Κορονοϊός: Προς νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα – Υγεία

Estimated read time 1 min read

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας κορονοϊού η οποία εμφανίζει εντεινόμενη έξαρση. Σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με τα κρούσματα σήμερα, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουμε το προηγούμενο ρεκόρ νέων διαγνώσεων ξεπερνώντας ακόμη και τα 3700, ενώ δεν αποκλείεται να προσεγγίσουν και τις 4.000.

Με δεδομένο ότι η θετικότητα πλέον ξεπερνά το 5,5%, αν υποθέσουμε ότι σήμερα Τρίτη όπου συνήθως καταγράφεται υψηλός αριθμός τεστ, το να έχουμε και πολλά κρούσματα είναι κάτι λογικό. Το γεγονός αυτό αναμένεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στο ΕΣΥ, το οποίο θα δεχτεί πρωτοφανή πίεση.

Η κατάσταση της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνει πλέον ανεξέλεγκτη με το τρίτο κύμα να δείχνει πολύ πιο επιθετικό από το δεύτερο το Νοέμβριο. Το δε χειρότερο είναι ότι αυτό δεν εκδηλώνεται πλέον έντονα μόνο στη μητρόπολη της χώρας, στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά πλέον έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλες τις πυκνοκατοικημένες περιφέρειες.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ρεκόρ κρουσμάτων κατά το δεύτερο κύμα ήταν τα 3316 στις 12/11 ενώ το ρεκόρ διασωληνώσεων αποτυπώθηκε στα στοιχεία 3 εβδομάδες μετά το ρεκόρ. Κατά το τρίτο κύμα το ρεκόρ σημειώθηκε πριν μία εβδομάδα με 3586 νέες διαγνώσεις. Ο σημερινός συνδυασμός ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνώσεων μεταφράζεται σε περαιτέρω αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ και των νοσηλειών ευρύτερα το επόμενο διάστημα.

Χθες ανακοινώθηκαν 1724 νέα κρούσματα, αριθμός που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο για κρούσματα Δευτέρας. Το ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 16/11 κοντά στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, ημέρα που σημειώθηκε επίσης και ρεκόρ θετικότητας 18,5%.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί η θετικότητα, δηλαδή το ποσοστό των τεστ που επιβεβαιώνει κάποιο κρούσμα είναι στα επίπεδα του 5,5-6%. Με δεδομένο ότι σήμερα και μέχρι το Σάββατο θα έχουμε πλέον των 50.000 ημερήσιων τεστ, η επιβεβαίωση νέων διαγνώσεων κορονοϊού στα 2500-3000 κρούσματα τη μέρα θεωρείται έως και βέβαιη.

Με αυτά τα δεδομένα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία καλείται “βεβιασμένα” να συνεδριάσει ως ολομέλεια αύριο, θα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική να προχωρήσει σε εισηγήσεις για κάποια σημαντικά ανοίγματα. Με βάση τα στατιστικά από τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ένα ποσοστό της τάξης του 20% θα χρειαστεί νοσηλεία και από αυτούς επίσης ένα ποσοστό 5-10% θα χρειαστεί διασωλήνωση. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν έχουμε 2000-3000 κρούσματα θα χρειαστούν κλίνη σε ΜΕΘ 40-60 άτομα την ημέρα στο πλέον θετικό σενάριο.


Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author