Κοροναϊός: Ποια θα είναι τα προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους – Self test και στα σούπερ μάρκετ για τους αρνητές

Estimated read time 1 min read

Σαν… βόμβα έσκασε το μεσημέρι της Τρίτης η έμμεση προαναγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ουσιαστικά «φούντωσε» τη συζήτηση γύρω από τα λεγόμενα «προνόμια των εμβολιασμένων», κάνοντας ουσιαστικά λόγο για covid-free μαγαζιά στην εστίαση, στα οποία θα μπαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η συζήτηση για προνόμια σε όσους ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο πλέον φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα που αυτό το σχέδιο θα πάρει σάρκα και οστά.

Τη συζήτηση άλλωστε άνοιξε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η το σχέδιο αυτό θα γίνει πραγματικότητα όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού με τα σκευάσματα από όλες τις εταιρίες, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός άφησε ουσιαστικά ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να υπάρξουν covid-free μαγαζιά στην εστίαση, λέγοντας πως παραδείγματος χάριν κανείς δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν -και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες» ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά μίλησε για «διευκολύνσεις» και απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι ξαφνικά θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας με τους εμβολιασμένους. «Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι μας,  δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα είναι μόνο η εστίαση

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, τα προνόμια για τους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν και πέραν της εστίασης, σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.

Επισήμως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους μόλις το σύνολο των εμβολίων γίνει διαθέσιμο και για τις ηλικίες 18 έως 24 ετών.

Μάλιστα, όπως είχε παρουσιάσει το in.gr προ ημερών, με το πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση η είσοδος θα είναι ελεύθερη στους παραπάνω χώρους, για όσους έχουν εμβολιαστεί και θα επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.

Όπως είναι αναμενόμενο, μία τέτοια επιλογή θα αποτελέσει κίνητρο ούτως ώστε όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα.

Το εμβόλια θα «τελειώσουν» και τα self test

Την ίδια ώρα εκτός του να επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εμβολιασμένων σε διάφορους χώρους, επίσης στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει υποχρέωση για αυτοδιαγνωστικό τεστ κάθε εβδομάδα.

Το συγκεκριμένο προνόμιο θα ισχύσει από τις 15 Ιουνίου και σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης πιθανότατα να δοθούν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το να μην υποβάλλονται οι εμβολιασμένοι σε rapid test.

«Τα επόμενα προνόμια θα πρέπει να ζυγιστούν πολύ σωστά, ούτως ώστε να είναι προνόμια που μπορούν να κάνουν χρήση αυτοί μεν που έχουν εμβολιαστεί, αλλά χωρίς να δημιουργούνται έντονες διακρίσεις με τις επακόλουθες διαμαρτυρίες των ανθρώπων που έχουν ακόμα πλημμελώς εμβολιαστεί ή περιμένουν να εμβολιαστούν. Πάντα θα υπάρχει ένα μέτρο, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πλήρους χαλάρωσης» είχε πει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στο 5% με 6% ο «σκληρός πυρήνας των αρνητών»

Σύμφωνα με τον Τάκη Παναγιωτόπουλο, καθηγητή δημόσιας υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, ο αριθμός των πολιτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. «Ο σκληρός πυρήνας των ‘αρνητών’ είναι στο 5-6%» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εφόσον συνεχιστεί η ροή παραδόσεων εμβολίων, είναι εφικτός ο στόχος να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στη χώρα μας εντός του καλοκαιριού.

Τέλος τα self test από φαρμακεία

;Όλα αυτά, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει προκύψει μεγάλη «εμπλοκή» με την δωρεάν διάθεση των self test για εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όλα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι σταματά τη διάθεσή τους, με τους φαρμακοποιούς να τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για «συμφωνία» που είχε γίνει με την κυβέρνηση εξ’ αρχής, η οποία όμως δεν είχε γίνει γνωστή στους πολίτες.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι φαρμακοποιοί, το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση έχει ήδη λήξει από την περασμένη Κυριακή.

Οι φαρμακοποιοί αισθάνονται ανακουφισμένοι αφού όπως λένε τα φαρμακεία είχαν μετατραπεί σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, ενώ υπήρχε και κίνδυνος διασποράς του ιού.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν τα σούπερ μάρκετ

Την ολοκλήρωση της διανομής από τα φαρμακεία παραδέχθηκε και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος ωστόσο δεν διευκρίνισε από που θα γίνεται η διάθεσή τους.

«Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, φαίνεται πως τα σούπερ μάρκετ είναι μονόδρομος. Πάνω σε αυτό το σχέδιο φαίνεται πως δουλεύει η κυβέρνηση. Μάλιστα, έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται οι πρώτες συνεννοήσεις.

Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργείου προσπαθεί να λύσει τα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή άλλα πιο πρακτικά. Ένα από αυτά είναι οι απομακρυσμένες περιοχές με λίγους κατοίκους και συνεπώς κατά πόσο θα μπορούν τα μικρά μίνι μάρκετ αυτών των περιοχών να συνδέονται στο κεντρικό σύστημα.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, μέσα στο σούπερ μάρκετ θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος, σαν «περίπτερο», απ’ όπου ο πολίτης θα μπορεί να προμηθευτεί το self test. Πάντως, όσοι πηγαίνουν να παραλάβουν το self test τους δεν θα προσμετρώνται και άτομα ανά τετραγωνικό που επιτρέπονται στο σούπερ μάρκετ για ψώνια.

Όσον αφορά στις αμφιβολίες περί προσωπικών δεδομένων, από την κυβέρνηση απαντούν πως και τα φαρμακεία ιδιωτικές υπηρεσίες είναι, που ήταν συνδεδεμένες με το σύστημα, όποτε με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο ελέγχου θα μπορεί να γίνει και στο σούπερ μάρκετ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author