Κορονοϊός: Στα όριά του το ΕΣΥ με 3.200 νοσηλευόμενους – 330 εισαγωγές την …

Estimated read time 1 min read

Δραματική είναι η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, με τα κρούσματα κορονοϊού και τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ να αυξάνονται κατακόρυφα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Φεβρουαρίου, ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια ήταν 12.000 κρούσματα, ενώ σήμερα έχει φτάσει τις 16.500, σύμφωνα με όσα είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Στην Αττική καταγράφεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα, αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, με περισσότερα από 8.100 ενεργά κρούσματα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται στον Πειραιά, με περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα, αλλά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Όμως, δεν είναι μόνο η Αττική που προβληματίζει. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει αυξητική τάση στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδεικτικά, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μία αύξηση που άγγιξε το 37% αυτή την εβδομάδα σχετικά με την προηγούμενη ακριβώς εβδομάδα και υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε σχεδόν 2.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή ανά περιοχή:

-8.128 στην Αττική

-1.848 στη Θεσσαλονίκη

-831 στην Αχαΐα

-520 στη Λάρισα

-330 στην Κορινθία

-320 στη Φθιώτιδα

-284 στο Ηράκλειο

Στενάζει η Αττική: 330 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία

Παράλληλα με τον αριθμό των κρουσμάτων, αυξήθηκε και ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών.

Την τελευταία εβδομάδα ο μέσος όρος των εισαγωγών κάθε μέρα ξεπέρασε τις 330, ενώ περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια λόγω κορονοϊού.

Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, “Την τελευταία εβδομάδα σχεδόν 200 συνάνθρωποί μας (196) διασωληνώθηκαν αυξάνοντας την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στο 63% στην επικράτεια. Στην Αττική, η πληρότητα υπολογίζεται στο 87% παρόλο που έχουν σημαντικά αυξηθεί οι διαθέσιμες κλίνες για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Στα όριά του το ΕΣΥ με 3.200 νοσηλευόμενους - 330 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία - εικόνα 2

Και συμπλήρωσε: “Αναμένουμε ότι και την επόμενη εβδομάδα το Ε.Σ.Υ. και ιδιαίτερα οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας μας θα πιεστούν ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί τα μαθηματικά προβλεπτικά μοντέλα, σύμφωνα με τα κρούσματα και τις νοσηλείες, αναφέρουν ότι όπως και αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε έτσι και την επόμενη, θα έχουμε περίπου 200 άτομα που θα χρειαστεί να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας”.

Κοντοζαμάνης: “Κρίσιμο το επόμενο 15νθήμερο”

Το σύστημα Υγείας στην Αττική συνεχίζει να πιέζεται, ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει μεν σταθερός αλλά σε υψηλά επίπεδα και οι επόμενες 10 με 15 μέρες είναι κρίσιμες, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

“Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική, με τον μέσο όρο εισαγωγών να είναι περίπου 200 την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα οι εισαγωγές έφτασαν τις 1.600”, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Τόνισε μάλιστα ότι ο μέσος όρος ηλικίας των εισαγωγών είναι τα 45 έτη και υπάρχουν διασωληνωμένοι οι οποίοι δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

ΜΕΘ κορονοϊός

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 87% και τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα δοθούν προς διάθεση νέες κλίνες ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση στο ΕΣΥ. Υπογράμμισε δε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας, τονίζοντας ότι η εξέλιξη θα ήταν δυσμενής εάν δεν είχαν ληφθεί.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα την χαρακτήρισε “εποικοδομητική”, λέγοντας ότι σήμερα περισσότερες από 120 κλίνες ΜΕΘ έχουν διατεθεί και “φυσικά ανάλογα πως θα εξελιχθεί η νόσος εξετάζονται όλα τα σενάρια ώστε αν υπάρξει ζήτημα στα δημόσια νοσοκομεία να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους οι δομές του ιδιωτικού φορέα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Στα όριά του το ΕΣΥ με 3.200 νοσηλευόμενους - 330 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία - εικόνα 4


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr

You May Also Like

More From Author