Κορωνοϊός: Βιώνουμε «το χειρότερο σενάριο» -Εκτακτη ενίσχυση του ΕΣΥ, με το βλέμμα στους εμβολιασμούς | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας φαίνεται πως ακολούθησε το πιο δυσοίωνο σενάριο, από εκείνα που είχαν προβλέψει οι ειδικοί με βάση τα πρωτόκολλα της πανδημίας.

Αυτό δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας, που παρουσίασε ένα έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην Αττική, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έντονη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

«Η διασπορά της νόσου ακολούθησε το χειρότερο σενάριο από αυτά που είχαμε ετοιμάσει και είχαμε προετοιμαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 3.645 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τους διασωληνωμένους σε κλίνες ΜΕΘ να ανέρχονται πλέον σε 630 σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ο θάνατος 56 επιπλέον ασθενών με κορωνοϊό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μαύρο» ρεκόρ στην Αττική από την αρχή της πανδημίας

Την ίδια ώρα, η Αττική κατέγραφε το δικό της «μαύρο» ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με 1.702 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να διατηρεί τα πρωτεία στη διάδοση του ιού, με 456 μολύνσεις μόνο το τελευταίο 24ωρο. Αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων και στον Πειραιά, που κατέγραψε 318 περιστατικά.

Η επιδείνωση της εικόνας της πανδημίας στη χώρα μας γίνεται ακόμη πιο έντονα αντιληπτή από τα στοιχεία που δίνουν τα λύματα των μεγάλων αστικών κέντρων. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη αναφορά του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, το ιικό φορτίο στην Αττική παρουσίασε αύξηση 87% την τελευταία εβδομάδα, ενώ το ίδιο ποσοστό άγγιξε το 1.000% για την πόλη των Χανίων.

Επιχείρηση ενίσχυσης του ΕΣΥ

Σε αυτό το κλίμα είναι λογικό το ΕΣΥ να δέχεται έντονες πιέσεις. Μόνο το τελευταίο 24ωρο, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ανήλθαν σε 406, με τον μέσο όρο εισαγωγών του επταημέρου να υπολογίζεται, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε 449 ασθενείς ανά ημέρα.

«Το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνονται τεράστιες προσπάθειες ενίσχυσής του», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας, που ανακοίνωσε επιπλέον συνεργασίες με ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, εκ των οποίων 450 είναι non Covid:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  • Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Επιπλέον, 100 κλίνες Covid προστίθενται στην προσπάθεια του ΕΣΥ:

  • Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
  • Ο Όμιλος Βιοϊατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως 10 ΜΕΘ ακόμη προστίθενται από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς παραχωρούνται στο ΕΣΥ, και έτσι από 130 στην Αττική φτάνουμε στις 140.

  • Επιπλέον, ανακοίνωσε πως ο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο all-Covid για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού.
  • Παράλληλα, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το 251 ΓΝ Αεροπορίας για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε επίσης έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στην προσπάθεια. Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, ως σήμερα στο κάλεσμα του κράτους έχουν ανταποκριθεί 45 γιατροί.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως αν δεν συγκεντρωθούν 200 γιατροί, τότε θα αιτηθεί στον πρωθυπουργό την επίταξή τους.

Με το βλέμμα στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Αισιόδοξος πως η κορύφωση της έξαρσης θα έρθει εντός της εβδομάδος εμφανίστηκε πάντως τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο όμως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο γεγονός πως ο εμβολιαστικός ρυθμός συνεχίζεται κανονικά, με στόχο να έχουν λάβει έστω και μία δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών μέχρι τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως το υπουργείο έχει προγραμματίσει 1,5 εκατ. εμβολιασμούς μόνο τον μήνα Απρίλιο, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω όταν οριστικοποιηθούν οι δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author