Καρέ καρέ η πρώτη ημέρα με μάσκες παντού στην Αθήνα | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Μια νέα πραγματικότητα -με μάσκες παντού- βιώνουν από σήμερα οι κάτοικοι των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης ) και στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Μάσκες παντού από σήμερα και απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Κορωνοϊός και καθολική χρήση μάσκας από μαθητές: Τι ισχύει για τα σχολεία στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του πρακτορείου της Eurokinissi, οι πολίτες της Αθήνας που βρέθηκαν σε λαϊκή αγορά τήρησαν πιστά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης σύμφωνα με τα οποία η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι από τα ξημερώματα της Κυριακής θα τεθεί σε ισχύ και το μέτρο με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τις 00.30 μέχρι τις 05.00.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας σε πρωινή εκπομπή του Mega, «δεν είναι στο τραπέζι η επιλογή του καθολικού lockdown».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, τόνισε ότι τη στιγμή που στην Ελλάδα το ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφηκε στις 22 Οκτωβρίου ήταν 882 κρούσματα, στην Γαλλία την ίδια μέρα ήταν πάνω από 41.000, στο Βέλγιο πάνω από 13.000, στην Ολλανδία πάνω από 11.000, στην Πορτογαλία πάνω από 3.000. «Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ευτυχώς οι Έλληνες ακούνε τους ειδικούς και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εφαρμόζουν τα μέτρα», πρόσθεσε.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς ο ιδιαίτερα υψηλός αριθμός των κρουσμάτων -841 την Παρασκευή- αναμένεται να αυξήσει κι άλλο την πίεση στα νοσοκομεία.

Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται τα νέα μέτρα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ στο «πορτοκαλί» βρίσκεται η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα, η Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος,τα Τρίκαλα, ηΘεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίστηκε την Παρασκευή πως εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και το «κόκκινο» επίπεδο.

Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική,
και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30%
της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία
άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους
και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Επιπρόσθετα, σχετικά με τις δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου όπως και τις καταθέσεις στεφάνων σε όλη τη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις των πολιτών

Αναφορικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό και τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα, ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης ισχύουν: οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.

Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων φυσικών προσώπων που πρέπει να μετακινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, απασχολούμενων, συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author