Κοροναϊός – Τρόμος από τα νέα ρεκόρ κρουσμάτων – Εφιαλτικές οι προβλέψεις των ειδικών – «Δειλά» τα νέα μέτρα

Estimated read time 1 min read

Η ανακούφιση για την άρση των περιοριστικών μέτρων και η αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας εξαιτίας των εμβολιασμών έδωσαν τη θέση τους στον εφιάλτη της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων μέσα σε ένα μήνα, των θανάτων και των διασωληνώσεων, την ώρα που τα θεμέλια του ΕΣΥ «τρίζουν» ξανά και οι ειδικοί προβλέπουν «μαύρα» Χριστούγεννα.

Και ενώ το ένα σοκ διαδέχεται το άλλο στις καθημερινές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, με την σημερινή ημέρα (Τρίτη 2/11) να καταγράφει 6.700 νέα κρούσματα, 59 θανάτους και 434 διασωληνωμένους, αριθμοί που διέψευσαν ακόμη και τις χειρότερες προβλέψεις των ειδικών, οι οποίοι μιλούσαν για 5.000 κρούσματα στα μέσα Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, τα οποία, πάντως, χαρακτηρίζει «δειλά» έως και «ανεπαρκή» μεγάλος μέρος της επιστημονικής κοινότητας.

Τα μέτρα με στόχο τους ανεμβολίαστους

Από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου υιοθετούνται πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι περιορισμοί θα αφορούν όσους επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό.

Συγκεκριμένα:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.
  • Επίσης για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.
  • Η επίδειξη αρνητικού test είναι αναγκαία και για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης, ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Πού μπαίνουν χωρίς test οι ανεμβολίαστοι – Οι εξαιρέσεις

Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος.

Σε αυτούς τους χώρους, δεν θα χρειάζεται αρνητικό τεστ.

Σύσταση για χρήση μάσκας

Ο κ. Πλεύρης απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, για όλους – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Ακόμη πιο τσουχτερά πρόστιμα

Αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται οι ποινές για καταστήματα που δεν τηρούν τα αυστηρά μέτρα, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των ελέγχων.

Για μηδενική ανοχή σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα πρέπει να υπάρχει και η ταυτοπροσωπία.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και 15 ημέρες αναστολής λειτουργίας.

Επίσης, πλήττεται η φήμη τους, αφού οι πελάτες θα ενημερώνονται για τα καταστήματα στα οποία έχουν εντοπιστεί παραβάσεις.

Αθλητικές εγκαταστάσεις – Ποινή στις ομάδες

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στα μέτρα που ισχύουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Έχει παρατηρηθεί στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ότι δεν τηρούνται τα συγκεκριμένα μέτρα», όπως είπε και προσέθεσε:

«Θα υπάρξει λοιπόν ποινή στις ομάδες, που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια. Αυτό θα συμβεί, εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών, που ισχύουν στα γήπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Ανοίγει στις 5 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Με την κυβέρνηση να απορρίπτει κατηγορηματικά τη λύση επιβολής lockdown, ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός.

Η ύπαρξη του εμβολίου είναι η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με πέρυσι, τόνισε ο υπουργός, απευθύνοντας νέα έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Υπογράμμισε, επίσης, να μην αμελήσουν και την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει εξάμηνο από τον εμβολιασμό τους, ανακοινώνοντας ότι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, για να προχωρήσει ο κόσμος στην τρίτη δόση, η μόνη προϋπόθεση είναι να έχει παρέλθει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης: Παγώνη – Ετοιμαστείτε για «μαύρα» Χριστούγεννα – Έρχεται επιδημιολογική βαρυχειμωνιά

Εφιαλτικές προβλέψεις για χιλιάδες βαριά ασθενείς και lockdown

Δραματική είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ, καθώς μέσα σε λίγες μέρες οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας «κοκκίνησαν», με τα νοσοκομεία τους να «γονατίζουν».

Εδώ και μέρες, δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη ΜΕΘ σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία, ενώ την ίδια στιγμή η μία κλίνη μετά την άλλη καταλαμβάνονται από ανεμβολίαστους ασθενείς.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης και ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

«Εάν στην Ελλάδα συνεχίσουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός, και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19, και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Γεροτζιάφας.

Ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι «αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το τέταρτο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για τέταρτο κύμα. Στην Ελλάδα, είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία, είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Αυτή τη στιγμή, βλέπω μόνο δύο δυνατότητες. Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και lockdown στις ‘κόκκινες’ περιοχές», πρόσθεσε.

