Κοροναϊός : Τα πέντε μέτρα – «φωτιά» που φέρνουν τα 1.259 κρούσματα

Estimated read time 1 min read

Τετραψήφιο αριθμό (1.259) έφτασαν τα ημερήσια κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας και μπορεί για κάποιους αυτό να αποτέλεσε έκπληξη και ψυχρολουσία συνάμα, για τους περισσότερους όμως ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα της αύξησης των περιστατικών των τελευταίων ημερών, καθώς και της άρνησης μερίδας της κοινωνίας αλλά και της κυβέρνησης να κοιτάξουν στα μάτια την πραγματικότητα της πανδημίας.

«Περιμέναμε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας θα ήταν χειρότερο», δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επιστρατεύτηκε εκτάκτως στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό δεδομένης της κρισιμότητα της κατάστασης. Ο επικεφαλής της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό δήλωσε ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε το lockdown με κάθε τρόπο, επιβάλλοντας μέτρα που δεν είναι ευχάριστα μεν, αλλά είναι απολύτως απαραίτητα για τον περιορισμό του ιού.

Και μπορεί να αναγνώρισε και ο ίδιος ότι «το θέμα της ευθύνης κουράζει, είναι ώρα να μιλήσουν οι καρδιές», ωστόσο η επίκλησή του στη «συνείδηση» των Ελλήνων και δη των νέων είναι κυρίως ενδεικτική της έλλειψης αποτελεσματικών εργαλείων απέναντι στην πανδημία. Σε αυτό αποδίδουν πολλοί την παραδοχή του κ. Τσιόδρα ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω για τα «πολύπαθα» Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τη δραματική και ταυτόχρονα αυστηρή του έκκληση στους νέους για προσοχή.

Ένα από τα προβλήματα με τα 1.259 κρούσματα είναι ότι πρόκειται απλά για έναν αριθμό. Το νούμερο αυτό τρομάζει μεν, αλλά δεν δίνει μια πλήρη αίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης. Το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος γίνεται πιο αισθητό από τη προειδοποίηση του Γκίκα Μαγιορκίνη περί εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον. Όπως επίσης και το γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι εκτοξεύτηκαν σε πάνω από 100, την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούσαν πριν μερικές εβδομάδες ότι αν αυτό συμβεί, το γενικό lockdown θα είναι αναγκαίο.

Άλλο ένα απτό παράδειγμα του τι σημαίνουν τα 1.259 κρούσματα είναι το γεγονός ότι γεμίζουν το ένα μετά το άλλο τα κρεβάτια στα νοσοκομεία με ασθενείς που έχουν μολυνθεί από κοροναϊό. Στην Αττική κυρίως αλλά και αλλού, οι γενικές κλινικές μετατρέπονται σε ΜΕΘ κοροναϊού, με συνέπεια σε λίγο καιρό να μην μπορούν να εξυπηρετούνται οι υπόλοιποι ασθενείς. Στο ΑΧΕΠΑ οι νοσηλείες λόγων κοροναϊού έχουν αυξηθεί κατά 350% τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ υπάρχει μείωση κατά 40% των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Η ιδέα της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος Υγείας προφανώς είναι πολύ πιο τρομακτική από οποιοδήποτε στατιστικό στοιχείο. Προς το παρόν, το κράτος επενδύει κυρίως σε μέτρα πρόληψης (όπως τα δωρεάν τεστ) για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ωστόσο, στη φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλα μέτρα.

Τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Όπως αποκάλυψε χθες το MEGA, σε 15 ημέρες η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε γενικό lockdown σε ολόκληρη τη χώρας.

Κρίσιμη ημερομηνία είναι η 9η Νοεμβρίου, ενώ μέχρι αυτήν την Παρασκευή θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.

-Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι, δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.

