Κοροναϊός : Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ, γονατίζει το ΕΣΥ – Στήνονται νέα αναχώματα με παράταση lockdown και διπλές μάσκες

Estimated read time 1 min read

Ένα χρόνο… παρουσίας στην Ελλάδα κλείνει σε περίπου δύο εβδομάδες ο κοροναϊός και αντί να αποτελεί μια μακρινή και κακή ανάμνηση, ο πλανήτης προετοιμάζεται για το τρίτο κύμα του φονικού ιού, με κάποιες χώρες μάλιστα να βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με αυτό. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία βλέπει αυτό το τρίτο κύμα να πλησιάζει και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποφύγει ή έστω να το περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Προπομποί αυτού του τρίτου κύματος, όπως έγινε και με το δεύτερο, είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά και η αύξηση των κρουσμάτων. Σήμερα οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν και πάλι τους 300 με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται για πολλοστή μέρα στη σειρά. Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα παραμένουν σε τετραψήφιος αριθμούς, ενώ τις περισσότερες μέρες κινούνται γύρω στα 1.500 ημερησίως.

Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό. «Είχαμε αύξηση και στον αριθμό των νέων νοσηλειών, που ξεπέρασαν τα 1.900 σήμερα τα άτομα που νοσηλεύονται γενικά στην επικράτεια, με μέσο όρο 200 εισαγωγές κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα. Προφανώς, η αύξηση των νοσηλευόμενων θα επιβαρύνει και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων» είπε χαρακτηριστικά.

«Ήδη μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε αυξήθηκε ο ρυθμός των νέων διασωληνώσεων κατά 67% και έφτασε τους 109 συνολικά την εβδομάδα αυτή, ενώ την προηγούμενη ήταν μόλις 67» συμπλήρωσε.

«Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της προηγούμενης εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 20-30%, ενώ ο ρυθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο σημείωσε περαιτέρω αύξηση, που έφτασε και σε ποσοστό το 30%» είπε με τη σειρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναμένουμε αύξηση εισαγωγών σε ΜΕΘ και θανάτων

Μάλιστα, ο ίδιος προέβλεψε πως η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα, ήταν αναμενόμενο πως θα οδηγούσε σε «αύξηση των εισαγωγών» και αυτές με τη σειρά τους «σε ήπια αύξηση της πίεσης στις μονάδες ΜΕΘ και στους θανάτους».

«Όπως είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα, αυτή η ήπια αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε να οδηγήσει σε ήπια αύξηση της πίεσης στις μονάδες ΜΕΘ και στους θανάτους μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχουμε δει το αποτύπωμα αυτό στους θανάτους και το περιμένουμε στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Στο 85% η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid στην Αττική

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ Covid 19 στην Αττική φτάνει το 85%, με τους νοσηλευόμενους ασθενείς να ανέρχονται σε 186.

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ Covid στην Αττική είναι πλέον 31 από τις 217 στο σύνολο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος επισημαίνει το ρεκόρ ασθενών στις ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία, οι οποίοι ανέρχονται σε 77, με τις κενές κλίνες να είναι πλέον μόνο επτά. Όπως αναφέρει, το Σωτηρία λειτουργεί τις περισσότερες κλινες ΜΕΘ από ποτέ και όμως σχεδόν γέμισαν. Το ίδιο και στον Ευαγγελισμό που οι ασθενείς στις ΜΕΘ πλησιάζουν τους 40 κάθε φορά.

Η Αττική παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας καθώς από το σύνολο των 1.222 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται τα 583.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής:

  • Νοσοκομείο Σωτηρία: Νοσηλεύονται 77 ασθενείς στις 84 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Νοσηλεύονται 38 ασθενείς στις 44 κλίνες.
  • Νοσοκομείο ΚΑΤ: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 7 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Σισμανόγλειο: Νοσηλεύονται 14 ασθενείς στις 14 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Ελπίς: Νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 6 κλίνες.
  • Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύονται 4 ασθενείς στις 4 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Γεννηματάς: Νοσηλεύονται 11 ασθενείς στις 11 κλίνες.
  • Ασκληπιείο: Νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 12 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Αττικό: Νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Θριάσιο: Νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 12 κλίνες.

