Κορονοϊός: ‘Κατάσταση πολέμου’ στα νοσοκομεία της Αττικής – Υγεία

Estimated read time 1 min read

Τρομάζει η εικόνα των νοσοκομείων του ΕΣΥ ειδικά στην περιφέρεια της Αττική, καθώς η πίεση από τις νέες εισαγωγές των τελευταίων 24ωρων που ξεπέρασαν τις 500 λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, είναι τεράστια.

Εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών μιλούν για κατάσταση πολέμου με χαρακτηριστική την πρωτοφανή κατάσταση που επικράτησε χθες το βράδυ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό να δέχεται αμέτρητες διακομιδές από το ΕΚΑΒ. Η κρισιμότητα της κατάστασης είναι αυτή που οδήγησε και στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών ώστε να εισφέρουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εφημερία Νοσοκομείου Ευαγγελισμός 21/3/2021. Ανάρτηση του διοικητή Αναστάσιου Γρηγορόπουλου.

Με τα κρούσματα να διατηρούνται και τις επόμενες ημέρες στα επίπεδα άνω των 2000, είναι βέβαια πως η κατάσταση θα ενταθεί περαιτέρω καθώς το τρίτο κύμα της επιδημίας δεν έχει ακόμη δείξει να κορυφώνεται. Οι διασωληνωμένοι πλέον έχουν ξεπεράσει τους 700 και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι προβλέψεις για κορύφωσή τους στα επίπεδα των 750-800 μάλλον ήταν συντηρητική.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τις 4 ιδιωτικές κλινικές που συνδράμουν έχουν πλέον υπερβεί τους 4.900. Από αυτούς, περισσότεροι από 2.075 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στην Αττική και άλλοι 380 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Υπάρχουν δεν και διασωληνωμένοι ακόμη και σε απλές κλίνες αναμένοντας κάποιο κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο περίπου 940 νέοι ασθενείς με covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία. Πάνω από 500 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία της Αττικής, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την Παρασκευή που μας πέρασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού, τόνισε με δραματικό τόνο ότι ακόμη και αν σταματούσαμε με ένα μαγικό τρόπο την μετάδοση του ιού, το ΕΣΥ θα πιέζονταν για τις επόμενες 2-4 εβδομάδες.

Και το χειρότερο ότι συνολικά το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και υπάρχουν περιοχές όπου σημειώνεται σημαντική αύξηση κρουσμάτων.

Η καθηγήτρια επεσήμανε ότι ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος έχει πλέον φτάσει στα 2250 κρούσματα. Παρατηρήθηκε βέβαια μεγάλη διακύμανση στον αριθμό των τεστ λόγω και της Κ. Δευτέρας, αλλά ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά στο 6% από 4,5%.

Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα παρέμειναν σταθερά στις 20.000 . Παρατηρείται δε μια σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος και το Ιόνιο. Παράλληλα παρατηρούμε αυξητικές τάσεις στη Δ. Μακεδονία, την Θεσσαλία και την Κρήτη

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι παρά τη σημαντική αύξηση των διαθέσιμων κλινών τα νοσοκομεία μας πιέζονται παρά πολύ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση όπως αποτυπώνεται αυτή τη στιγμή, είναι αποτέλεσμα της πορείας της επιδημίας πριν από περίπου 10 ημέρες όταν ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων ήταν στα 2200. Να επισημάνουμε ότι και σήμερα ο 7ημερος μέσος όρος είναι σε αυτά τα επίπεδα και μάλιστα σχετικά αυξημένος, γεγονός που σημαίνει, ότι σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες τα νοσοκομεία θα πιεστούν έντονα.

Αυτή τη στιγμή έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η φάση του επιχειρησιακού σχεδίου που με τις ιδιωτικές κλινικές να συνδράμουν και το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός να λειτουργεί ήδη ως Νοσοκομείο για covid περιστατικά. Όμως πολύ πιθανόν αυτό να μην επαρκεί.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author