Κορωνοϊός: Αύξηση εμβολιασμών στους εφήβους

Estimated read time 1 min read

Σαφή σταθεροποίηση της πανδημίας και ύφεση όσον αφορά τα νέα κρούσματα καταγράφεται τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά παραμένει αυξημένος ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, τόνισε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ωστόσο «ο αριθμός διασωληνωμένων και θανάτων είναι υψηλός».

Η ίδια είπε ότι τα self test συμβάλουν στο να εντοπιστούν το 30% των νέων κρουσμάτων και προσέθεσε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη με σταθερή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών. Το θετικό -όπως είπε- είναι ότι δεν αποτυπώνεται αύξηση των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις.

Πρόσθεσε ότι ο κυλιόμενος μέσος εισαγωγών σε νοσοκομεία είναι 223 την ημέρα, ενώ υπάρχει μια σταθεροποίηση στις εισαγωγές σε ΜΕθ. «Το 90% είτε στις ΜΕθ είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε μερικώς εμβολιασμένοι», είπε, έχοντας σημειώσει ότι «αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που είναι στα 66 έτη σήμερα».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «η πορεία της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι ικανοποιητική. Η επιτροπή παρακολουθεί την πορεία της πανδημίας στις μεγάλες πόλεις, όπου λόγω του αυξημένου πληθυσμού η διάδοση του ιού είναι πιο ραγδαία. Αυτή τη στιγμή, αυξημένη επιδημιολογική διάδοση παρουσιάζουν οι περιοχές: Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη, Γιάννενα και περιοχές στο βόρειο Αιγαίο». 

Σχολεία

Αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι βάσει των νέων πρωτοκόλλων θα υπάρχει συστηματικός έλεγχος ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών, δύο φορές την εβδομάδα. «Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω κρούσματος, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται. Θα συνεχίζει με συνδυασμό rapid test με self test», τόνισε, έχοντας επισημάνει ότι «είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των σχολείων».

Η ίδια τόνισε ότι, όπως ενημέρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των εφήβων έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις μαθητές λυκείου έχει λάβει την 1η δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές του Γυμνασίου είναι 13%.

Γκάγκα: Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην αρχική της τοποθέτηση, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου που βοηθούν στην πανδημία από κάθε βήμα. Γιατί είναι μια πραγματικά μεγάλη μάστιγα που αντιμετωπίζουμε και αντιμετωπίζουμε καλά εδώ και ενάμισι χρόνο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να κρατάμε τα μέτρα και να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε όλοι, ώστε να είμαστε ασφαλείς, οι οικογένειές μας και όλο το περιβάλλον γύρω μας». 

Η κ. Γκάγκα, ερωτηθείσα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, είπε ότι «όπου υπάρχουν καταγγελίες γίνεται έλεγχος», συμπληρώνοντας ότι όποιοι υγειονομικοί εμπλέκονται θα υπόκεινται σε όλες τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Κρούσματα

Σε 2.170 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκαν 43 θάνατοι από επιπλοκές της COVID-19.

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 384 ασθενείς, εκ των οποίων 343 (89,32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10,68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author