Πάτρα

  • Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 4 ασθενείς στις 9 κλίνες. Στις κλινικές 37 ασθενείς στις 45 κλίνες.
  • Νοσοκομείο Ρίου: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 6 ασθενείς στις 12 κλίνες και στη κλινική 27 ασθενείς στις 50 κλίνες.

Χαλκίδα

  • Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες. Στην κλινική νοσηλεύονται 27 ασθενείς στις 27 κλίνες, ενώ ανοίγει και άλλη κλινική κοροναϊού.

Έρχονται αλλαγές στις μάσκες(;)

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έρχονται αλλαγές και στη χρήση μάσκας.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, «έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ πρώτα απ’ όλα για τη μάσκα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε διάφορες κατηγορίες και χρήσεις να δούμε αν υπάρξουν αλλαγές, άρα επικαιροποιούμε πρώτ’ απ’ όλα αυτές τις οδηγίες, και παράλληλα βλέπουμε και στο γενικό πληθυσμό αλλαγές, και κυρίως σε μέρη όπου έχουμε συγχρωτισμό πχ τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς… Εκεί ενδεχομένως να (…) κάνουμε μια συνάντηση η υποεπιτροπή (των επιδημιολόγων), ενδεχομένως αύριο Κυριακή -και Δευτέρα ή Τρίτη- να γίνει μια συνάντηση της επιτροπής, της ολομέλειας, για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές».

Ο ίδιος έκανε λόγο για αλλαγές στη μάσκα όπου έχουμε κλειστούς χώρους που συγχρωτίζονται άτομα. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε.

«Αλλά θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος… Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.

Ο καιρός… προβληματίζει

Όσον αφορά την κακοκαιρία, το μέλος της επιτροπής εξήγησε ότι, έτσι κι αλλιώς, οι καιρικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήδη ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοσή του ιού, ταυτόχρονα με την υγρασία. «Μια επιδείνωση ακόμα ευνοεί ακόμα περισσότερο τη μετάδοση , όχι όμως τόσο πολύ και επειδή είναι και παροδικό, δεν περιμένουμε να επιδράσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, ο δείκτης μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική είναι γύρω στο 1,1 και λίγο παραπάνω, ανάμεσα 1,1 και 1,2, και είναι ο πιο σκληρός δείκτης με βάση τις νοσηλείες, κάτι που σημαίνει ότι περίπου κάθε πέντε μέρες αυξάνονται κατά 10% οι νοσηλείες. «Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε. Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου. Τώρα, επειδή ξεκίνησαν τα επόμενα μέτρα την Πέμπτη, περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα σιγά – σιγά, τουλάχιστον σταθεροποίηση και κατόπιν να πέσει αυτό.

«Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στις ΜΕΘ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση και μετά θα δούμε αν θα επιπεδωθεί πρώτα και μετά θα πέσει» τόνισε.

Η συγκλονιστική φωτογραφία

Την κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο η εικόνα ασθενούς που τραβηγμένη στα επείγοντα του Ευαγγελισμού, η οποία έχει γίνει viral στα Social Media.

Σε αυτή τη συγκλονιστική εικόνα φαίνεται μια ηλικιωμένη γυναίκα, καθισμένη σε καρέκλα μέσα σε θάλαμο του νοσοκομείου να γέρνει ταλαιπωρημένη το κεφάλι της.

Όπως διακρίνεται, οι γιατροί της έχουν χορηγήσει ορό και εκείνη περιμένει υπομονετικά να αδειάσει κάποιο κρεβάτι. Λίγο νωρίτερα, διαγνώστηκε θετική στον Covid-19.

Στα χέρια της κρατάει το τηλέφωνό της, ενώ σφίγγει την τσάντα της ανάμεσα στα πόδια της. Βρίσκεται μόνη της στο νοσοκομείο και «ψήνεται» στον πυρετό.

Πιο δίπλα η γυναίκα που τράβηξε την φωτογραφία, δίνει τη δική της μάχη με τον ιό, ξαπλωμένη σε φορείο, δίπλα στην ηλικιωμένη γυναίκα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author