Κορονοϊός: “Γιατί πρέπει να βγει ο κόσμος έξω” – Αλλαγή πλεύσης στα μέτρα…

Estimated read time 1 min read

Ολοένα και περισσότερες είναι οι φωνές στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων που ζητούν άμεση αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη στρατηγική λήψης των μέτρων κατά της μετάδοσης του κορονοϊού.

Παρά τα σκληρά μέτρα lockdown, που ισχύουν εδώ και μήνες στη χώρα, τα κρούσματα αυξάνονται και σπάνε ρεκόρ, την ώρα που εντείνεται η συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων. Αυτό που εκτιμούν και υποστηρίζουν πολλά από τα μέλη της Επιτροπής είναι ότι πλέον ο κόσμος πρέπει να βγει από το σπίτι του και να οδηγηθεί σε εξωτερικούς χώρους.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι προσέρχονται διχασμένοι στην κρίσιμη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο βελτιωμένος καιρός και οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες έχουν δώσει και το έναυσμα σε μερίδα ειδικών να ζητούν πλέον από τους πολίτες να βγουν έξω, πάντα όμως με τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, άμεση προτεραιότητα έχει και το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων στις αρχάς Απριλίου, ενώ εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, σειρά θα έχει η εστίαση.

Δερμιτζάκης: Ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι

Αρκετές φορές η Βάνα Παπαευαγγέλου έχει αναφέρει στην επίσημη ενημέρωση ότι οι επισκέψεις σε σπίτια είναι εστίες υπερμετάδοσης, αφού είναι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκες και χωρίς μέτρα προστασίας.

Αυτό σημαίνει ότι ίσως πρέπει να ανοίξουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, αφού το σημαντικό είναι ο ιός να περάσει από μέσα προς τα έξω, ώστε να μη μεταδίδεται ακόμα και μεταξύ μελών της ίδιας της οικογένειας.

“Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν, δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια.

Επειδή μέσα στα σπίτια, τα πράγματα δεν είναι συντεταγμένα, ο κόσμος δε φοράει μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι. Σε ανοιχτό χώρο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, η ανακύκλωση του αέρα γίνεται καλύτερα κι επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρότερη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός:

Ο κ. Δερμιτζάκης είναι υπέρμαχος αυτού του μοντέλου στρατηγικής, ενώ εκφράζει την έντονη διαφωνία του με τους συναδέλφους του που εισηγούνται παράταση του lockdown τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξει το παρόν σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς δεν είναι βιώσιμο.

Υπογραμμίζει δε ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουν τα καφέ και οι ταβέρνες σε εξωτερικούς χώρους για να συναντιούνται εκεί όσοι θέλουν, παρά σε σπίτια. “Να κάνουμε δραστηριότητες συντεταγμένα, προσεκτικά, αλλά όχι χαλαρά, κάπου που έχουμε μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης”, ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ζαούτης: Σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει πολύ χαμηλότερη μετάδοση

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και Μέλος της Επιτροπής.

“Υπάρχει εξέλιξη στη γνώση όσον αφορά αυτό τον ιό. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει ένας μεταλλαγμένος ιός που δεν τον είχαμε μπροστά μας στο πρώτο και δεύτερο κύμα, με διαφορετικά δεδομένα αποδοτικότητας. Έρχεται πάνω σ’αυτό η κούραση του κόσμου και γι’ αυτό γίνονται οι συζητήσεις για ανάσα ή αναπνοή εκεί που μπορούμε να πάρουμε ανάσα, χωρίς να γίνει χειρότερη κατάσταση”, ανέφερε στο Mega.

Σχετικά με την επέκταση του ωραρίου στις 21:00 τόνισε: “Γνωρίζουμε πως σε εξωτερικούς χώρους υπάρχει πολύ χαμηλότερη μετάδοση συγκριτικά με εσωτερικούς χώρους. Γνωρίζουμε πως εκεί που υπάρχει συνωστισμός είναι μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Δηλαδή εάν μπορούμε να βρούμε κάποιες δραστηριότητες που είναι σε εξωτερικούς χώρους και υπάρχει λίγος συνωστισμός… Αν ακολουθήσουμε αυτές τις γραμμές που γνωρίζουμε για τον ιό και τη μετάδοση του ιού θα μπορούμε να πάρουμε κάποια”, εξήγησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός:

Ερωτηθείς για τα κομμωτήρια και τα στοιχεία που υπάρχουν επιδημιολογικά σημείωσε: “Τα κομμωτήρια στο πρώτο και το δεύτερο κύμα λειτούργησαν με ασφάλεια, με ραντεβού, με λίγα άτομα σε εσωτερικούς χώρους με μάσκες οι υπάλληλοι και οι πελάτες, θεωρώ πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια με ασφάλεια”.

Για το λιανεμπόριο και πώς τα καταστήματα θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν, στάθηκε και πάλι στα επιστημονικά δεδομένα και στα μέτρα προφύλαξης.

“Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Τώρα αν μπούμε για κλειστούς χώρους όπως ένα μεγάλο χώρο που είναι κλειστό και μπορεί να συγκεντρωθούν πάρα πολλά άτομα σε έναν κοινό χώρο, εκεί θα έλεγα θα υπήρχε λίγο περισσότερος κίνδυνος”.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Πηγή άρθρου www.thetoc.gr

You May Also Like

More From Author