Καμπανάκι για τουρισμό και χαλάρωση: Σε ΜΕΘ 65χρονος τουρίστας με αρνητικό τεστ

Estimated read time 1 min read

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ένας τουρίστας από τη Ρωσία, 65 ετών, νοσηλεύεται διασωληνωμένος από επιπλοκές της Covid-19 στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, εκφράζοντας πολύ μεγάλη ανησυχία για το άνοιγμα του τουρισμού και κυρίως για το κλίμα χαλάρωσης που προβάλλεται από την πολιτική ηγεσία. 

Ο 65χρονος μπήκε στη χώρα μας με αρνητικό τεστ στις 29 Μαΐου, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, που μίλησε στην ΕΡΤ. Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, μελετώντας το ιστορικό του, τον προηγούμενο μήνα είχε νοσήσει όλη του η οικογένεια, επίσης με νέο κορονοϊό.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι θα πρέπει να ερευνηθεί αν το τεστ ήταν ψευδώς αρνητικό ή εάν ο τουρίστας κόλλησε Covid-19 στην Ελλάδα. Η εισαγωγή του στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» έγινε χθες, Τρίτη, 1η Ιουνίου.

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι «ανησυχούμε πάρα πολύ. Αν δεν δούμε τους θανάτους στο μηδέν δεν θα ησυχάσουμε», γιατί «ο στόχος είναι ακόμη μακρινός. Χτες, τέλειωσε η εφημερία στο “Παπανικολάου” και είχαμε 10 μόνο εισαγωγές. Οι διασωληνωμένοι όμως είναι 30. Βλέπουμε αποσυμφόρηση του συστήματος αλλά όχι ακόμη αποκατάσταση της “κανονικότητας”. Η ανησυχία μας είναι από την παράταση του τρίτου κύματος, ο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων που δε δίνει την δυνατότητα χαλάρωσης[…]Αν πάρετε υπόψιν το άνοιγμα του τουρισμού, ότι ανοίξαμε ενώ η διασπορά είναι πολύ μεγάλη, να ξέρετε, δεν είναι το καλοκαίρι ίδιο με το περυσινό», είπε χαρακτηριστικά. 

Προσέθεσε σχετικά ότι «η προσοχή και η αυστηρότητα εφαρμογής των πρωτοκόλλων είναι αυτή που θα οδηγήσει στον έλεγχο ή μη της πανδημίας. Το να εκριζώσουμε τον κορονοϊό είναι παγκόσμιο εγχείρημα, βλέπετε τα “εισαγόμενα” κρούσματα. Και δεν ξέρω τι στέλεχος θα απομονώσουμε από αυτόν τον ασθενή. Και δεν ξέρω τι ιχνηλάτηση πρέπει να γίνει από τον ΕΟΔΥ, το αεροπλάνο με το οποίο ήρθε, τις επαφές που είχε. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό, πρέπει να κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Σκεφτείτε, θα έρθουν 10-15 εκατομμύρια τουρίστες αφού “ανοίξαμε”. Τι στελέχη του κορονοϊού θα έρθουν στη χώρα μας; Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση, τα πρωτόκολλα και ειδικά οι εμβολιασμοί -να μην κρυβόμαστε- είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό[…]το 20% είναι πολύ χαμηλό ποσοστό ανοσίας, δεν είμαστε προφυλαγμένοι. Πρέπει να προσέξουμε πολύ το φετινό καλοκαίρι αν θέλουμε να ελαττώσουμε τον αριθμό των θυμάτων, να εκριζώσουμε τον κορονοϊό».

Στην ΕΡΤ μίλησε και ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «ο κόσμος έχει χαλαρώσει επειδή τα μηνύματα που παίρνει από την πολιτική ηγεσία είναι ότι έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω[…]Βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία και πρέπει να οργανωθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε όταν θα έχουμε το επόμενο επιδημικό κύμα να μην έχουμε τις τραγικές συνέπειες που είχαμε στην Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο και σε όλη την Ελλάδα τώρα. Χρειάζεται να προετοιμαστεί το σύστημα Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Τώρα. Μη γίνει από την πολιτική ηγεσία το ίδιο λάθος που έγινε πέρυσι τον Ιούνιο, όταν περάσαμε ένα χαλαρό καλοκαίρι για να ζήσουμε δραματικές καταστάσεις τον Οκτώβριο».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «οι υγειονομικοί είναι κουρασμένοι, χρειάζονται βοήθεια. Πρέπει να ενταχθούν οι ιδιώτες γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης συστηματικά σε σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται νωρίς, από το σπίτι, με τα πρώτα συμπτώματα ή το θετικό τεστ. Να μην καταλήγουν μαζικά στις ΜΕΘ. Γιατί θα τα ξαναδούμε αυτά τα πράγματα».

Ο κ. Γεροτζιάφας επίσης τόνισε ότι παρά την επιτυχία της πλατφόρμας εμβολιασμών, ο ερχομός των αντίστοιχων δεύτερης και τρίτης γενιάς κάνει επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής της εθνικής βιομηχανίας στην παραγωγή τους, δηλαδή «να ανοίξουν οι πατέντες τώρα».

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author