Κικίλιας: Ισχυρή γραμμή άμυνας μέχρι τέλος καλοκαιριού

Estimated read time 1 min read

kikilias-ischyri-grammi-amynas-mechri-telos-kalokairioy-561423352

Φωτ. REUTERS/ Eric Gaillard

Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο οικοδόμησης μιας ισχυρής άμυνας στην πανδημία εντός του καλοκαιριού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως από τους εμβολιασμούς θα εξαρτηθεί η δύναμη ενός επόμενου κύματος.

Όπως τόνισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, μέχρι το τέλος του καλοκαριού είναι εφικτό να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων.

«Παρακινούμε σφόδρα με όλη την πειθώ και τη δύναμη των επιχειρημάτων μας τους συμπολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να το κάνουν» τόνισε.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: Τα ποσοστά ανά περιφέρεια – Στη «μάχη» η τοπική αυτοδιοίκηση

Επεσήμανε, δε, ότι «αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν αντισώματα και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ γύρω στο 5%, μπορεί να είναι παραπάνω μη δηλωμένοι, αυτό δίνει μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας γύρω στο 75%… Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; Όχι. Θα προσπαθούμε πάντα για μεγαλύτερα νούμερα».

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι χθες, Δευτέρα, 56.000 πολίτες έκλεισαν χθες Δευτέρα ραντεβού για πρώτη δόση εμβολιασμού, εκ των οποίων οι 13.500 είναι νέοι ηλικίας 18-24 ετών. Είπε επίσης ότι χθες πραγματοποιήθηκαν 90.000 εμβολιασμοί.

Όπως δήλωσε, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια υπάρχει λογικά μια κάμψη. «Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, παπάδες στα χωριά ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με μια απλή λίστα συμπολιτών που θα φτιάξουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα να πάμε με τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε τοπικά εκεί» τόνισε.

«Είμαστε πάνω από 75% σε κάλυψη εμβολιασμού στις ηλικίες από 60 ετών και πάνω και το ποσοστό αυτό συνεχίζει να ανεβαίνει. Όμως, οι μεταλλάξεις είναι δυστυχώς στην καρδιά μιας πανδημίας. Είδαμε τη βρετανική, τώρα έχουμε τη μετάλλαξη Δ, την ινδική, που βλέπετε ότι μεταδίδεται γρήγορα και εύκολα. Είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί, καθώς όπως λένε οι επιστήμονές μας θα επικρατήσει και στην Ελλάδα. Το αντιμετωπίζουμε επιστημονικά πρώτα, με την επιδημιολογική επιτήρηση, τα εργαλεία και τους δύο βραχίονες που έχουμε, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία», πρόσθεσε. 

Ως προς τον εμβολιασμό των εφήβων, υπενθύμισε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα από την άλλη εβδομάδα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Επικαλέστηκε, δε, τις επιστημονικές εισηγήσεις των EMA και FDA. Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών, υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προς το φθινόπωρο.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων και ειδικά για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Ερωτηθείς για τυχόν τοπικά lockdowns, σημείωσε ότι «κατά τόπους πάντα θα υπάρχει μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας για προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες. Να μην ξεχνάμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας».

Τέλος, ο υπουργός Υγείας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά πρώτο λόγο και δευτερευόντως στην ελάσσονα αντιπολίτευση ότι επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author