Κορονοϊός: Έκρηξη κρουσμάτων σε νέες ηλικίες – Self test και για 12 έως 17 ετών – Κοινωνία

Estimated read time 1 min read

Ιδιαίτερα αυξημένη διασπορά του κορονοϊού παρατηρείται σε άτομα ιδιαίτερα νεαρής ηλικίας λόγω του μη εμβολιασμούς αλλά και της κινητικότητα κατά την περίοδο των διακοπών, όπως επίσης και σε περιοχές όπου υπάρχει και αυξημένο τουριστικό κύμα. Όπως μάλιστα επεσήμανε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελεία Πελώνη, παρατηρείται νέα έξαρση της πανδημίας σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας ανάμεσα στις οποίες η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

“Κύριο χαρακτηριστικό της είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών” επεσήμανε η εκπρόσωπος.

Βασική αιτία της αυξημένης διασποράς αποτελεί η μετάλλαξη Δέλτα η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα αυξημένη μεταδοτικότητα και όπως ανέφερε η κα Πελώνη το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Προστασία από εμβολιασμούς

Διαπιστώνεται παράλληλα -και είναι μείζονος σημασίας- ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ που έχει ήδη επικρατήσει η μετάλλαξη «Δέλτα» και έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων- οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και σπάνια νοσούν βαριά ή χρειάζονται νοσηλεία.

Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν εμφατικά πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός, σημείωσε η εκπρόσωπος, και πόσο θα πρέπει να επιβάλλεται ενόψει επικράτησης της νέας μετάλλαξης

Ήδη, οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, από την περασμένη Πέμπτη το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την εβδομάδα ανοίγει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού εθελοντικού εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 51% των νέων κρουσμάτων εντοπίστηκαν ύστερα από αυτοδιαγνωστικά τεστ, γεγονός που αποδεικνύει σύμφωνα με την Κυβέρνηση, τη μεγάλη συμβολή τους στον εντοπισμό και την έγκαιρη ιχνηλάτηση νέων κρουσμάτων. Καθώς μάλιστα η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως σε νεότερες ηλικίες, αποφασίστηκε να προστεθούν στους έως τώρα δικαιούχους δωρεάν self test και τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Αλλά και να παραταθεί μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο, 17 Ιουλίου, η διάθεση μέσω των φαρμακείων των 4 αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author