Κορυφαία υπουργεία μοίρασε στους συμμάχους της η Λιζ Τρας

Estimated read time 1 min read

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Βρετανίας ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας.

Όπως επισημαίνει και το BBC, η νέα ηγέτης των Τόρις και ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ ανέθεσε τα κορυφαία υπουργικά πόστα σε συμμάχους της. Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά υπουργός Οικονομικών της χώρας αναλαμβάνει μαύρος Βρετανός. Πρόκειται για τον Κουάσι Κουαρτένγκ, ο οποίος συμμερίζεται τις οικονομικές εξαγγελίες που είχε κάνει προεκλογικά η Τρας, είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει το κόστος για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Ο Κουαρτένγκ είχε διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ είχε εργαστεί επίσης στο υπουργείο που ήταν επιφορτισμένο με το Brexit.

Όπως και η Τρας, έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για τη «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, τη Μάργκαρερ Θάτσερ.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Τζέιμς Κλέβερλι. Με καταγωγή από τη Σιέρα Λεόνε απ’ τη μεριά της μητέρας του γίνεται επίσης ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η Σουέλα Μπράβερμαν – οι γονείς της οποίας μετανάστευσαν από την Κένυα και τον Μαυρίκιο πριν από έξι δεκαετίες – αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, όπου μεταξύ άλλων θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Έτσι, είναι η πρώτη φορά που τα κορυφαία υπουργικά πόστα, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Οικονομίας
Υπουργός  Άμυνας παραμένει ο Μπεν Ουάλας.

Οι εξέχοντες υποστηρικτές του αντιπάλου της Ρίσι Σουνάκ, μένουν χωρίς χαρτοφυλάκιο συμπεριλαμβανομένων των Ντομινίκ Ραμπ και Γκραντ Σαπς.

Η Κέμι Μπάντενοχ είναι η νέα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, ο Μπράντον Λιούις νέος υπουργός Δικαιοσύνης, ο Κιτ Μαλτχάος υπουργός Παιδείας και η Τερέζ Κόφεϊ υπουργός Υγείας και αναπληρώτρια πρωθυπουργός.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις το 1/4 των συντηρητικών μελών του βρετανικού κοινοβουλίου είναι γυναίκες και το 6% από μειονοτικά υπόβαθρα.

Τηλεφώνημα με Ζελένσκι

Το πρώτο τηλεφώνημα που είχε ως πρωθυπουργός της Βρετανίας η Λιζ Τρας ήταν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι το ανακοίνωσε μέσω είπε Twitter: «Έγινα ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνομίλησε με τη νεοεκλεγείσα Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας».

Ο Ζελένσκι είπε ότι την κάλεσε στην Ουκρανία και ευχαρίστησε τον βρετανικό λαό «για τη μεγάλη αμυντική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία».

Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε αργότερα πως η Λιζ Τρας αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ζελένσκι να τον επισκεφτεί στην Ουκρανία.

Σε μια ανακοίνωση, το Νο 10 λέει ότι η νέα πρωθυπουργός επανέλαβε τη «σταθερή υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για την ελευθερία και τη δημοκρατία της Ουκρανίας».
 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author