Κορωνοϊός: Από τις 7 Απριλίου στα φαρμακεία τα self test

Estimated read time 1 min read

Έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας τα φαρμακεία θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες από self test, η διάθεση των οποίων θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση από τους μαθητές Λυκείου και τους εκπαιδευτικούς, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Η εισαγωγή της πρώτης παρτίδας των self tests ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή τους σε εμάς. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από την προσεχή Τετάρτη, 7 Απριλίου και καλώς εχόντων των πραγμάτων ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 ως 18 ετών και τους εκπαιδευτικούς» δήλωσε.

Αμέσως μετά η διάθεση θα αφορά στους πολίτες παραγωγικής ηλικίας 18 – 64 ετών και μετά στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα ή τέσσερα το μήνα.

Η παραλαβή των τεστ γίνεται κεντρικά σε δύο αποθήκες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από εκεί διανέμονται σε 100 φαρμακαποθήκες και από εκεί στα φαρμακεία όλης της χώρας. Η επιχείρηση είναι οργανωμένη πλήρως και την εποπτεία έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Μαζί με τα τεστ οι πολίτες θα λαμβάνουν ενημερωτικό φυλλάδιο και φυσικά οδηγίες στα ελληνικά.

Μετά τη διενέργεια των τεστ, αν είναι θετικό πρέπει να δηλώνει στη σελίδα self-testing.gov.gr. Θα εκδίδεται βεβαίωση ή μήνυμα για επαναληπτικό τεστ από επαγγελματία υγείας σε δημόσια δομή (δωρεάν) ή σε ιδιώτη.

Αν το αποτέλεσμά σας είναι αρνητικό, χρειάζεται δήλωση μόνο για εκείνους που υποβάλλεται σε υποχρεωτικό self test (εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, μαθητές).

Για τους μαθητές τη δήλωση κάνει γονέας ή κηδεμόνας τους. Οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται σπίτι 24-48 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Αν το τεστ είναι αρνητικό ο γονέας ή κηδεμόνας υπογράφει σχετική δήλωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Αν είναι θετικό θα πρέπει να γίνει και επαναληπτικό τεστ αντιγόνου (rapid test) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία.

Όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

self-test_A5_final-2

Ειδήσεις σήμερα: 

ΗΠΑ: Πάνω από 900.000 νέες θέσεις εργασίας «άνοιξαν» τον Μάρτιο

Ρωσία: Ξεκινά τον Απρίλιο η παραγωγή του «Sputnik-V» σε 10 χώρες κι από 20 φαρμακευτικές

Επίδομα 534: Τι ισχύει για τον Απρίλιο – Έρχονται νέες πληρωμές

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author