Κορονοϊός: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση μετά τα 1.500 κρούσματα – Νέα μέτρα και lockdown στη Θεσσαλονίκη – Newsbomb – Ειδησεις

Estimated read time 1 min read

Lockdown: Το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» ο κορονοϊός στη χώρα μας, με τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση να προσανατολίζονται σε νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, μετά τα 1.547 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη.

Η Ελλάδα έσπασε χθες ένα ακόμα «φράγμα», αυτό των 1.500 κρουσμάτων, τη στιγμή που Αθήνα και Θεσσαλονίκη δείχνουν να χάνουν τη μάχη απέναντι στον «αόρατο εχθρό».

Αυτός ήταν και ο λόγος που πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των λοιμωξιολόγων το απόγευμα της Τετάρτης. Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία κατέγραψε την Τετάρτη 384 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εξέτασαν το ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ίσως αυτό να συμβεί ακόμα και σήμερα. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες εκτός από τη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να «κοκκινίσει» και η Λάρισα, ενδεχομένως και η Ροδόπη.

Ποια άλλα μέτρα έχουν πέσει στο «τραπέζι» των ειδικών

  • Ακόμα, στο τραπέζι των ειδικών έχει πέσει η πρόταση ενίσχυσης του μέτρου της απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας, είτε από τις 21:00, είτε από τις 22:00.
  • Η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού και στις «πορτοκαλί» περιοχές, κάτι που γίνεται ήδη στις «κόκκινες». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Σέρρες, όπου ο κορονοϊός έκανε πάρτι με Θεσσαλονικείς.
  • Άλλη πρόταση είναι μάσκα παντού και στις «κίτρινες» περιοχές.
  • Στο χώρο της εστίασης εξετάζεται το ενδεχόμενο να φορούν όλοι μάσκες και στο τραπέζι, με αφαίρεση μόνο για το φαγητό.
  • Συστάσεις αναμένονται για τη μουσική που όσο πιο χαμηλά είναι, τόσο λιγότερο αναγκάζονται να μιλούν δυνατότερα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι ένα λεπτό δυνατής ομιλίας μπορεί να παραγάγει πάνω από 1.000 αερολύματα. Αν υπάρχει σύμπτωμα, τα σωματίδια παραμένουν στον αέρα, σε κλειστό μη επαρκώς αεριζόμενο περιβάλλον.

Και μετά καθολικό lockdown

Πάντως, στο τέλος του δρόμου βρίσκεται το καθολικό lockdown, το οποίο όπως αποκαλύπτει το MEGA, θα έρθει εντός 15 ημερών.

Αν μάλιστα οι αριθμοί συνεχίσουν την αυξητική πορεία, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει τα 2.000 κρούσματα και θα το επιβάλει όταν θεωρήσει ότι είναι απαραίτητο.

Σε συντονισμό με την Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετίζονται με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει σήμερα (29/10). Ο Σαρλ Μισέλ έχει ήδη στείλει επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες με την ατζέντα της Συνόδου.

Ο πρόεδρος Μισέλ προειδοποιεί ότι «η πανδημία COVID-19 εντείνεται σε όλα τα κράτη-μέλη και όλοι αντιμετωπίζουμε νέα πίεση στις κοινωνίες, τις οικονομίες, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και το δημόσιο ηθικό».

Στην ατζέντα της Συνόδου τίθενται θέματα όπως τα εμβόλια, τα τεστ και οι μεταφορές (αναστολή αεροπορικό μεταφορών και λοιπών μεταφορών).

Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν» από σήμερα

Στο «κόκκινο» από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες, που επιβαρύνονται επί ημέρες με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Από τις 6 το πρωί, της Δευτέρας περνούν από το «πορτοκαλί», το επίπεδο 3 δηλαδή (αυξημένης επιτήρησης), στο «κόκκινο», επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πωλούν μόνο στο χέρι ή delivery. To λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά.

Σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι περιφερειακές ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (Επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί.

Σημειώνεται ότι η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο».

Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».

Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα, διατίθενται στον σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/covid-map

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 1.547 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Στους 108 οι διασωληνωμένοι

Πηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author