δυσχεραίνουν και οι απώλειες θέσεων στα νοσοκομεία λόγω της αναστολής εργασίας όσων αρνούνται να εμβολιαστούν αλλά και το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 

Όπως δήλωσε στο Mega o γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, παρατηρείται μία κάμψη ενώ το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο από ό,τι σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 58,5% του συνολικού πληθυσμού στον εμβολιασμό. Επίσης έχουμε ένα 70% στις ηλικίες άνω των 30 που έχει εμβολιαστεί. Χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς, βρισκόμαστε σε μία κάμψη, είμαστε λίγο πιο πίσω από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ενθαρρυντικό ότι βλέπουμε να κλείνονται ραντεβού, περίπου κάθε 4 ημέρες προσθέτουμε 1%, αλλά χρειάζονται σίγουρα περισσότερα», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είπε πως «μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δεν φαίνεται να μειώνεται αρκετά. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε αναμνηστική δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως μετά από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση. Είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε».

Τα νοσοκομεία στο μεταξύ δέχονται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις καθώς καλούνται να διαχειριστούν εκτός από τα αυξημένα περιστατικά λόγω της τεράστιας μεταδοτικότητας της μετάλλαξης «Δέλτα» συγκριτικά με αυτήν του αρχικού ιού και τις κενές θέσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή της αναστολής εργασίας. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο επείγουσα τις άμεσες προσλήψεις και την αναδιάταξη δυνάμεων στο ΕΣΥ. 

Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας για μη εμβολιασμένους λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα»

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από νέα μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιος είναι ο κίνδυνος νοσηλείας για τους μη εμβολιασμένους που θα προσβληθούν από το νέο στέλεχος «Δέλτα» συγκριτικά με τον κίνδυνο που ελλοχεύει λόγω μιας πιθανής λοίμωξης από το προηγούμενο επικρατών στέλεχος Άλφα.

Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ελέγχθηκαν για το Άλφα ή το Δέλτα στέλεχος από τις 29 Μαρτίου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2021.

Το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο κίνδυνος είτε επίσκεψης στο νοσοκομείο, είτε νοσηλείας ανάλογα με το αν είχε εμβολιαστεί κάποιος. Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η κατάληξη της νοσηλείας ανάλογα με τον εμβολιασμό, σε δύο ομάδες ασθενών είτε ανεμβολίαστοι και κάτω από 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, είτε μετά από 21 μέρες από την πρώτη δόση. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη συγχυτικούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την περιοχή διαμονής και το πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό.

Στη μελέτη αυτή, τα ευρήματα της οποίας περιγράφουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συμπεριλήφθησαν 43.338 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων 8.682 είχαν νοσήσει από το στέλεχος Δέλτα, και 34.656 από το στέλεχος Άλφα, και η πλειοψηφία και στις δύο ομάδες ήταν ανεμβολίαστοι (74%). Η μέση ηλικία στο στέλεχος Δέλτα ήταν τα 29 έτη (με 48,9% γυναίκες), ενώ στο στέλεχος Άλφα τα 31 έτη (51,7% γυναίκες). Ο κίνδυνος νοσηλείας εντός 14 ημερών ήταν μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα. Αντίστοιχα ο κίνδυνος και για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ήταν μεγαλύτερος για το δέλτα στέλεχος σε σχέση με το άλφα.

Όταν τα δεδομένα αναλύθηκαν με βάση τον εμβολιασμό, τότε ο κίνδυνος νοσηλείας για τους ανεμβολίαστους παρέμεινε μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα, όπως και για τους εμβολιασμένους 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, ωστόσο σε αυτή την ομάδα χωρίς να είναι στατιστικά σημαντικό. Η κατακλείδα αυτής της μελέτης, τονίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι ότι για τους μη εμβολιασμένους το Δέλτα στέλεχος διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατών στέλεχος Άλφα.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author