Κακοκαιρία «Μήδεια» : Στα λευκά ντύνεται η χώρα – Ερχονται χιόνια στην Αττική

Estimated read time 1 min read

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα, με το χιόνι και το τσουχτερό κρύο που έφερε η «Μήδεια» από το πρωί του Σαββάτου σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Θεσσαλονίκη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής.

Από το βράδυ της Κυριακής τα χιόνια θα εμφανιστούν στον ουρανό της Αττικής ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα χιονίζει και στο κέντρο της Αθήνας.

Το χιόνι άρχισε να πέφτει πυκνό, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στον Χορτιάτη μάχη δίνεται από τα μηχανήματα του δήμου για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Ο δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου παραμένει κλειστός ενώ οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για το σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας.

Το έστρωσε στην Καστοριά

Η σφοδρή χιονόπτωση από το πρωί του Σαββάτου στην Καστοριά αλλά και στην ευρύτερη Δυτική Μακεδονία, έχει προκαλέσει χιονόστρωση, με το χιόνι να ξεπερνά πλέον τους 20 πόντους.

60 οχήματα του δήμου και της περιφέρειας επιχειρούν σε όλες τις περιοχές προκειμένου κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα.

Θωρακισμένη η Αττική

Έτοιμη να υποδεχτεί την κακοκαιρία είναι και η Αττική, αφού από αύριο το απόγευμα αναμένεται να εμφανιστούν τα πρώτα χιόνια και στην πρωτεύουσα.

Στην Πεντέλη, μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό είναι έτοιμοι να επέμβουν όπου χρειαστεί, με το στοίχημα να είναι οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί σε όλες τις περιοχές.

Οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μην κυκλοφορούν αν δεν υπάρχει λόγος.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έτοιμο κυβερνητικό σχέδιο για να μην χαθεί ούτε μία δόση εμβολίων λόγω της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με το meteo.gr, aπό το πρωί έως το απόγευμα της Κυριακής  βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανόν αργότερα στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας

Mετά το απόγευμα της Κυριακής  τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας).

Στους παρακάτω χάρτες παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για τις πρωινές (πάνω) και απογευματινές ώρες (κάτω) της Κυριακής 14/02/2021 (με μπλε αποχρώσεις η βροχή ή το χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων).

Χάρτες Υετού. Το εκτιμώμενο ύψος υετού (μπλε αποχρώσεις το ύψος βροχής/χιονόνερου και μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων) για το διάστημα 05:00 – 08:00 (πάνω) και 17:00 – 20:00 της Κυριακής 14/02/2021, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.  

Εκτός από τα προαναφερόμενα φαινόμενα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της Κυριακής 14/02, η κακοκαιρία «Μήδεια» θα προκαλέσει:

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια. Παγετό κατά τόπους ισχυρό στα βόρεια και ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία
Θυελλώδεις βόρειους ανέμους αρχικά στο Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο.

Στα λευκά η Βόρεια Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα, το χιόνι και τσουχτερό κρύο έφερε η «Μήδεια» από το πρωί του Σαββάτου σε Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαϊδα, στην Βέροια, στην Καβάλα, την Κατερίνη, καθώς και στον Πολύγυρο και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Πυκνό χιόνι έπεσε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω χιονόπτωσης είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

Στην Ημαθία, από το 87ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου & 3-5 Πηγάδια, από το 2 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Αρκοχωρίου, από το 3 χιλιόμετρο της δημοτικής οδού Νάουσας – Ροδοχωρίου.

Στο νόμο Πέλλας, στα οδικά δίκτυα προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).

Στην Πιερία, από το 34 έως το 44 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας.

Στην Χαλκιδική, από το 70 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη).

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό και σε όλο το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής.

Δυτική Μακεδονία

Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανά Διεύθυνση Αστυνομίας διαμορφώνεται ως εξής:

Από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 120,8 χλμ. (Α/Κ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) έως 181,1 χλμ. (Α/Κ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ) του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) και από το 36ο έως 40ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα (Α-29) της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, καθώς και σε όλο το Εθνικό και υπόλοιπο Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Στο νομό Κοζάνη, από τις 13.00 ώρα του Σαββάτου (13-02-2021) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας: από το 181,1ο χλμ. ΑΚ Ανατολικής Σιάτιστας έως 227,0ο χλμ. ΑΚ Πολυμύλου, από το 0,0 χλμ ΑΚ (Δυτικής Σιάτιστας) έως 17,5 χλμ ΑΚ 02 Αλιάκμονα και από το 51,0 χλμ Εθνικής Οδού Κοζάνης- Λάρισας (όρια με Π.Ε Λάρισας).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία Οδό και στον κάθετο άξονα Α-29 Κοζάνης-Καστοριάς διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στο νομό Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-27) Νίκης-Φλώρινας, καθώς και στο Εθνικό, Επαρχιακό και Δημοτικό οδικό δίκτυο, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα όλο το διάστημα εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. «hellenicpolice.gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε πολίτης θελήσει να εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς επίσης και οποιοσδήποτε πολίτης χρειαστεί βοήθεια για να μεταβεί σε νοσοκομείο ή ιατρικό κέντρο (π.χ. νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση κ.λπ.), μπορεί να καλέσει στο 100, ώστε οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας να συνδράμουν στην ασφαλή μετακίνησή του.

Προβλήματα στη Λάρισα

Χιονόπτωση σημειώθηκε το Σάββατο στην πόλη της Λάρισας.

Λόγω της χιονόπτωσης ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης.

Από την πλευρά του ο δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε προς τους πολίτες ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα σημεία της πόλης για προμήθεια αλατιού για κάθε ενδεχόμενο.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαούτσος, μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να επιχειρήσουν αν χρειαστεί τις επόμενες ώρες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Συμβουλές από ΓΑΔΑ

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής συστήνει στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν τις προσεχείς ημέρες σε διαφορές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, η ΓΑΔΑ υπενθυμίζει χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Για τους οδηγούς:

– Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.

– Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.

– Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).

– Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.

– Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.

– Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.

– Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.

– Να μην φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.

– Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.

– Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.

– Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

– Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

– Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Για τους πεζούς:

– Να περπατούν με μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυχτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.

– Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.

– Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

– Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό πλαίσιο (banner) στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει επίσης ειδικό banner με αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές – απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ., λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Οπως αναφέρει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας. Τέλος, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο διάστημα εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author