Κορονοϊός: Άσχημη η εξέλιξη της επιδημίας – Τσιόδρας: ‘Η Αθήνα δεν πάει καλά’ – Υγεία

Estimated read time 1 min read

Με 8158 νέα κρούσματα κορονοϊού, έκλεισε ο Σεπτέμβριος, αριθμός δραματικά υψηλός καθώς αντιστοιχεί στο περίπου 45% των συνολικών κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέσα στους 7 μήνες που έχει εξαπλωθεί η επιδημία στη χώρα. Την ίδια ώρα σημειώθηκαν 125 νέοι θάνατοι σε σύνολο 391. Ο απολογισμός αυτός αποτελεί μια ιδιαίτερα άσχημη παρακαταθήκη για τους μήνες που έρχονται, με τον Οκτώβριο να ξεκινά με μια νέα συρροή κρουσμάτων σε γηροκομείο της Αττικής η οποία μπορεί να επιβαρύνει έντονα το ΕΣΥ. Το γεγονός αυτό πλέον δεν μπορεί να αποκλείσει την άμεση επιβολή ακόμη αυστηρότερων μέτρων.

Η περιοχή της Αττικής βρίσκεται πλέον σε “κόκκινο” συναγερμό παρά τις επίσημες αναφορές ότι η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη. Στην εν λόγω περιφέρεια έχουν καταγραφεί το Σεπτέμβριο περί τα 4100 νέα κρούσματα δηλαδή τα μισά και πλέον από τα συνολικά που έχουν επιβεβαιωθεί τον εν λόγω μήνα σε όλη τη χώρα. Η Πολιτεία αναφέρει ότι το ΕΣΥ αντέχει, όμως περιπτώσεις όπως το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα δημιουργούν σημαντικές επιπλοκές.

Ειδικά το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω του υψηλού αριθμού των κρουσμάτων. Όμως πλέον η νέα εστία της επιδημίας που εντοπίστηκε στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αττική» κοντά στο κέντρο ανησυχεί έντονα τις υγειονομικές αρχές. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα ότι «η Αθήνα δεν πάει καλά».

Να αναφέρουμε ότι από τον έλεγχο σε 100 άτομα στη συγκεκριμένη δομή, πάνω από 32 είναι θετικά, ωστόσο η διαδικασία ελέγχου και ιχνηλάτησης συνεχίζεται από τις υγειονομικές αρχές. Να αναφέρουμε ακόμη ότι σε τουλάχιστον επτά μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει «εισβάλλει» ο φονικός ιός από την αρχή της επιδημίας – έχουν καταγραφεί συρροές, μικρές αλλά και μεγαλύτερες και θανατηφόρες με χαρακτηριστικές εκείνης στην κλινική «Ταξιάρχαι» καθώς και στην «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Κρούσματα

Να υπενθυμίσουμε ότι και πάλι χθες διατηρήθηκε το επίπεδο των 300 και πλέον κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, αριθμός που χαρακτήρισε το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου. Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφηκαν 354 νέα κρούσματα κορονοϊού, με πάνω από τα μισά να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Ειδικότερα, καταγράφηκαν 29 εισαγόμενα κρούσματα και 325 δηλωθέντα ως εγχώρια. Την αρνητική πρωτιά σε επίπεδο περιοχών συνεχίζει να διατηρεί -όπως όλο τον μήνα- η Αττική, η οποία μετρά 195 θετικά κρούσματα.

Συνολικά μέσα στον Σεπτέμβριο στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 4.091 κρούσματα κορονοϊού. Τόσο από τη σημερινή έκθεση όσο και από τις προηγούμενες προκύπτει πως σημαντικός αριθμός κρουσμάτων συνδέεται με γνωστές συρροές αλλά και με ιστορικό ταξιδιού σε άλλο επιβαρυμένο σημείο της επικράτειας.

Συνολικά στην Ελλάδα νοσηλεύονται περί τους 630 ασθενείς οι περισσότεροι δε στα νοσοκομεία με κλινικές κορονοϊού της Αττικής, όπου και καταγράφεται συνεχής ροή ασθενών. Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Παμμακάριστος, Αττικόν, Θριάσιο, Αμαλία Φλέμινγκ σηκώνουν μεγάλο βάρος και επικουρούν διατηρώντας δυνάμεις και για τα γενικά περιστατικά μεγάλα νοσοκομεία όπως το Λαϊκό, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, το Γεννηματάς.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author