Κορωνοϊός : Ένα μικρό βήμα προς την «Ελευθερία» – Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν, αλλά ο δρόμος προς την ανοσία είναι μακρύς – Ειδήσεις – νέα

Estimated read time 1 min read

Ιστορική ήταν η σημερινή Κυριακή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη καθώς ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού.

«Ένα μικρό τσίμπημα για τον άνθρωπό, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα», έγραψε χαρακτηριστικά η Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μήνυμά της στο Τwitter, παραφράζοντας την ιστορική φράση του Νηλ Άρμστρονγκ όταν πάτησε τη Σελήνη.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική – Ο χάρτης της διασποράς

Η έναρξη των εμβολιασμών σηματοδοτεί την ελπίδα του κόσμου για την αρχή του τέλους της πανδημίας, καθώς η ανθρωπότητα πρόσθεσε στη φαρέτρα της ίσως το ισχυρότερο όπλο (που της έχει χαρίσει η επιστήμη) εναντίον του «αόρατου εχθρού».

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς…

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να ολοκληρωθεί ο στόχος της ανοσίας. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι αυτή η πρώτη γενιά εμβολίων δεν προστατεύει από τη μόλυνση με τον ιό, απλά εξασφαλίζει ότι δεν θα αρρωστήσουμε βαριά με αυτόν. Οπότε κάποιες μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας, όπως η χρήση μάσκας, ίσως ήρθαν και για να μείνουν.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εμβολιαστεί το 60% με το 70% του πληθυσμού της χώρας μας μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Όπως προειδοποίησε ο κ. Σύψας, εάν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, η πανδημία θα συνεχίσει να υπάρχει.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας στη χώρα παραμένει στο «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα εδώ και μήνες, και τους θεράποντες γιατρούς και νοσοκόμους να έχουν ήδη υπερβεί τα όρια τους. Εκτός από το lockdown που είναι σε εφαρμογή εδώ και 7 εβδομάδες σε όλη τη χώρα, σε ισχύ βρίσκονται επίσης αυστηρότερα μέτρα σε Δυτική Αττική, Κοζάνη και Θεσπιές Βοιωτίας.

Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από την επιτυχία ή μη του σχεδίου για τον εμβολιασμό και την επαρκή προμήθεια των πολύτιμων δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο απλός κόσμος, δηλαδή οι ενήλικοι 18 και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται από τον Ιούνιο και μετά – με τους κρύους μήνες του χειμώνα να είναι ακόμα μπροστά μας.

Ο σημερινός εμβολιασμός των πιο σημαντικών πολιτικών προσώπων της χώρας, καθώς και των δύο πρώτων πολιτών (της νοσηλεύτριας και του ηλικιωμένου), ήταν σίγουρα μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Αν πρέπει να κρατήσουμε όμως κάτι από σήμερα είναι ότι άρχισαν και εμβολιασμοί των υγειονομικών, αυτών των «μαχητών της πρώτης γραμμής» που παλεύουν εδώ και μήνες με τον κοροναϊό – πολλές φορές χωρίς επάρκεια δυνάμεων, χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες τους, με αυτοθυσία και με συνείδηση.

Και είτε συμφωνεί κάποιος πολιτικά μαζί του, είτε όχι, ο κ. Βαρουφάκης είπε κάτι εύστοχο σήμερα αφού εμβολιάστηκε: «Είναι άδικο που δεν μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες». Η σημερινή μέρα επέτρεψε μια στιγμή αισιοδοξίας, η οποία φυσικά είναι πάντα χρήσιμη και ευπρόσδεκτη στους δύσκολους αυτούς καιρούς να ζούμε. Η πλειονότητα του κόσμου ανυπομονεί να ξεπροβοδίσει άρον-άρον το 2020, αλλά από τα μέσα του 2021 και μετά θα μπορέσουμε να μιλάμε για «άσπρη μέρα».

Το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό αδιέξοδο: προσβλέπουμε και στις εξελίξεις με τα φάρμακα – και κυρίως φοράμε τη μάσκα μας, κρατάμε τις αποστάσεις μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βγούμε πρώτα από το lockdown.

Ιστορική μέρα: Οι πρώτοι εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα ξεκίνησαν σήμερα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, με σκοπό να πειστούν και οι πιο διστακτικοί – σε μια περίοδο που οι κάθε λογής θεωρίας συνωμοσίας έχουν εξαιρετικά μεγάλη δύναμη και επιρροή – ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές.

Οι δύο πρώτοι Έλληνες που εμβολιάστηκαν ήταν η νοσηλεύτρια του «Ευαγγελισμού» Ευσταθία Καμπισιούλη και ο 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.


Ακολούθησε η πρώτη πολίτης της χώρας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βλέμματα τράβηξε φυσικά ο Σωτήρης Τσιόδρας με την απλότητά του και το επιστημονικό του κύρος. «Δεν είναι το τέλος ακόμα», προειδοποίησε.

«Η ελπίδα διαδέχεται τον φόβο» ήταν το μήνυμα αισιοδοξίας που απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Ακολούθησαν οι εμβολιασμοί του Γιάνη Βαρουφάκη, γραμματέα του ΜέΡΑ25 και της Μαρίας Θεοδωρίδου, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


Οι εμβολιασμοί ολοκληρώθηκαν με έναν εκπρόσωπο του στρατού και έναν του κλήρου: τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο.


Τις επόμενες μέρες, θα ακολουθήσουν σειρά πολιτικών προσώπων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση.

Οι τρεις φάσεις του εμβολιασμού

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» ο εμβολιασμός θα γίνει σε τρεις φάσεις:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν:

  • Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
  • Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
  • Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης

Στη δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

Περαιτέρω προτεραιοποίηση:

  • Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

Αλλά και:

  • Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
  • Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
  • Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
  • Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

Ενώ στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

13034 : Ο αριθμός που μπαίνει στις ζωές μας

Ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

  1. Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
  2. Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Προγραμματισμός Ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο Πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία. Ο πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Υπενθύμιση Ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Διενέργεια Εμβολιασμού

Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί.

Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Τα εμβολιαστικά κέντρα

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.

Tα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική Περιφέρεια έχουν ως εξής:

  • Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα,
  • Στην 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα,
  • 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης,
  • 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης,
  • 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας,
  • 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και
  • 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Κορωνοϊός : Πόσο καιρό προστατεύεται άτομο που έχει νοσήσει
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από



Πηγή άρθρου www.tovima.gr

You May Also Like

More From Author