Προβλέψεις-σοκ για 10.000 κρούσματα

«Συμφωνώ με τον κ. Γεροτζιάφα περί της ετερογένειας στους εμβολιασμούς, γιατί αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις στα λύματα», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης.

«Εχθές (σ.σ. Δευτέρα 1η/11) είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα, είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς, θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ υψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα, κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου, να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε ο κ. Θωμαΐδης.

Επιμένει η κυβέρνηση στη μη επιβολή lockdown και στα «προνόμια» των εμβολιασμένων

Με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να «έχει χτυπήσει κόκκινο» και τις προβλέψεις των ειδικών να είναι όλο και πιο δυσοίωνες, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απόφασή της να μην ξανακλείσει η αγορά με ένα νέο lockdown, αλλά και να συνεχίσουν να απολαμβάνουν των προνομίων τους οι εμβολιασμένοι πολίτες, παρά το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες ζητούν γενίκευση κάποιων μέτρων προστασίας και από τους τελευταίους.

Για παράδειγμα, ενώ όλοι περίμεναν σήμερα να ακούσουν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, τόσο από ανεμβολίαστους, όσο και από εμβολιασμένους, αυτό δεν έγινε, με τον υπουργό Υγείας να περιορίζεται στη σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, από όλους.

Διαβάστε επίσης: Ημίμετρα και αντιφάσεις στο τέταρτο κύμα της πανδημίας βλέπει η αντιπολίτευση – Πόλεμος για το ρόλο των «ειδικών»

Οικονόμου: Στόχος της κυβέρνησης οι εμβολιασμένοι να μην στερηθούν προνόμια της κανονικότητάς τους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διέψευσε για άλλη μία φορά ότι αυτή η επιλογή βρίσκεται στο τραπέζι. «Δεν είναι στο τραπέζι και δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν εξετάζεται να πάμε σε lockdown, ούτε σε περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν στους εμβολιασμένους.

«Δεν υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε, ούτε η ηθική ούτε η λογική νομιμοποίηση να πας να πάρεις οριζόντια μέτρα, με τα οποία στην ουσία θα τιμωρείς τους εμβολιασμένους και θα κάνεις μεγάλα βήματα πίσω σ’ αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με ‘όπλο’ το εμβόλιο», εξήγησε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται μία προσαρμογή του πλαισίου, ανάλογα με την ένταση και την πίεση που έχουμε, τονίζοντας ότι αυτή δεν μπορεί παρά να αφορά στους ανεμβολίαστους.

Γεωργιάδης: «Κανένα lockdown ακόμα και αν τα κρούσματα φτάσουν τις 10.000»

Ποικίλες αντιδράσεις – και πάντως, όχι θετικές – προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, ακόμη και στην περίπτωση που τα κρούσματα «φτάσουν τις 10.000», όπως είπε.

«Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, τα ποσοστά εμβολιασμών είναι υψηλά και οι θάνατοι και τα κρούσματα χαμηλά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Και προσέθεσε: «Είναι λογικό να ανεβαίνει, ξέραμε από την αρχή ότι το χειμώνα ο ιός ανεβαίνει και για την υπόλοιπη ζωή μας θα έχουμε Covid γιατί ο Covid ήρθε και θα μείνει για πάντα και κάθε χειμώνα θα ανεβαίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι στη χώρα – αναλογικά με τον πληθυσμό της – «έχουμε πολλά κρούσματα και θανάτους στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη». Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης πως «δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται».

«Όλη η συζήτηση για το αν τα εμβόλια λειτουργούν ή όχι σήμερα είναι παράλογη. Είναι σαν να συζητάμε αν η γη είναι στρογγυλή, αυτά τα έλυσε η ζωή. Οι εμβολιασμοί λειτουργούν, οι χώρες που είναι ψηλά και οι περιοχές στη δική μας χώρα που είναι ψηλά, έχουν λιγότερους θανάτους. Οι χώρες και οι περιοχές οι δικές μας που είναι χαμηλά, έχουν περισσότερους θανάτους. Άρα, το κλειδί είναι το εμβόλιο», τόνισε.

Και σημείωσε χαρακτηριστικά πως αποκλείει το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, «ακόμα και αν τα κρούσματα φτάσουν τις 10.000», ενώ εκτίμησε ότι δεν ωφελεί να μετράμε πια τα κρούσματα…

«Η ζωή μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στη ζωή που θα ζούμε σε έναν πλανήτη με τον Covid, άρα, όπως έχουμε κάθε χρόνο γρίπες, όπως έχουμε πνευμονίες, θα έχουμε και Covid. Μην μετράμε πια τα κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author