Δυσοίωνη χαρακτηρίστηκε η στασιμότητα της εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, είπε ότι «ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει καλά, πάνω από το 62% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο», για να προσθέσει: «Μας ενδιαφέρει να πιάσουμε το 100% για τις μεγάλες ηλικίες και τους ευπαθείς». «Ο κίνδυνος νόσησης είναι μέχρι και 10 φορές μικρότερος στους εμβολιασμένους πολίτες», είπε, κάνοντας έκκληση στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν. «Είναι σημαντικό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να εμβολιαστούν, καθώς διατρέχουν κατά 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης», σημείωσε.
Η επιδημιολογική εικόνα
«Η πανδημία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ωστόσο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση όπως η Πιερία και η Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε η κ. Γκάγκα.
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε για ύφεση αυτή την στιγμή, αλλά επισήμανε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν μια διαφορετική εικόνα, καθώς θα αυξηθούν τα τεστ, προσθέτοντας ότι την περασμένη Τρίτη υπερβήκαμε τους 350.000 διαγνωστικούς ελέγχους.
«Το 53% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών», είπε και πρόσθεσε ότι «συχνότερο αίτιο μετάδοσης στην κοινότητα είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά». «Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αφορούν σταθερά το 20-21% από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα», υπογράμμισε.
«Σύμφωνα με τα δεδομένα, η εμβολιαστική κάλυψη των άνω των 60 ετών είναι σταθερή, δεν παρουσιάζει άνοδο, είναι μια δυσοίωνη εξέλιξη», είπε, για να χαρακτηρίσει θετική την «αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων μας και των φοιτητών».
Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι «τα ενεργά κρούσματα είναι 19.000. Βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο. Θα δούμε κατακόρυφη αύξηση των τεστ ανά εβδομάδα, ενώ οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ εξετάζουν μόνο εμβολιασμένους. Η αλλαγή πολιτικής θα έχει πιθανά αύξηση κρουσμάτων και μείωση θετικότητας».
«Παράθυρο» για 3η δόση
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας άφησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Το θέμα με την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό ακόμα το εξετάζουμε», είπε.
Εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα «δείχνουν ότι ίσως πέφτει κατά ένα μικρό ποσοστό η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια ως προς την πιθανότητα νόσησης, ωστόσο το πιο σημαντικό κομμάτι που αφορά στην προστασία από θάνατο και εισαγωγή στο νοσοκομείο, φαίνεται να διατηρείται».
«Τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στον γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση, με σκοπό να ρίξουμε το Rt. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα συγκλίνουν ότι είναι χρήσιμο στους ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα από το αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Η συζήτηση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα και θα βλέπουμε σε βάθος χρόνου την ανοσία που παρέχουν», δήλωσε.
Τα κρούσματα
Σε 2.322 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 42 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 359 ασθενείς.
Διενεργήθηκαν 155.295 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 1,49%.
Την ίδια ώρα, επιπλέον 770 απομονώσεις μεταλλάξεων Δέλτα εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα. Διαβάστε αναλυτικά