Κορωνοϊός: Ανησυχούν οι τοπικές εξάρσεις

Estimated read time 1 min read

Συνεχίζεται η μάχη με τον κορωνοϊό για τη χώρα μας, που εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα «απαγορευτικού» (lockdown) αλλά και στην τελική ευθεία προς τα Χριστούγεννα, μετρώντας νεκρούς, διασωληνωμένους, εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Χθες έσπασε το «φράγμα» των 4.000 νεκρών (καταγράφηκαν 96 και συνολικά 4.044), 527 διασωληνωμένοι (ως τα μεσάνυχτα είχαν υποχωρήσει στους 487) και 237 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία (οι περισσότερες από τις μισές έγιναν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης).

Η χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να κατέγραψε έπειτα από μια εβδομάδα τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (916). Ως γεγονός κρίνεται θετικό γιατί αφορά κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε «κανονική» ημέρα, και όχι σε αργία ή Σαββατοκύριακο (τριψήφιος αριθμός είχε καταγραφεί και το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά λόγω μειωμένου αριθμού τεστ). Όμως, τα κρούσματα, αν και μειωμένα σε αριθμό, εξακολουθούν να εντοπίζονται σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας, αποδεικνύοντας ότι η διασπορά είναι γενικευμένη και οι εστίες μόλυνσης εξακολουθούν να υπάρχουν και να εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για μία νέα υποτροπή.

Στα νοσοκομεία της χώρας χθες τι βράδυ νοσηλεύονταν 2.852 ασθενείς, από τους οποίους οι 744 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 2.108 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 που νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες, οι 1.315 βρίσκονταν σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, οι 445 σε νοσοκομεία της Αττικής και οι 487 στην υπόλοιπη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους, σχεδόν οι μισοί βρίσκονταν στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας (οι 242 από τους 487) και 129 στις ΜΕΘ της Αττικής.

Οι τοπικές εξάρσεις της επιδημίας απειλούν την εύθραυστη ισορροπία

Τα επιμέρους στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, όσο και η «επέκταση» του απαγορευτικού που εφαρμόστηκε το περασμένο 24ωρο στους επιβαρυμένους δήμους της Δυτικής Αττικής, και στο βόρειο άκρο της χώρας, στην Κοζάνη, εντείνουν την αγωνία και τον προβληματισμό.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας, που βγήκε από τις ΜΕΘ, ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτήν την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εβδομάδες. Είμαστε χαρούμενοι γιατί μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος Δείκτης Αναπαραγωγής» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, παραθέτοντας τα καλά νέα της εβδομάδας.

Ωστόσο, στη συνέχεια η ειδικός δεν άφησε περιθώριο για κανένα εφησυχασμό ούτε ιδιαίτερη αισιοδοξία. «Με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Επιπλέον, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που καταγράφονται τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιοχή της Κοζάνης αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά, αλλά και γενικά στη χώρα» είπε.

Το απειλητικό φορτίο της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τα άτομα με ενεργή λοίμωξη covid-19 (ενεργά κρούσματα) είναι 397, με τα 81 εξ αυτών να νοσηλεύονται. Η επίπτωση του κορωνοϊού είναι βαριά στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων κάτω των 65 χρόνων, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ενεργών κρουσμάτων είναι τα 53,26 έτη.

Άλλοι 816 άνθρωποι αποτελούν επαφές υψηλού ρίσκου των ασθενών και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Από τα 397 αυτά κρούσματα, 199 βρίσκονται στον Δήμο Κοζάνης, 134 στον Δήμο Εορδαίας, 43 στον Δήμο Βοΐου, 15 στον Δήμο Σερβίων και 6 στον Δήμο Βελβεντού.

Μελανή είναι η επιδημιολογική εικόνα και στη Δυτική Αττική, που όπως και η Κοζάνη βρίσκεται σε σκληρό «απαγορευτικό», μέσα στο…«απαγορευτικό» που ισχύει για όλη τη χώρα. Στον Δήμο Ασπροπύργου υπάρχουν 166 ενεργά κρούσματα, με 28 να νοσηλεύονται, ενώ από την ιχνηλάτηση έχουν προκύψει 285 στενές επαφές. Στον Δήμο Ελευσίνας τα ενεργά κρούσματα είναι 65, εκ των οποίων 12 να νοσηλεύονται και οι στενές επαφές τους να ανέρχονται στις 162. Τέλος, στον Δήμο Μάνδρας τα ενεργά κρούσματα ήταν 30, με 8 σε νοσηλεία και οι στενές επαφές τους είναι 91.

Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στους τρεις αυτούς δήμους της Αττικής είναι ακόμη πιο χαμηλός σε σχέση με εκείνον της Κοζάνης, 41,55 έτη. Γεγονός που επιβεβαιώνει τους ειδικούς που υπογραμμίζουν ότι η επίπτωση της επιδημίας αποδεικνύεται μεγάλη στην ηλικιακή ομάδα 30-64 χρόνων. Επιπλέον, η ενδελεχής εικόνα στη Δυτική Αττική δείχνει ότι η τήρηση των μέτρων του lockdown έμενε στα…λόγια για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, καθώς το 28% των ενεργών κρουσμάτων και το 22% των στενών επαφών των Δήμων Ασπροπύργου και Ελευσίνας, συνδέονται με μετακινήσεις ή επισκέψεις στον όμορο Δήμο Μάνδρας.

Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Άδεια κατεπείγουσας χρήσης και στο εμβόλιο της Moderna

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Αντίστροφη μέτρηση για τον εθνικό εμβολιασμό – Το χρονοδιάγραμμα και οι προτεραιότητες

ΗΠΑ: Τη Δευτέρα ο εμβολιασμός του Μπάιντεν – Την επόμενη εβδομάδα της Χάρις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author