Καύσωνας: Η Αθήνα «φλέγεται» – Πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου σε άσφαλτο και στέγες (Βίντεο)

Estimated read time 1 min read

«Καμίνι» θυμίζουν πολλές περιοχές της χώρας, καθώς ένας από τους ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων ετών πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα.

 

Χαρακτηριστικές του σφοδρού κύματος καύσωνα είναι οι εικόνες που έρχονται από το κέντρο της Αθήνας.

 

Σήμερα, η ομάδα Up Stories σε συνεργασία με το meteo.gr πραγματοποίησε πτήσεις με drone πάνω από την Ακρόπολη και την πλατεία της Ομόνοιας με χρήση θερμικής κάμερας.

 

Καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κύμα καύσωνα που πλήττει το σύνολο της χώρας, το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο έντονο, ιδιαίτερα στην Αθήνα.  

 

Στα πλάνα του βίντεο θα παρακολουθήσετε μερικά στιγμιότυπα από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης όπου η θερμοκρασία εδάφους ξεπερνούσε τοπικά τους 55°C (βαθύ κόκκινο χρώμα και λευκό), όπως και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στην Πλατεία Ομονοίας.

 

Την ίδια ώρα η θερμοκρασία αέρα σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στο κέντρο της Αθήνας κυμαινόταν μεταξύ 36-37°C.

 

Οι υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας καταγράφηκαν στην άσφαλτο και σε στέγες παλαιών κτιρίων με κλιματιστικές μονάδες (άνω των 60°C), και οι μικρότερες τιμές στις προσόψεις νέων κτιρίων και στο νέο συντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας (έως 35°C).

 

 

Ακραίες και εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες καύσωνα έως και την Πέμπτη 05/08

 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 42-43 βαθμών Κελσίου κατά μέσο όρο, αναμένονται για σήμερα. Στον προγνωστικό χάρτη αποτυπώνονται οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες με την πιο λευκή απόχρωση να αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου.

 

 

Ωστόσο, από τη Δευτέρα η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί.

 

Έτσι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή άνοδο και μέχρι την Πέμπτη 05/08 θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι μέγιστες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του αναγλύφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, οι μέγιστες ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.

 

Υποχώρηση της θερμοκρασίας περιμένουμε από την Παρασκευή 06/08.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr



Πηγή άρθρου www.lifo.gr

You May Also Like

More From Author