Κορονοϊός: “Κλειδώνει” η παράταση του lockdown – Μετά τις 7 Δεκέμβρη και… βλέπουμε!

Estimated read time 1 min read

H παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας

Όπως φαίνεται όσο πλησιάζουν οι ημέρες προς την μερομηνία που είχε δοθεί αρχικά η άρση του lockdown, δηλαδή η 30η Νοεμβρίου, τόσο απομακρυνόμαστε και από το σενάριο αυτό. 

Αν και οι περισσότεροι ειδικοί, αλλά και μέλη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μεγάλη κρισιμότητα της ερχόμενης εβδομάδας, που στην ουσία θα “υποδείξει” και την πορεία για την άρση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες που ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, η πιθανότερη νέα ημερομηνία είναι στις 7 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Alpha, ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει ότι η παράταση του lockdown έχει «κλειδώσει» τουλάχιστον ως και τις 7 Δεκεμβρίου.

«Τίποτα δεν πρόκειται να ανοίξει πριν τις 7 Δεκεμβρίου», ήταν τα λόγια του, σύμφωνα πάντα με τον Alpha. Μάλιστα, η παράταση αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Σοκάρουν τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας

Παρότι η χώρα εισέρχεται σταδιακά στην τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του παενθικού lockdown, στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη οπού τα έκτακτα μέτρα ισχύουν από τις 03/11, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με τους ειδικούς να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου. Η κατάσταση σε όλη τη χώρα εμπνέει ανησυχία, αφού και το Σύστημα Υγείας για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα πιέζεται αισθητά.

Τα παρακάτω συγκεντρωτικά στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας από τις ημερήσιες εκθέσεις της τελευταίας εβδομάδας είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Συγκεκεριμένα:

  • Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: 59 νεκροί και 400 διασωληνωμένοι
  • Τρίτη 17 Νοεμβρίου: 63 νεκροί και 443 διασωληνωμένοι
  • Τετάρτη 18 Νοεμβρίου: 60 νεκροί και 480 διασωληνωμένοι
  • Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 59 νεκροί και 499 διασωληνωμένοι
  • Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: 72 νεκροί και 519 διασωληνωμένοι
  • Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 108 νεκροί και 522 διασωληνωμένοι
  • Κυριακή 22 Νοεμβρίου: 103 νεκροί και 540 διασωληνωμένοι
  • Σύνολο: 524 νεκροί
     

Στην «εντατική» η Βόρεια Ελλάδα

Όπως προαναφέρθηκε στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, αφού η διασπορά του κορωνοϊού συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Mega μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Ο κόσμος να βγαίνει έξω για τα απολύτως απαραίτητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα, καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν να είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες.

Για την αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, τόνισε ότι αυτό συμβαδίζει με τη συνολική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα στο β’ κύμα της πανδημίας. Για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα είπε: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα». Σημειώνεται ότι 28χρονη, θετική στον κορωνοϊό, από την Κοζάνη μεταφέρθηκε εσπευσμένα σήμερα το πρωί στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης καθώς η υγεία της επιδεινώθηκε το τελευταίο 24ωρο.

Για την εξέλιξη της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει «να φροντίσουμε να αποφύγουμε εντελώς τις επαφές ώστε να σταματήσει η διαμόλυνση που είναι πολύ υψηλότερη στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Αθήνα». Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους για τα απολύτως απαραίτητα, να κρατούν αποστάσεις και να φορούν απαραιτήτως τη μάσκα. Ακόμη και όσοι χρειάζεται να πηγαίνουν στην εργασία τους ή όσοι κάνουν δουλειές εκτός σπιτιού πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ευλαβικά.

Διαφορετικά και τα Χριστούγεννα φέτος – Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση του Lockdown
 

Πολύ διαφορετικά θα είναι τα Χριστούγεννα του 2020, όπως όλες οι γιορτές άλλωστε αυτού του έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο «τραπέζι» είναι και η παράταση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό, που σημαίνει ότι χριστουγεννιάτικα τραπέζια εκτός νομού κατοικίας με οικογένεια και φίλους καλό θα ήταν να τα… ξεχάσουμε.

Πρώτος σταθμός της άρσης του lockdown, θα είναι το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο δεν θα είναι σταδιακό αλλά θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί.

Πιθανότατα στις 15 Δεκεμβρίου θα βάλουν «μπρος» τόσο το λιανεμπόριο όσο και η εστίαση, ωστόσο με πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

 

Πηγή άρθρου www.pentapostagma.gr

You May Also Like

More From Author