«Καμπανάκι» από ECDC στην Ευρώπη για την παραλλαγή «Δέλτα»

Estimated read time 1 min read

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των νόσων (ECDC) ζήτησε τον ταχύτερο εμβολιασμό στην Ευρώπη, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του Covid «Δέλτα», που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει το 90% των κρουσμάτων στα κράτη μέλη έως τα τέλη Αυγούστου.

Η δρ. Αντρέα Αμόν, η διευθύντρια του ECDC, δήλωσε ότι όσοι έχουν κάνει μόνο μια δόση εμβολίου εξακολουθούν να κινδυνεύουν με μόλυνση και νοσηλεία, κρούωντας τον κώδωνα για ευρεία διασπορά του παραλλαγμένου στελέχους σε νέους ανθρώπους μέσα στο καλοκαίρι.

Με μια ασαφή δήλωση σε μια φάση που πολλές χώρες της Ε.Ε. θέλουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να διευκολύνουν τα ταξίδια, η Αμόν είπε ότι παραμένουν πάρα πολλά άτομα στις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Τα προγνωστικά μοντέλα του ECDC δείχνουν ότι χωρίς τη διατήρηση των τρεχόντων περιορισμών κατά του Covid και τη γρήγορη επιτάχυνση του εμβολιασμού, είναι πιθανό να υπάρξει ένα νέο κύμα λοίμωξης, θανάτων και νοσηλείας παρόμοιο με εκείνο του περασμένου φθινοπώρου.

Η επικεφαλής του ECDC ζήτησε από τους νεότερους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως να τηρούν αυστηρά τους κανόνες και κάλεσε τις υγειονομικές αρχές των χωρών της Ε.Ε. να σώσουν ζωές, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς.

Τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του ECDC δείχνουν ότι το 33,9% των ενηλίκων στην Ε.Ε. είναι πλήρως εμβολιασμένοι και το 57,1% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου. 

«Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα είναι πιο μεταδοτικό απ’ τις άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και εκτιμάμε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει  το 90% κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε η Αμόν.  «Δυστυχώς, τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να μολύνει και άτομα που έχουν κάνει μόνο μια δόση», τόνισε.

Στη Γαλλία, όπως ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, το στέλεχος Δέλτα αντιπροσωπεύει ήδη «μεταξύ του 9%-10%» των νέων κρουσμάτων» και καταγράφει μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Είναι μια αναλογία καταρχάς συγκρίσιμη με όσα παρατηρούμε στις ΗΠΑ και πιθανόν στη Γερμανία», είπε.
 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author