Ενώ το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας «Αθηνά» πλήττει το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττικής, η Εύβοια, η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος μετρούν τις πληγές τους ύστερα από ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο για τους πολίτες, την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία.
Οι ζημιές από τις πλημμύρες ιδιαιτέρως στη Βόρεια Εύβοια αλλά και στη Μαγνησία και τη Δυτική Πελοπόννησο είναι πολύ μεγάλες από την πρώτη κακοκαιρία του φετινού φθινοπώρου.
Η κάθοδος του νερού της βροχής ήταν σφοδρή στα παραλιακά σημεία της Βόρειας Εύβοιας, αφού δεν υπάρχει πια δάσος να το συγκρατήσει, παρασύροντας ό,τι έβρισκε στον δρόμο του.
«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα», δήλωσε στην τηλεόραση του Σκάι ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπρουνιώτης.
«Πλημμύρισαν τα πάντα. Στο Αχλάδι, την Κοτσικιά και την Αγία Άννα όλο το βράδυ προσπαθούσαμε να βγάλουμε τον κόσμο από τα πλημμυρισμένα σπίτια», δήλωσε ο ίδιος στην τοπική ιστοσελίδα Evima.gr.
Χείμαρρος παρέσυρε ολόκληρο σπίτι στην περιοχή, ενώ η παραλία γέμισε με πολλά βαριά φερτά αντικείμενα όπως καρέκλες και ένα ψυγείο παγωτών.
Κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στην Εύβοια και ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατ. ευρώ.
Στη Μακρυρράχη του Πηλίου αποκολλήθηκε κομμάτι του βουνού και έπεσε στο χωριό, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό, πέρα από τις ζημιές.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η βροχή που έπεσε στη Ζαγορά Πηλίου ανήλθε στα 700 χιλιοστά, δηλαδή τη διπλάσια ποσότητα όσης εκτιμάται ότι πέφτει για έναν ολόκληρο χρόνο στην Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις 16,5 ώρες από τις 4 το πρωί ως τις 8.30 το βράδυ της Κυριακής, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχθηκε 165 κλήσεις, ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 145 περιπτώσεις, από τις οποίες σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.
Αναλυτικά:
– Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Ψαροπούλι και Αγία Άννα στην Εύβοια.
– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και τέσσερις για κοπές δέντρων.
– Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 26 κλήσεις εκ των οποίων τρεις για αντλήσεις υδάτων και 23 για κοπές δέντρων.
– Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχτηκε 72 κλήσεις, για κοπές δέντρων στις περιοχές: Καλαμάτα, Τριφυλία, Τρίπολη, Οιχαλία, Πύλο, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Άργος και Κόρινθο.
– Οι Περιφέρειες, Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων δέχτηκαν συνολικά 20 κλήσεις για κοπές δέντρων.
Το βράδυ της Κυριακής στο μάτι της καταιγίδας βρέθηκε και η Αττική, με έντονη βροχόπτωση σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων και το κέντρο της Αθήνας, μετατρέπονττας για λίγη ώρα αρκετούς δρόμους σε ποτάμια.
Στο μεταξύ αναμένεται το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας αυτής να πλήξει κυρίως την κεντρική και νότια Ελλάδα τη Δευτέρα, με νέες καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή διαχείρισης καταστροφών, κ. Ευθύμη Λέκκα, υπάρχουν δέκα περιοχές στη χώρα οι οποίες κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες.
Μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν πέντε περιοχές στην Εύβοια και συγκεκριμένα η Λίμνη, η Αγία Άννα και η όλη η βορειοανατολική περιοχή, δήλωσε ο κ. Λέκκας στον Σκάι. Επίσης, τρεις περιοχές στην Αττική, οι Αχαρνές, το Θριάσιο Πεδίο και τα Μέγαρα μαζί με τον Σχίνο, και δύο στην Πελοπόννησο, ο δήμος Πύργου και η Αρχαία Ολυμπία.