-Στο άμεσο διάστημα θα εξεταστεί η διακοπή (απαγόρευση) κυκλοφορίας να γίνεται νωρίτερα από τις 00:30. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη προταθεί στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

-Αύξηση της τηλεργασίας

-Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

Τι είπε για το ενδεχόμενο lockdown ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο καθηγητής ήταν ξεκάθαρος για το lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.

«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε και για την ανάγκη τήρηση των αποστάσεων ενώ αναφερόμενος στα μαγαζιά, τόνισε με νόημα πως θα προτιμούσε να είναι πιο χαμηλά η ένταση της μουσικής, ώστε να μη χρειάζεται να φωνάζουν οι θαμώνες και να έρχονται πιο κοντά.

Ερωτηθείς για νέα πιθανά μέτρα, τόνισε πως «συζητάμε ότι χρειαστεί».

Στα πρόθυρα κατάρρευσης το ΕΣΥ

Η έκρηξη στις εισαγωγές οδηγεί σε αύξηση και των ασθενών που εισέρχονται στην εντατική, ενώ η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δημιουργεί ντόμινο προβλημάτων στο σύστημα υγείας.

Στα μεγάλα νοσοκομεία τα κρεβάτια γεμίζουν με ταχείς ρυθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Θριάσιο όπου οι κλινική έχει γεμίσει και περιστατικά μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία.

Στον Ευαγγελισμό μόλις 15 κρεβάτια μένουν κενά, καθώς 75 ασθενείς νοσηλεύονται με συμπτώματα της νόσου, ενώ πλήρεις είναι και οι κλινικές του Σωτηρία με 90 ασθενείς. Και στο Γεννηματάς όμως 23 από τα 31 κρεβάτια στην κλινική κοροναϊού είναι κατειλημμένα.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναγκάζονται να κλείνουν κλινικές και να τις μετατρέπουν σε covid καθώς αρκετοί πλέον από όσους εντοπίζονται θετικοί χρήζουν νοσηλείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Στην Καστοριά 12 ασθενείς νοσηλεύονται με κοροναϊό. Η παθολογική έκλεισε για να δοθούν τα κρεβάτια αποκλειστικά για ασθενείς με συμπτώματα του ιού. Τα νοσοκομεία της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης είναι στα όριά τους ενώ στο Χατζηκώστα των Ιωαννίνων δόθηκαν επιπλέον 24 κρεβάτια για περιστατικά κοροναϊού, καθώς τα Γιάννενα βάλλονται από την επέλαση του ιού.

Λίγο πριν το «κόκκινο» βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικά τα στοιχεία από το ΑΧΕΠΑ, όπου οι νοσηλείες λόγων κορωνοϊού έχουν αυξηθεί κατά 350% τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ υπάρχει μείωση κατά 40% των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Παράλληλα, στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» παρατηρείται αύξηση 100% των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί.

Συναγερμός για τη Βόρεια Ελλάδα

Όπως και στο πρώτο κύμα, η Βόρεια Ελλάδα έχει πάρει και πάλι τα ηνία της πανδημίας, με την Αττική να συγκεντρώνει μεν τα περισσότερα κρούσματα σε καθημερινή βάση, αλλά να έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 200 – 220 κρούσματα την ημέρα. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη σήμερα είχε μόλις 4 λιγότερα κρούσματα από την Αθήνα (291 έναντι 295).

Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες αναβαθμίζονται και αυτά στο στο «κόκκινο» επίπεδο 4 αυξημένου συναγερμού από την Πέμπτη.

Παράλληλα, καταγράφηκε διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε αρκετές περιφέρειες, με την κατάσταση να αξιολογείται συνεχώς.

Ειδικότερα, στον Έβρο καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα, στη Χαλκιδική 22, στη Ροδόπη 73, στην Πέλλα 20, στις Σέρρες 55, στη Δράμα 18, στην Καβάλα 12, στο Κιλκίς 11, στην Κοζάνη 12, στην Ξάνθη 15 και στις Σέρρες 55.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author