Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για μείωση του ΦΠΑ και μειωμένα ενοίκια – Τι κερδίζουν καταναλωτές και ιδιοκτήτες

Estimated read time 1 min read

Newsroom eleftherostypos.gr

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα MMM και τις εκπτώσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα λόγω κορωνοϊού.

Βάση της τροπολογίας εφαρμόζεται μειωμένος ΦΠΑ 13% από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 στα μη αλκοολούχα ποτά, τον καφέ, το τσάι κ.λπ. καθώς και στα εισιτήρια κινηματογράφων και τις μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους (τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνο, πλοίο και συνδυαστικές μεταφορές).

Επίσης, ο μειωμένος ΦΠΑ εφαρμόζεται και στις επιτόπιες καταναλώσεις μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων.

Θα μειωθεί ο ΦΠΑ και στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10.

Από εκεί και πέρα απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται για όλο το χρονικό διάστημα που ισχύει μείωση του ενοικίου στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Ακόμη αναφέρει πως τα οριζόμενα πρόσωπα, εφόσον εισέπραξαν μειωμένο μίσθωμα κατά τουλάχιστον 40% έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με ποσοστό 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών, λογιζομένων πριν την ως άνω μείωση, από οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής προς τη φορολογική αρχή από 31-7-2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις/διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Επίσης επεκτείνεται χρονικά η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος για επαγγελματικές επιχειρήσεις για τις οποίες ελήφθησαν ειδικά μέτρα αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω της πανδημίας για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, αλλά και Ιούνιο.

Προβλέπεται, επίσης, αύξηση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων κατά 1, 250 δις για την αντιμετώπιση δράσεων που σχετίζονται με την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό.

Δείτε εδώ την τροπολογία



Πηγή άρθρου eleftherostypos.gr

You May Also Like

More From Author