Κοροναϊός : Lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν

Estimated read time 1 min read

Lockdown στη Γαλλία από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια διαγγέλματός τους προς τον γαλλικό λαό το βράδυ της Τετάρτης.

Το lockdown θα ισχύει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο σε 15 μέρες η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί ούτως ώστε να φανεί εάν υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν τα καταστήματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, τα μέτρα θα χαλαρώσουν εφόσον τα ημερήσια κρούσματα πέσουν πάλι στα 5.000 ημερησίως.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μακρόν η απόφαση ελήφθη καθώς «η χώρα πρέπει να προστατεύσει την οικονομία της, αφού μια στρατηγική ανοσίας της αγέλης θα οδηγήσει σε 400.000 θανάτους».

Πήραμε μέτρα δύσκολα, αλλά απαραίτητα. Παρόλα αυτά αποδείχτηκαν ανεπαρκή, παραδέχτηκε, σημειώνοντας ότι όλες πλέον οι περιοχές της χώρας είναι στο «κόκκινο».

«Το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει εκτός εάν υπάρχει οικονομία που θα το υποστηρίζει. Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτα και να δεχτούμε ανοσία της αγέλης» ξεκαθάρισε.

«Ποτέ η Γαλλία δεν θα υιοθετήσει αυτήν τη στρατηγική» που θα σήμαινε τη «διαλογή μεταξύ των ασθενών», με τους ηλικιωμένους να είναι τα βασικά θύματα αυτής της πανδημίας, υπογράμμισε.

Σε lockdown από την Παρασκευή

«Αφού συμβουλεύτηκα τους ειδικούς, συζήτησα με τους Ευρωπαίους εταίρους μου και αποφάσισα πως πρέπει να επιστρέψουμε το lockdown από την ερχόμενη Παρασκευή. Αντίθετα με το lockdown του Μαρτίου παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία, η εργασία σε γενικές γραμμές συνεχίζεται και τα γηροκομεία παραμένουν ανοιχτά στην επίσκεψη» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επιστρέφει επίσης η αίτηση κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, κατά την οποία οι Γάλλοι θα πρέπει να συμπληρώνουν έγγραφο, ή να στέλνουν SMS προκειμένου να βγουν από το σπίτι.

Ακόμα, κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από την Παρασκευή, με την θέση σε εφαρμογή του δεύτερου lockdown.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, εργοστάσια, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

Για ποιους λόγους θα μπορούν να βγαίνουν οι Γάλλοι από το σπίτι

Οι άνθρωποι μπορούν να βγουν από το σπίτι μόνο για να αγοράσουν βασικά αγαθά, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να γυμναστούν για μια ώρα.

Βέβαια, σε αντίθεση με το προηγούμενο lockdown, τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ τα πανεπιστήμια θα επιστρέψουν στη διαδικτυακή διδασκαλία.

Όπως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, «τα παιδιά μας δεν μπορούν να στερηθούν την επαφή με το σχολικό σύστημα» και έτσι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά με ενισχυμένα πρωτόκολλα υγείας.

Παράλληλα «η τηλεργασία θα γενικευτεί όπου είναι δυνατόν» ενώ η κυβέρνηση θα υποστηρίξει τις πολύ μικρές επιχειρήσεις για να ξεκινήσουν μια ψηφιακή μετάβαση.

Από την άλλη πλευρά, οι ιδιωτικές συναντήσεις θα απαγορευτούν, όπως και οι δημόσιες συγκεντρώσεις.

Πιο θανατηφόρο το δεύτερο κύμα

Η στρατηγική μας ήταν από το καλοκαίρι να «ζούμε με τον ιό» προσπαθώντας να περιορίσουμε την διάδοση του, σημείωσε, ωστόσο τόνισε πως εδώ και πολλές εβδομάδες είμαστε η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ για τον φονικό ιό.

Ο ιός προελαύνει καθώς έρχεται ο χειμώνας και τα κρούσματα αυξάνονται. Είμαστε όλοι στην Ευρώπη έκπληκτοι από την επέλαση του ιού, σχολίασε.

«Το δεύτερο κύμα θα είναι πιο ισχυρό και πιο θανατηφόρο από το πρώτο» σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της Covid-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε» σε σχέση με τον νέο κοροναϊό.

Κλείνοντας το διάγγελμά του, κάλεσε τους Γάλλους κρατήσουν γερά και να σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο. «Μπορούμε να ανταπεξέλθουμε μόνο αν μείνουμε ενωμένοι» είπε.

«Βασίζομαι σε κάθε έναν από εσάς. Θα είμαι εκεί, θα είμαστε εκεί και θα φτάσουμε όλοι μαζί. Ζήτω η Γαλλία» κατέληξε.

Τα κρούσματα στη Γαλλία

Σήμερα, Τετάρτη, η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους από τον κοροναϊό, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 37.785, σύμφωνα με τα στοιχεία που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Βάσει των στοιχείων των υγειονομικών αρχών, η Γαλλία κατέγραψε 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού, με το σύνολο να ανέχεται πλέον σε 1.235.132.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author