Κορονοϊός: Έκτακτη σύσκεψη μετά την αύξηση κρουσμάτων

Estimated read time 1 min read

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, μετά τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ειδικά στην Αττική, αλλά και τη διασπορά της μετάλλαξης του στελέχους του ιού στη χώρα, έχει σημάνει συναγερμό και την Πέμπτη (28/01) θα γίνει έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Κυβέρνηση και ειδικοί είναι έτοιμοι να λάβουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Έτσι, είναι όλα ανοιχτά για Γυμνάσια, Λύκεια (έχει ανακοινωθεί πως ανοίγουν την 1η Φλεβάρη), ενώ για τα καταστήματα έχει πέσει ξανά στο τραπέζι το click away, ενώ υπάρχουν σενάρια και για μοντέλο ακορντεόν. Με τη χώρα να συνεχίζει σε καθεστώς lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και με πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Επίσης, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, όσο θα προχωρούσε ο εμβολιασμός στη χώρα, τόσο θα «άνοιγε» και η οικονομία. Τώρα, με τον εμβολιασμό να αργεί περισσότερο από όσο αναμενόταν, φαίνεται ότι θα πάει πίσω και το άνοιγμα της οικονομίας.

Τι είπε ο Νίκος Σύψας 

«Από την Παρασκευή είναι ανησυχητική η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Είναι συνεχής η αύξηση και το λεγόμενο RT είναι 0,98 με το όριο συναγερμού να είναι το ένα», είπε, μεταξύ άλλων, νωρίτερα, ο καθηγητής Νίκος Σύψας μιλώντας στο «ΣΚΑΪ», τονίζοντας με νόημα ότι «η Αττική αυτή τη στιγμή φλερτάρει την κόκκινη κατάσταση».

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι την Πέμπτη (27/01) θα γίνει έκτακτη σύσκεψη για αυτή την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, με τον ίδιο να θεωρεί πολύ πιθανό, να αποφασιστεί να μην ανοίξουν τα Λύκεια στην Αττική, όπως είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Όπως συμβαίνει άλλωστε, σε όλες τις περιοχές που είναι «κόκκινες». «Ενδεχομένως να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια», υπογράμμισε…

Εκτός όμως από τα σχολεία, αν η Αττική μπει στο κόκκινο, τότε θα υπάρχουν αλλαγές και στο λιανεμπόριο, με το click away να επανέρχεται, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ο καθηγητής Σύψας αποκάλυψε, ότι εκτός από την Αττική, οι επιστήμονες προβληματίζονται για την κατάσταση στη Βοιωτία αλλά και στην Εύβοια: «Δίπλα στην Αττική είναι η Βοιωτία και η Εύβοια, είναι όλη αυτή η περιοχή, μετατρέπεται σε ένα hot spot της επιδημίας».

Κλείνοντας ο κ. Σύψας συμπλήρωσε: «Όσο κατεβαίνει η θερμοκρασία, ανεβαίνει ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού. Δυστυχώς. Παντού στην Ελλάδα είναι η εκτίμησή μου, ότι υπάρχει η μετάλλαξη του ιού. Ελπίζουμε τα εμβόλια που έρχονται να το πιάνουν… Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Αττική εμπνέει μεγίστη ανησυχία… Ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες».

Προβληματισμένοι κυβέρνηση και ειδικοί για λιανεμπόριο και σχολεία

Έτσι, φαίνεται να μην είναι καθόλου τυχαία η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα μέλη της Νέας Δημοκρατίας ότι: «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Μόνο την Τρίτη (26/01), καταγράφηκαν 842 κρούσματα, σπάζοντας αρνητικό ρεκόρ διμήνου, με τα μισά εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική, άρχισαν να γεννιούνται σκέψεις ακόμη και για την αναστολή δραστηριοτήτων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως αναφέρθηκε, οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν την επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο ή ακόμη και το «λουκέτο» καταστημάτων σε επιβαρυμένες περιοχές ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει ανατροπή στην απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα (01/01).

«Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχει αποφασιστεί, το ξέρετε, είναι ειλημμένη απόφαση, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει αν τα πράγματα χειροτερέψουν…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Η αύξηση και στις νοσηλείες εντείνει τον προβληματισμό. Από τις 150 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, οι 77 έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής. Την ίδια ώρα, τα μεταλλαγμένα κρούσματα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της διασποράς. Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου είχαν εντοπιστεί συνολικά 62 μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 200 ύποπτα κρούσματα, με τα 40 να είναι από την Κρήτη.

«Θα θέλαμε να δούμε για διαφορετικούς λόγους κατά πόσο φερουν και εκείνα την μετάλλαξη για να καταλήξουμε πότε ακριβώς είναι η συγκεκριμένη γενετική τροποποίηση εμφανίστηκε στην Κρήτη», ανέφερε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Σουρβίνος.

Τρία μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν και στη Βόρεια Ελλάδα. Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες από τους ειδικούς και δεν αποκλείεται τα όποια περιοριστικά μέτρα αποφασιστούν να μην είναι οριζόντια, αλλά να αφορούν συγκεκριμένες περιοχές με βάση το επιδημιολογικό φορτίο.

Κορονοϊός: Μοντέλο ακορντεόν εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «OPEN TV», η κυβέρνηση θα ήθελε ανοιχτά και τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Όλα θα κριθούν, όμως, την Πέμπτη, μετά τη νέα έκτακτη σύσκεψη και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού. Ειδικοί και κυβέρνηση παρακολουθούν εκτός από τα καθημερινά κρούσματα κορονοϊού και τον αριθμό των νοσηλειών και τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μάλιστα, αρκετά είναι τα κρεβάτια ΜΕΘ που έχουν καλυφθεί και συγκεκριμένα:

  • Στην επικράτεια έχει καλυφθεί το 48% των κρεβατιών ΜΕΘ.
  • Στην Αττική έχει καλυφθεί το 63% των κρεβατιών ΜΕΘ.
  • Στη Θεσσαλονίκη έχει καλυφθεί το 50% των κρεβατιών ΜΕΘ

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στην Αττική προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς στο λεκανοπέδιο έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις του στελέχους του κορονοϊού. Γι’ αυτό και κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν το σύστημα ακορντεόν, δηλαδή να ανοίγουν και να κλείνουν επιχειρήσεις ή δραστηριότητες.

Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας

Την Τετάρτη (26/01) με 37.695 τεστ κορονοιού ο δείκτης θετικότητας είναι στο 2,27, με βάση τα κρούσματα. Είναι κάτω από το όριο που ανησυχεί τους ειδικούς, δηλαδή το 4… Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων (ειδικά στην Αττική) έχει δημιουργήσει, όμως, νέα δεδομένα.

Τι ισχύει τώρα με τα σχολεία

Υπενθυμίζεται ότι 1η Φλεβάρη είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια. Για τις «κόκκινες περιοχές» η εισήγηση των λοιμωξιολόγων ήταν να λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα μείνουν κλειστά. Με τη χώρα να συνεχίζει σε καθεστώς lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα και με πιο αυστηρά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι Γυμνάσια και τα Λύκεια, αυτή τη στιγμή λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, μετά τις προηγούμενες αποφάσεις. Σημειώνεται ότι από την προηγούμενη Δευτέρα (11/01) άνοιξαν, επίσημα, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά σχολεία, οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής, με όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά του κορονοϊού. Έτσι, επέστρεψαν στις τάξεις πρώτα οι μικροί μαθητές.

Τι ισχύει τώρα με την αγορά και το λιανεμπόριο

Το λιανεμπόριο άνοιξε τη Δευτέρα (18/01), με συγκεκριμένους κανόνες (μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις) και από την 1η ημέρα σημειώθηκαν «ουρές» στα καταστήματα. Το ίδιο συνέβη και το τελευταίο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν σενάρια για ψώνια με χρονόμετρο με τη χρήση app.

(πληροφορίες από ΣΚΑΪ, OPEN TV)

Πηγή άρθρου www.altsantiri.gr

You May Also Like

More From Author