Κλειστά όλα τα σχολεία έως 27 Νοεμβρίου

Estimated read time 1 min read

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αναστολή λειτουργίας και των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και των παιδικών σταθμών έως τις 27 Νοεμβρίου αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματιστεί για στις 12 το μεσημέρι.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν της εισήγησης της επιτροπής των λοιμοξιολόγων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στόχευση του μέτρου είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων των γονιών, καθώς όπως μεταδίδεται από το υπουργείο Παιδείας, τα στοιχεία δείχνουν πολύ χαμηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των παιδιών έως 12 ετών.

Εύλογα το μέτρο θα επανεξεταστεί, με πιθανή παράταση έως 8 Δεκεμβρίου. Όλες οι δομές ειδικής αγωγής θα παραμείνουν ανοιχτές. 

Τα μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνονται εξ αποστάσεως, όπως έχει προβλεφθεί και γίνεται ήδη για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας.

Την θετική, κατά πλειοψηφία, εισήγηση των λοιμωξιολόγων για κλείσιμο και των δημοτικών, νηπιαγωγείων και βρεφονηπιακών σταθμών επιβεβαίωσε νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Σκέρτσος, δεκαπέντε από τα μέλη της επιτροπής, εισηγήθηκαν το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα έναντι οκτώ που πρότειναν να περιοριστεί το λουκέτο μόνο στη Βόρεια Ελλάδα.

Εξηγώντας (στον ΣΚΑΙ) το σκεπτικό της εισήγησης, παρότι το ποσοστό των κρουσμάτων στα σχολεία ανέρχεται μόλις στο 0,1% του συνολικού πληθυσμού, παρατηρείται έντονη κινητικότητα γύρω από τις σχολικές μονάδες, η οποία και πρέπει να μειωθεί για να αρθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περιοριστικά μέτρα.

«Έχει αποδειχθεί ότι τα σχολεία λειτουργούν με ασφάλεια. Σε ένα σύνολο 1,36 εκατ. μαθητών κι εκπαιδευτικών έχουν σημειωθεί τους τελευταίους δύο μήνες 1.329 κρούσματα, ποσοστό 0,1% επί του συνολικού πληθυσμού. Εφαρμόζεται αυστηρό πρωτόκολλο στα σχολεία και αυτό έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφάλειας σε σχέση με τη μετάδοση του ιού εντός των σχολικών μονάδων. Υπάρχει όμως ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Το να μένουν ανοιχτά τα σχολεία σημαίνει ότι υπάρχει μια πρόσθετη κινητικότητα στις πόλεις και τα αστικά κέντρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια αύξηση του δείκτη μετάδοσης του ιού. Άρα, αυτή η κινητικότητα πρέπει να μειωθεί για να μπορέσουμε να έχουμε συντομότερο lockdown», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.  

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author