Καλίν: Νόμιμες οι έρευνές μας στην Αν. Μεσόγειο, μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας

Estimated read time 1 min read

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, εν όψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν» στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Καλίν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 ανέφερε ότι όπως και το «Ορούτς Ρέις» έτσι και το «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν» θα κάνει έρευνες, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από το ψευδοκράτος. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων καθώς «δεν έχουν νομική βάση». 

Αναλυτικά ο Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε: «Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντούλ Χαμίτ. Και οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί.

Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την «ΤΔΒΚ». Υπάρχουν και η συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Καλίν είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν «de facto» να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά.

Όπως το Oruc Reis, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο «Σουλτάν Αμντούλ Χαμίτ» θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

«Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας»

Επιπλεόν, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου σημειώνει σε άλλο σημείο: «Οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Όμως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.

Κορυφώνοντας τις προκλητικές αναφορές ο ίδιος προσθέτει: «H Eλλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων. Αλλά πάει στη Δύση και προσπαθεί να κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει διάφορα. Το είδαμε, η υπουργός Εξωτρικών τις Γερμανίας πήρε αυτές τις θέσεις και με επιφανειακό και αδαή τρόπο επιχείρησε να τια επαναλάβει στην Τουρκία.Όμως ο υπουργὀς Εξωτερικών μας τις έδωσε τις κατάλληλες απαντήσεις, να ειναι καλά».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author